Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Etusormieni kynsivallit ovat kroonisesti tulehtuneet. Olen käyttänyt puoli vuotta Bacibact- ja Fucidin-voiteita ja syönyt Kefexin-antibioottikuurin. Parannusta ei ole tullut. Mikä neuvoksi?

Kynsivalli eli kynttä reunustava pehmytkudos voi tulehtua äkisti tai pitkäaikaisesti. Tulehduksen aiheuttaa yleensä iholla normaalistikin elävät bakteerit, jotka ihon rikkoutuessa pääsevät tulehduttamaan kynsivallin. Ihon rikkoutumisen taustalla voi olla kynsivallia painava sisäänkasvanut kynsi, ihosairaus, heikentynyt ääreisverenkierto tai työ, jossa kädet ovat jatkuvasti alttiina kosteudelle. Pitkäaikaisessa tulehduksessa bakteerin lisäksi tulehdusta ylläpitämässä voi olla myös hiiva.

Tärkein hoitokeino on tulehtuneiden kynsivallien pitäminen kuivana ja suojassa mekaaniselta hankaukselta suojakäsineiden avulla. Kroonisesti tulehtuneen alueen hoitoon voidaan käyttää alkuvaiheessa kaliumpermanganaattikylvetyksiä, myöhemmin bakteerien ja hiivan kasvua estäviä kortisonipohjaisia voiteita. Usein ongelmana on liian lyhyt hoitoaika. Pitkittyneessä vaivassa tarvitaan usein jopa 4 viikon hoitojaksoja. Ellei yleislääkärin keinot riitä, ihotautilääkärin vastaanotto voi olla paikallaan.
 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla