Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Kysyimme hoito-ohjeet tavallisimpiin selkävaivoihin. Milloin pärjää kotikonstein, milloin on lähdettävä lääkäriin?

SYYNÄ HUONO ASENTO

”Kyyristelin taas tietokoneella koko päivän ja alaselkää jomottaa vietävästi. Mistä kivussa on kyse?”

Tietokonetyö ja huonot istumisasennot ovat heikentäneet vatsasi ja selkäsi lihaskestävyyttä ja -voimaa. Tiesitkö muuten, että istuminen nostaa välilevyjen painetta jopa nelinkertaiseksi siihen verrattuna että seisoisit?

Istualtaan työskentelyssä ei itsessään ole mitään vikaa, mutta tämän päivän hiirityöläisen ongelma on se, että liikunnasta tulee puutetta. Tuskin sinäkään liikut tarpeeksi tietokonetyösi vastapainoksi, ja sen seurauksena olet saanut niin sanottuja epäspesifisiä tai toiminnallisia selkäkipuja. Tyypillistä niille on, että kivut tulevat, kestävät aikansa ja menevät pikku hiljaa ohi. Valitettavasti joskus vaivat myös kroonistuvat.

Kivun kokeminen on yksilöllistä. Aivoissa syntyy aistimus, jonka tarkoitus on varoittaa ja suojella kehoa. Aivomme ovat kuitenkin sellaiset, että ne tuppaavat oppimaan. Kun hermosi välittävät viestin, ettei kaikki ole alaselässäsi hyvin, toistuessaan annat tuolle viestille nimen ”kipu”.

Mikä avuksi?

 • Käytä ensiapuna äkilliseen selkäkipuun kylmäpakkausta tai liinaan kietaistua jäätä. Kylmä hoitaa kipua vähentämällä kipuaistimuksen kulkua aivoihin ja hidastaa kipukohdan aineenvaihduntaa.
 • Kylmän ohella voit kokeilla lämpöä, vaikkapa mikrossa lämmitettävää kauratyynyä. Lämpö ei hoida kivun tunnetta, mutta tehoaa rentouttamalla lihaksia. Toiset hyötyvät kylmästä ja toiset kuumasta.
 • Tulehduskipugeelit, kuten diklofenaakki tai piroksikaami, auttavat, jos sinulla on aikaa levittää geeliä kipukohtaan neljästi vuorokaudessa. Ota suun kautta tarpeen mukaan kipulääke parasetamolia yhden gramman annoksena kolmesti päivässä.
 • Tärkein omahoito-ohjeesi tulee tässä: liiku päivittäin ainakin puolen tunnin ajan niin että hikoilet ja hengästyt.
 • Tauota työtäsi vähintään kerran tunnissa ja nouse välillä seisaallesi sekä taivuttele selkää joka suuntaan, erityisesti taakse ja sivuille.
 • Tarkista työasentosi: katso että tietokoneruutu on suoraan edessäsi, jalkasi ovat istuessa tukevasti lattialla, hiirikäsi nojaa pöytään tai tukeen, selkä pysyy suorassa eikä tuolisi paina tai hierrä.

Milloin lääkäriin?

Jos selkäsi alkaa vaivata levossakin, kipu säteilee jalkoihin tai tunnet puutumisia ja pistelyitä, tilanne pitää selvittää. Lääkäriin on mentävä heti, jos ulosteen hallinta heikkenee, tulee halvausoireita tai kuumetta.

LEPOKIPU EI LIEVITY

”Kivun vuoksi nukun huonosti. Lääkkeistäkin saa vain väliaikaisen avun. Auttaako jokin tietty lääke?”

Tukirangan kipujen lievitys alkaa aina parasetamolilla, mutta kivun edetessä lääkitys suunnitellaan vaivan mukaan. Parasetamolin ohella tarvitaan yleensä tulehduskipulääkkeitä, jotka laannuttavat kudoksen tulehdusreaktioita.

