Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Minulla on ollut neljä vuotta jatkuva tinnitus etenkin vasemmassa korvassa. Kuulen hyvin, eikä korvissa ole tukkoisuutta. Muutaman kerran on nyt tullut ihmeellinen kohtaus. Istuessani tietokoneen ääressä on huimannut niin, etten ole meinannut tuolilla pysyä enkä ole pystynyt kohdistamaan katsetta. Kohtaus on lyhyt eikä siihen liity pahoinvointia. Mitä tämä voi olla?

Verenpaineeni on hallinnassa lääkkeellä, eikä muita sairauksia ole.

TINNITUS on hyvin yleinen vaiva. Lähes kaikki kokevat joskus ohimenevää tinnitusta, eli korvassa kuuluvaa ääntä, jolle ei löydy ulkoista lähdettä. Suurimmalla osalla tinnitus kestää vähän aikaa ja menee

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

itsekseen ohi. Tinnitusta esiintyy erityisesti kovan melun jälkeen joko äkillisen meluvamman yhteydessä tai pidempiaikaisen melualtistuksen seurauksena. Kuulon heikkenemisen yhteydessä tinnitus yleistyy, koska ulkopuolinen äänimaailma supistuu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tinnitus on itsessään vaaraton ilmiö, mutta pitkittyessä tai jatkuvana se voi olla hyvinkin häiritsevä ja aiheuttaa nukahtamisvaikeuksia, uniongelmia, ärtyneisyyttä ja mielialaoireita.

Tavalliseen tinnitukseen ei kuulu huimausta. Uusi tai uudentyyppinen huimaus pitää aina tutkituttaa lääkärin vastaanotolla. Jos huimauskohtaukset tulevat yhtä aikaa tinnituksen kanssa, kyseessä voi olla sisäkorvaperäinen sairaus. Huimauksen perusselvittelyt tehdään yleislääkärin vastaanotolla ja tarvittaessa potilas ohjataan sen jälkeen erikoislääkärin arvioon.

 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Asiantuntija

Ei ihme jos kuvan mukaisessa ryhdissä huimaa. Kun pää roikkuu (kuten tavallisessa istunnassa) kaulassa päännyökkääjälihas on jännittynyt, suuret aivoihin menevät pääkaulasuonet ovat puristuksissa, verta ja happea menee aivoihin vähemmän ja aivot reagoivat voimalla huonosti.
Ratkaisu on istua keskiraollisella ja keinuvalla satulatuolilla lantiosta reilusti väljillä vaatteilla ja monitori silmien tasalla.
Jos kyynätpäät ovat vielä kirjoitettaessa kevyesti tuetut olkapäiden jännitys lievenee lisää. Liikkumista suosittelen aiba kun voi ja seisomista enintain 10-15 pätkissä myös.
Suomessa on hyvän toimistoergonomian johtava yritys. Tietoa ja kalusteita varmasti löytyy eikä huimauksesta tarvitse kärsiä.

  • ylös 9
  • alas 10
Sisältö jatkuu mainoksen alla