Rako etuhampaiden välissä, rumasti erottuva paikka tai lievästi vino purenta voidaan saada nätiksi jopa yhdellä hammaslääkärikäynnillä.

Moni on valmis käyttämään satoja, jopa tuhansia euroja kirkkaamman, suoremman tai tasaisemman purukaluston hankintaan. Mutta miksi?

— Hampaat ovat oleellinen osa ulkonäköämme ja sitä, millaisen vaikutelman annamme muille. Me kiinnitämme vieraissa kasvoissa ensin huomiomme silmiin ja suuhun. Hoidetun näköinen hampaisto viestii siitä, että ihminen pitää itsestään huolta, kertoo esteettiseen hammashoitoon perehtynyt hammaslääkäri Reetta Suokas Kaivopuiston hammaslääkäriasemalta Helsingistä.

Suokaksen mukaan jo muutamalla sadalla eurolla voidaan kohentaa hammasriviä.

— Lopputuloksen ei pidä olla teetetyn näköinen. Aina tähdätään luonnolliseen vaikutelmaan.

Nuoruuskuva malliksi

Omassa peilikuvassa saattaa ärsyttää värjäytyneet vanhat paikat, tummentuneet hampaat, kulumat, lohjenneet tai hieman vinksallaan harottavat hampaat.
Kaikkia näitä voidaan myös hoitaa — joskus jopa yhdellä hammaslääkärikäynnillä.

— Halutunlainen hammasrivistö saattaa kohentaa mielialaakin, jos ei ole kehdannut vuosikausiin hymyillä kunnolla ja valokuvatuksi joutuminen on piinaa, Reetta Suokas sanoo.

Mutta entä jos asiakkaan toiveet osoittautuvat epärealistisiksi? Voiko hammaslääkäri palauttaa asiakkaan maanpinnalle?

— Kyllä voi ja pitää. Hammaslääkärin tehtävä on kertoa hoidon ennuste, hyvät ja huonot puolet sekä antaa mahdollisimman tarkka hinta-arvio suunnitelluista hoitotoimista.

Asiakkaalle pitää esimerkiksi kertoa, että muovikorjauksilla ei saada yhtä kestävää tulosta kuin kalliimmilla keraamisilla materiaaleilla tai että pelkkä hampaidenvalkaisu ei välttämättä tyydytä asiakasta, jos hänen ongelmansa on vinot etuhampaat.

— Hyvä hammaslääkäri kyselee ja kartoittaa tarkoin, mitä asiakas hoidoltaan haluaa. Monissa tapauksissa hän myös pyytää nähtäväksi asiakkaan nuoruuden aikaisia hymyilykuvia. Niiden pohjalta on helpompi puhua samaa kieltä ja sopia hoidon sisällöstä, Reetta Suokas sanoo.

Ongelma kerrallaan

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, Suokas painottaa. Laminaattihoitoja edeltävät vahamallit tai valkaisua ennen tehtävä värinmääritys omista hampaista antavat asiakkaalle osviittaa, miltä lopputulos näyttäisi.

Kysy hammaslääkäriltä aina tarkkaan, mitä hoidolta on odotettavissa.

— Aina ei kannata lähteä remontoimaan koko purukalustoa, vaan korjataan vain selkein ongelma.

Useammin kuin yltiöpäisiä oletuksia, esteettiseen hammashoitoon tulevilla on Suokaksen mukaan sellainen käsitys, ettei omien hampaiden ulkonäölle voida tehdä paljon mitään.

— Se luulo on väärä. Aina voidaan tehdä jotakin.

 
Asiantuntijat hammaslääkäri Reetta Suokas Kaivopuiston hammaslääkäriasema, Helsinki 

Lue lisää
Hymy hohtavaksi valkaisten
4 kysymystä aikuisten hampaiden oikomisesta

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.