Lääkkeet taittavat kivulta pahimman terän, mutta alaselkävaivat, niin kuin useimmat tuki- ja liikuntaelin­krempat, kysyvät lievittyäkseen aikaa ja vaivaa: elintapamuutoksia, liikuntaa, painonpudotusta ja arjen tottumusten tarkistusta.

On järkevää, että kyseenalaistat tulehduskipulääkityksen etenkin pitkäaikaisessa, kuukausia kestävässä käytössä. Tulehduskipulääkkeet ärsyttävät mahaa ja altistavat jopa suolistoverenvuodoille. Kivun lääkintä on kuitenkin usein tarpeen, älä siis tyystin karta lääkitystä, jos lääkäri on sitä sinulle suositellut.

Mikä avuksi?

 • Suosi vatsaystävällistä parasetamolia.
 • Jos se ei pure kivulta kärkeä, ota lisäksi tulehduskipulääke.
 • Fysioterapiassa sinulle laaditut lihas­harjoitteet helpottavat kipua pitkittyneessä selkäkivussa. Liiku ylipäätään kivun ehdoilla mutta päivittäin.
 • Lisäapuna voisit kokeilla selän manipulaatiohoitoa.  

Milloin lääkäriin?

Jos ilman reseptiä saatavat lääkkeet eivät helpota oloasi tarpeeksi, lääkäri saattaa määrätä vahvempia opiaattipohjaisia kipulääkkeitä, hermokipulääkkeitä tai lihaksia rentouttavia lääkkeitä. Ne saattavat auttaa kohentamaan myös yöunesi laatua.

LIHAKSET JUMISSA

”Syksy sai minut pitkästä aikaa punttisalille. Nyt alaselkäni on kireän tuntuinen, arka, polttava ja raihnainen. Mitä tein väärin?”

Olet saanut lihasperäisiä rasituskipuja, jotka voivat tulla myös syvemmältä kuin lihaksista. Kun selässä olevat herkät hermorakenteet ärtyvät, kivun viesti yltää lihakseen aiheuttaen kivuliaita spasmeja ja kireyttä.

Tämä laajentaa ja pahentaa selän kipua muuttaen sen hyvin araksi liikkeille. Kipujesi taustalla saattaa olla myös iän karttuessa ilmenevää välilevyrappeumaa, joka alkaa oirehtia liian kovasta treenitahdista.

Mikä avuksi?

 • Kovin kivuliaana ei kannata treenata, mutta liikkeellä oleminen vähentää ja helpottaa kipuoiretta lihasten rentoutuessa. Kun kipu tokenee, ala harjoittaa selän syviä, pieniä lihaksia eikä vain niitä isoja ja pinnallisia. Ota kuntosaliohjaajaa hihanvarresta ja kysy, miten se tapahtuu.
 • Voit myös kohentaa alaselän syviä lihaksia kotilattialla. Pilates- ja joogaoppaista voi ottaa mallia.
 • Hoida vaivaa paikallisesti kylmällä tai lämpimällä ja tarvittaessa kipulääkkeillä.
 • Älä rehki liikaa alkuun. Muista välipäivät ja odota, että kipu laantuu.

Milloin lääkäriin?

Et tarvitse lääkäriä tähän vaivaan. Aloita kuntoilu vastaisuudessa rauhallisemmin.

ISKIAS ISKI

”Apua, hirvittävä, pistosmainen vihlonta peffan ja alaselän välimaastossa. Kipu levisi sieltä polveen saakka. Mitä tämä on?”

Vaiva kuulostaa iskiakselta. Toisena vaihtoehtona voisi olla risti-suoliluun nivelkipu tai kolmantena lantiorenkaan takaosan rakenteista johtuva kipu.
Iskiaksen tunnistaa siitä, että se kipuilee tökkivästi pakaran ja lonkan liepeillä mutta säteilee myös polven alapuolelle jalkaterään saakka. Iskiakseen liittyy pistelyä, puutumista, tuntohäiriöitä ja mahdollisesti lihasheikkoutta.

Risti-suoliluunivelen kivussa kipu paikantuu pakaran alueelle, joskin säteily voi yltää reiden takaulkoreunasta polven alapuolelle. Oireisiin ei liity alaraajaheikkoutta.

Iskiasoireet juontavat juurensa välilevyn rappeumasta ja sen pullistumasta. Geenit, ylipaino, raskas työ, tupakointi ja selän vammat saattavat altistaa iskiakselle. Iskias voi ilmaantua myös hoikalle ja hyväkuntoiselle. Joskus tukalan kiusan syypää on kapeassa hermojuurikanavassa.

Mikä avuksi?

 • Äkillinen kipu vaatii yleensä kipulääkitystä ja ajoittaista lepoa.
 • Vältä istumista ja liiku kivun sallimissa rajoissa.
 • Iskiasta ja kahta muutakaan kiputyyppiä ei voi aina ehkäistä ennalta, mutta painonhallinta, tupakoimattomuus ja säännöllinen liikunta ovat hyödyksi.

Milloin lääkäriin?

Jos kipu säteilee jalkaterään asti ja podet alaraajan, erityisesti nilkan ojennuksen tai koukistuksen heikkoutta, sinulla on alaraajan tuntohäiriöitä, puutumista tai virtsaumpi. Tai jos kipu vaivaa yöllä, painosi putoaa, ruoka ei maita, olet kuumeinen tai oireet pahenevat sietämättömiksi.

KIPUJA KULUMASTA

”Lääkäri kertoi, että selkäkipujeni taustalla on selkärangan kulumaa. Mitä kuluma tarkoittaa?”

Kaikkien selkäranka kuluu, kun vuosien saatossa selkärangan nikamien välissä olevien levyjen vesipitoisuus alenee, nikamavälit madaltuvat ja välilevyihin tulee pieniä repeytymiä.

Etenkin etukumarassa istuminen ja väärät nostoasennot lisäävät välilevyn takaosan painetta ja aiheuttavat kivun tunnetta.
Pitkä paikallaanolo hidastaa välilevyn aineenvaihduntaa. Siksi sinun olisi syytä satsata kroppasi hyvinvointiin sekä töissä, työmatkoilla että vapaalla.

Mikä avuksi?

 • Pidä pieniä taukoja kerran tunnissa. Verryttele, pyörittele ja venyttele paikkoja niin, että liike tuntuu selässäsi asti.
 • Tee hyötyreissut aina kävellen. Hiihdä tai pyöräile.

Milloin lääkäriin?

Lääkärintutkimusta tarvitset, jos kipu muuttuu, haittaa nukkumista tai säteilee muualle kehoon.

Asiantuntija: Markku Kankaanpää, fysiatri, dosentti, TAYS

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Rauta nousee salilla mutta kun poimit sukan lattialta, saat selkäsi jumiin. Mikä selkää oikein vaivaa? Todennäköisimmin välilevyt – nuo selkärangan iskunvaimentimet – ovat kuluneet. Silloin ei paljon tarvita, että kipu yllättää.

– Selkäkipuja ei voi kukaan kokonaan välttää, koska selkärankamme alkaa rappeutua jo keski-iässä. Samoin kuin ihoon tulee ryppyjä iän myötä, myös selkä vanhenee, sanoo fysiatrian erikoislääkäri Timo Pohjolainen.

Huono uutinen on siis se, että joustavat välilevyt alkavat kuivua jo 30 ikävuoden jälkeen. Lisäksi tupakointi, tapaturmat ja raskas työ, jossa nostat, kannat, taivuttelet ja kurkottelet, huonontavat välilevyjen aineenvaihduntaa ja nopeuttavat niiden rappeutumista. Välilevyt, tarkemmin sanoen välilevyjä ympäröivät syyrustoiset renkaat, alkavat repeillä, välilevyt madaltuvat, nikamien pikkuniveliin tulee nivelrikkoa ja selän liikkuvuus rajoittuu. Selkä ajoittain alkaa kipuilla.

Hyviäkin uutisia on: rappeumakipu tulee ja menee. Se uusiutuu, mutta toipuminen on nopeaa. Eniten selkäkipuja on 40–55-vuotiailla ja lähes 90 prosenttia niistä on hyväennusteisia alaselkäkipuja.

Aamusta pehmeitä liikkeitä

Välilevyjen rappeumasta kertoo se, että selkä on aamuisin jäykkä ja kipeä. Selkä väsyy myös istumisesta ja kipu tuntuu ylös noustessa. Aamuisin selkä kuitenkin vetreytyy puolessa tunnissa, kun se on saanut liikettä.

– Kevyt aamuliikunta on hyvä tapa. Hyvä tapa on jumpata jo sängyssä ja herätellä näin kehoa, Pohjolainen sanoo.

Liian rasittava treeni, raskaat nostot ja repiminen aamutuimaan voi sen sijaan vaurioittaa välilevyjä, sillä ne ovat jäykimmillään aamulla.

– Silloin kun selkä on hyvässä kunnossa, kannattaa harrastaa monipuolisesti liikuntaa, kuitenkin sellaisia lajeja, joissa ei synny tärähdyksiä.

Pohjolainen suosittelee turvallisena lajina kävelyä ja vesijuoksua. Vesijuoksuun on hurahtanut moni sellainen mies, joka ei pysty kuivalla maalla juoksemaan.

Lue lisää Selkä kiittää liikkeestä

Noidannuolesta iskiakseen

Noidannuoli on äkillinen selkäkipu, joka kramppaa lihakset kipukohdan ympäriltä. Syy on yleensä pieni repeämä välilevyn syyrustoisessa renkaassa tai vaurio selkärangan pikkunivelessä.

Vaiva paranee muutamassa päivässä tai parissa viikossa.

Noidannuoli edeltää usein iskiasta eli välilevyn pullistumaa tai välilevytyrää. Sellainen syntyy, kun välilevyn syyrustoinen rengas repeää kokonaan, välilevyn pehmeä ydinosa pursuaa repeämästä ja alkaa painaa iskiashermoa.

Vajaalla kymmenellä prosentilla selkäkipuisista on iskiasoireita, jolloin puutuminen säteilee alaraajaan. Heistä noin puolella hermojuuri on ärtynyt välilevyrappeuman aiheuttaman kemiallisen ärsytyksen tai välilevytyrän tai -pullistuman aiheuttamana.

Timo Pohjolainen painottaa, että vaikeakin välilevytyrän tai -pullistuman aiheuttama iskias paranee useimmiten ilman leikkausta.

Kun selkä jäykistyy iän myötä, kipukin vähenee. Tosin vanhemmiten hermojuuri- tai selkäydinkanavan ahtauma eli spinaalistenoosi voi aiheuttaa selkä- ja alaraajakipua, jos rappeumamuutokset ahtauttavat hermorakenteita.

Lue lisää Selkävaivoista

Leikkausko lopullinen apu?

Leikkaus on tarpeen, jos alaraajassa on voimakas tuntohäiriö, lihasvoima heikentynyt tai on häiriöitä virtsaamisessa ja ulosteen pidätyskyvyssä. Leikkausaihe on myös, jos hermojuuren puristus on kestänyt 6–8 viikkoa, kipu on voimakasta ja magneettikuvissa näkyy selvä oireilevaan puoleen ja tasoon sopiva löydös.

Vaikea selkäydinkanavan ahtauma ja katkokävelyoire on myös tyypillinen leikkausta vaativa tilanne.

Luudutusleikkaus tehdään usein silloin, kun nikamat ovat toisiinsa nähden siirtyneet ja nikamavälissä on liiallista liikkuvuutta. Pohjolaisen mukaan luudutusleikkauksia tehdään enenevästi, vaikka niiden tehoa ei ole osoitettu.

–Tarmokas kuntoutus eli vatsa- ja selkälihasten tiivis harjoittaminen antaa yhtä hyvät tulokset kuin luudutusleikkaus. Se on myös halvempaa eikä leikkauksen riskejä, kuten infektioita, vuotoja ja hermovaurioita, tarvitse pelätä.

Timo Pohjolainen pitää tärkeänä, että leikatun selän kuntoutus tehdään tiiviissä fysioterapeutin ohjauksessa. Fysioterapeutin on hyvä tavata potilasta 3–5 kertaa ja käydä jumppaohjelma hänen kanssaan joka kerta läpi sekä kertoa, miksi mikäkin liike tehdään.

Aktiivinen selkä- ja vatsalihasten harjoittaminen tulee aloittaa viimeistään neljän viikon kuluttua välilevytyrän leikkauksesta.

Luudutusleikkauksen jälkeen muutamaan viikkoon saa tehdä vain harjoituksia, joissa lihasta jännitetään, mutta rankaa ei liikaa taivuteta tai venytetä.

Ahtaumaleikkauksen jälkeen arkiliikkuminen ja käveleminen on heti tärkeää. Selän ja vatsalihasten aktiivinen voimistaminen alkaa 5–6 viikon jälkeen leikkauksesta.

Syöpä säteilee selkään

Joskus selkäkipu liittyy vakavaan sairauteen.

– Kun 50–60-vuotias mies saa vakavia selkäoireita, on tutkittava mahdolliset eturauhasongelmat. Sekä eturauhasen tulehdus että syöpä voivat aiheuttaa kovaa selkäkipua. Eturauhasongelmiin liittyy myös virtsaamisvaikeuksia ja kirvelyä, Timo Pohjolainen sanoo.

Joskus hermojuurisäteilyn syyksi paljastuu paksusuolen syöpä.

– Vakavissa sairauksissa kipu ei helpotu yöllä eikä levossa, vaan pahenee. Yleisoireena on myös ruokahaluttomuutta ja painonlaskua.

Yksin ei saa jäädä

Eri ihmiset tuntevat ja kokevat kivun eri tavoin. Ovathan vaivatkin hyvin erilaisia. Jollakin on rappeumaa yhdessä välilevyssä, toisella useassa. Myös lääkkeet eri vaivoihin ovat erilaiset.

– Kipua ei saa kokonaan pois, jos hermojuurivaurio on syntynyt ja krooninen kipu on kehittynyt. Kipua voi kuitenkin hallita. Siihen tarvitaan lääkehoitoa, liikuntaa, selkä- ja vatsalihasten harjoitusta, helpotuksia työoloissa ja työasentojen muuttamista.

Timo Pohjolainen näkee selkälääkärin työssään, että kipu aiheuttaa ahdistusta, masennusta ja pelkotiloja. Ahdistukseen liittyy liiallista pelkoa ja masennus puolestaan vahvistaa kiputuntemuksia.

–Kroonistunut kipu pahenee, jos eristäytyy neljän seinän sisään, hän sanoo ja kehottaa pitämään kiinni harrastuksista ja ihmissuhteista sekä hakemaan hauskoja asioita elämään.

–Yksin ei saa jäädä. Sosiaaliset suhteet on hoidettava kuntoon. Ja jokainen selkäkipuinen tarvitsee lääkärin, joka kannustaa ja johon voi luottaa.

Lue lisää Kipulääkärin omat keinot krooniseen selkäkipuun

Asiantuntija: Timo Pohjolainen, fysiatrian erikoislääkäri, dosentti, Helsinki Hospital.

Lue lisää Alaselän kivun käypä hoito -suositus.

Kuva Shutterstock.
Kuva Shutterstock.

Unettomuutta ei tarvitse hyväksyä. Kun sen syy selvitetään, pätevä hoitokin löytyy. Unilääkkeillä on taipumus pahentaa ongelmaa, mutta mitä ovat unta parantavat lääkkeet?

Moni ”huono nukkuja” tyytyy kohtaloonsa ja uskoo, ettei apua löydy. Iso joukko suomalaisia käyttää säännöllisesti nukahtamis- tai unilääkkeitä uskoen, että ilman lääkkeitä uni ei ainakaan tule.

Helsingin Uniklinikan ylilääkäri, neurologi Gabriele Sved on toista mieltä.

– Kenenkään ei tarvitse hyväksyä unettomuutta. Uniongelmille voi aina tehdä jotain, Sved vakuuttaa.

Hänen mukaansa on harmillista, että nukkumisen ongelmiin tarjotaan ensisijaisesti lääkehoitoa. Jopa 280 000 suomalaista käyttää vuosittain nukahtamis- ja unilääkkeitä.

– Ensin pitäisi tutkia ja selvittää unettomuuden syy. Jos häiriöt johtuvat esimerkiksi levottomat jalat -oireyhtymästä tai uniapneasta, hoidetaan sairautta. Jos masennuksesta, hoidetaan masennusta. Jos käy ilmi, että unettomuus johtuu pääasiassa stressistä, unilääkkeistä ei ole apua, Sved kertoo.

Lääkkeissä on eroa

Lääkkeetön hoito on tutkitusti tehokkain tapa helpottaa unettomuutta. Isossa kansainvälisessä tutkimuksessa seurattiin kolmea ryhmää. Yksi ryhmä käytti unilääkkeitä, toinen ryhmä sai elämäntapojen muutokseen tähtäävää unenhuolto-opastusta ja kognitiivista terapiaa. Kolmas sai molempia: lääkkeitä sekä opastusta ja terapiaa. Vuoden seuranta-ajan jälkeen kävi ilmi, että lääkkeetöntä hoitoa saaneet nukkuivat parhaiten.

Myös unettomuuden käypä hoito -suosituksen mukaan parhaat tulokset saadaan aikaan lääkkeettömästi, kognitiivisella terapialla.

Gabriele Sved ymmärtää, että unihäiriöistä kärsivä haluaa avun nopeasti ja nukahtamislääke voi olla lyhytaikaisessa käytössä paikallaan.

– Valitettavasti lääkkeet vievät usein ojasta allikkoon ja haitat kääntyvät nopeasti hyötyä suuremmiksi.

Unen laatu heikkenee, jolloin pitkäkään uni ei virkistä. Päivisin väsyttää, keskittymiskyky herpaantuu ja muisti pätkii. Lääkkeet aiheuttavat myös riippuvuutta.

Poikkeuksena ovat niin sanotut unta parantavat lääkkeet.

Ne ovat yleensä mielialalääkkeitä, jotka erittäin pienellä annostuksella parantavat unen laatua. Nämä lääkkeet eivät aiheuta toimintakykyongelmia tai riippuvuutta ja niiden teho säilyy myös pitkäaikaisessa käytössä.

Hae apua nopeasti

Uniongelmat ovat yksilöllisiä. Toiset eivät saa unen päästä kiinni, toiset heräilevät kesken unien. Joku on jatkuvasti väsynyt, vaikka nukkuisikin öisin. Mistä sitten tietää, milloin unettomuuteen tulisi hakea apua?

Ensin kannattaa miettiä, onko ongelma tilapäinen vai jatkunut jo pitkään.

– Jokainen nukkuu välillä huonosti. Esimerkiksi työpaikan menetys, läheisen kuolema tai muu stressaava tilanne voi viedä yöunet. Jos uniongelmat jatkuvat vielä 2–3 viikon kuluttua, olisi hyvä hakea apua, Sved neuvoo.

Unettomuudesta tulee ongelma siinä vaiheessa, kun väsymys ja keskittymisvaikeudet haittaavat arkea ja vetävät mielen matalaksi.

Hoitoon kannattaisi siis hakeutua nopeasti. Valitettavan monet unettomat kärvistelevät vuosia ennen avun hakemista. Noin 30 prosenttia suomalaisista kärsii tilapäisestä unettomuudesta. Ikääntyneistä jopa joka toinen nukkuu välillä huonosti.

Jos unihäiriöt jatkuvat yli kolme kuukautta, puhutaan kroonisesta eli pitkäaikaisesta unettomuudesta. Se vaivaa noin joka kymmenettä suomalaista, ja vanhetessa unettomuus lisääntyy.

Opitko unettomaksi?

Pitkäaikainen unettomuus on yleensä niin sanottua toiminnallista unettomuutta eli unettomaksi on opittu vuosien varrella. Nukkumaanmeno jännittää ja pelottaa, mikä vaikeuttaa nukahtamista entisestään.

– Toiminnallinen unettomuus alkaa tyypillisesti jostain tietystä elämäntilanteesta. Esimerkiksi tuoreen äidin yöt häiriintyvät imettämisen ja muun vauvanhoidon takia, mutta kun vauva vihdoin alkaa nukkua, äiti ei nuku. Myös jokin muu stressaava elämäntilanne, kuten työpaikan vaihdos tai opiskelujen aloittaminen, voi laukaista uniongelmat. Ja vaikka stressaava tilanne rauhoittuu, unettomuus jatkuu. Tällöin unettomuus on opittua.

Voi olla, että ongelman laukaissut tekijä ehtii vuosien varrella unohtua, mutta nukahtamisvaikeuksista tai yöheräilystä on tullut tapa.

Malta rauhoittaa ilta

Tehokkain keino hoitaa opittua unettomuutta ovat lääkkeettömät hoitokeinot, eli kognitiivis-behavioraalinen terapia unettomuuteen. Unioppaista ja netistä löytyy pitkä lista nukkumistottumuksiin ja elämäntapoihin liittyviä vinkkejä ja ohjeita, jotka kohentavat unta ja vireyttä.

Untaan voi huoltaa muun muassa oikeanlaisella liikunnalla ja ravinnolla sekä erilaisilla stressinhallinta- ja rentoutumiskeinoilla.

Gabriele Svedin mukaan keinoista tärkein on rauhoittuminen illalla ennen nukkumaanmenoa. Eli ei roikuta sähköpostissa tai sosiaalisessa mediassa, eikä sängyssä tehdä töitä tai katsota tv:tä.

– Älypuhelimet ja tietokoneet häiritsevät unta, sillä niiden voimakas valo estää nukahtamiseen tarvittavan melatoniinin tuotantoa.

Hänen mukaansa suomalaisilla on myös huono tapa juoda iltaisin kahvia tai teetä.

–Kofeiini on iso ongelma, sillä sen puoliintumisaika voi olla jopa 11 tuntia. Pienikin annos illalla voi aiheuttaa unettomuutta. Jos tietää kärsivänsä unettomuudesta, kahvia tai kofeiinipitoista teetä ei pitäisi juoda lainkaan kello 14:n jälkeen.

Alkoholi on Svedin mukaan yksi Suomen yleisimmistä unilääkkeistä, sillä se väsyttää ja voi auttaa jännittynyttä tai ahdistunutta nukahtamaan, mutta se pilaa unen. Uni katkeilee eikä virkistä.

Kun tutkii, tietää

Kun unettomuutta on jatkunut pidempään, kannattaa hakeutua asiantuntijan pakeille. Yleislääkäriltä tai työterveyslääkäriltä voi pyytää lähetteen jatkotutkimuksiin.

Jos unettomuus johtuu kivusta, oikea osoite on kivunhoidon spesialisti tai fysiatri. Jos yöllä on kroonista yskää, hengitysvaikeuksia tai astmaoireita, kannattaa kääntyä keuhkolääkärin puoleen.

Joskus huono nukkuminen, voimakas väsymys ja siitä aiheutuvat arjen ongelmat ovat seurausta sairaudesta, kuten uniapneasta tai levottomista jaloista. Diagnoosin voi saada neurologilta tai unispesialistilta, mutta yleislääkäritkin tunnistavat ne.

Gabriele Svedin mukaan on tavallista, että unettomuuden taustalla on useampia syitä, joten myös hoidon tulisi olla kokonaisvaltaista.

Helsingin Uniklinikalla asiakkaat täyttävät ennen vastaanotolle tuloa laajan kyselylomakkeen, jossa käydään läpi muun muassa unen laatuun, unirytmiin, mielialaan ja kuorsaukseen liittyviä asioita.

Vastaanotolla univaikeuksien todetaan usein johtuvan toiminnallisesta unettomuudesta, jolloin hoidoksi riittää useimmiten pari tapaamista unihoitajan kanssa.

Unihoitajan vetämässä pienryhmässä käydään läpi unenhuoltoon liittyviä asioita ja muita lääkkeettömiä hoitokeinoja. Menetelmät perustuvat kognitiivis-behavioraaliseen terapiaan, jossa opetellaan omaan elämäntilanteeseen sopivia selviytymistaitoja.

Mittaukset paljastavat

Aktigrafia on helppo ja edullinen unihäiriöiden perustutkimus. Se tehdään rannekelloa muistuttavalla laitteella, joka seuraa viikon ajan vuorokausirytmiä, unen laatua ja unenaikaista liikehdintää.

Mittaaminen on tärkeää, sillä iso osa huonosti nukkuvista ihmisistä arvioi unensa väärin.

– Ihminen saattaa kokea nukkuneensa vain tunnin yön aikana, mutta aivosähkökäyrä osoittaa uniajan olleen 5–6 tuntia. Joskus jo tieto unen todellisesta rakenteesta vähentää nukkumiseen liittyvää stressiä. Toisaalta monet hyvin nukkuvat arvioivat unensa laadun liian hyväksi, mutta tämä ei ole ongelma niin kauan kuin he kokevat olevansa virkeitä ja toimintakykyisiä, Gabriele Sved sanoo.

Unipolygrafia on laajempi unitutkimus. Siinä seurataan yhden yön ajan muun muassa aivosähkökäyrää, hengitystä, jalkojen liikehdintää ja sydämen rytmiä.

Unipolygrafia tehdään, jos ongelmien syyksi epäillään jotain muuta kuin klassista toiminnallista unettomuutta – esimerkiksi levottomat jalat -oireyhtymää tai uniapneaa. Tarkempi tutkimus on paikallaan myös silloin, kun unenhuolto ei tuota tuloksia tai on syytä epäillä, että unettomuus johtuu jostain sairaudesta.

Lisäksi uniklinikoilla voidaan tehdä erilaisia vireystilatutkimuksia. Jos epäillään uni-valverytmiongelmia, voidaan mitata melatoniinin eritys syljestä. kas väsymys ja siitä aiheutuvat arjen ongelmat ovat seurausta sairaudesta, kuten uniapneasta tai levottomat jalat -oireyhtymästä. Diagnoosin voi saada neurologilta tai unispesialistilta, mutta yleislääkäritkin tunnistavat ne. Jalkojen levottomuuteen on olemassa lääkitys, joka helpottaa unen saantia.

Uniliiton nettisivuilta löydät paikallisten uniyhdistysten yhteystiedot. Yhdistyksistä voit saada tietoa oman alueesi unihoitajista ja muista unihäiriöihin erikoistuneista terveydenhuollon ammattilaisista.

 

Asiantuntija: ylilääkäri, neurologi Gabriele Sved, Helsingin Uniklinikka.