Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Vaarallinen keuhkoveritulppa voi yllättää sellaisenkin, joka on pitänyt itseään täysin terveenä. Hälytysmerkit ja ehkäisykeinot kannattaa siis tietää.

Yhtäkkiä henkeä alkaa ahdistaa, kylkeen sattuu ja sydän jumpsuttaa – nyt on kiire. Verihyytymä on saattanut tukkia suonen keuhkoissa.

Keuhkoveritulppa eli keuhkoembolia nousee otsikoihin, kun poliitikko sairastuu siihen. Yleensä he eivät näytä sairauskohtauskandidaateilta.

Hengenvaarallinen keuhkoveritulppa on oikeasti varsin yleinen sairaus. Vuosittain sen saa noin yksi viidestätuhannesta. Ikä lisää riskiä huomattavasti, sillä kaksi kolmesta sairastuneesta on yli 65-vuotiaita. Kuitenkin joka kymmenes sairastunut on alle 25-vuotias.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Perinnöllinen tukostaipumus on noin joka kymmenennellä suomalaisella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

— Vaara on kaksin- tai kolminkertainen, jos lähisukulainen on sairastanut laskimotukoksen, sisätautiopin professori Risto Kaaja Turun yliopistosta kertoo.

Naiset erityisvaarassa

Alle 50-vuotiaana naisilla tukostaipumus on hieman suurempi kuin miehillä. Varsinkin raskaus on riskiaikaa: tukosten todennäköisyys kasvaa hormonimyrskyn (estrogeenin) vaikutuksesta maksan hyytymistekijäsynteesiin. Joskus laskimopuolen suurentuneesta tukostaipumuksesta antaa vihiä se, että naisella on toistuvia keskenmenoja. Niiden syynä saattaa olla istukkaan iskenyt tukos.

Nuorten naisten keuhkoveritulpan syyksi paljastuu usein yhdistelmäehkäisyvalmiste, joko e-pilleri tai laastari. Niissä on sekä naishormoni estrogeenia että keltarauhashormoni progestiinia. Pelkkää progestiinia sisältävät ehkäisyvalmisteet eivät lisää tulppariskiä.

— Jos suvussa on ollut veritulppia, kannattaa ehdottomasti valita muu ehkäisymenetelmä kuin yhdistelmäehkäisypilleri. Oma tukostaipumus selviää laboratoriokokeella, mutta jo se, että laskimotukoksia on ollut peräkkäisissä sukupolvissa voi antaa viitettä tukostaipumuksesta, Risto Kaaja neuvoo.

Myös hormonikorvaushoito kasvattaa veritulppariskiä. Vaara kasvaa käytetyn hormoniannoksen mukaan mutta ei lisäänny vaikka hoitoa jatkaisi pitkään. Laastarissa ja geelissä riski on pienempi kuin tableteissa.

Hyytymä jalasta keuhkoihin

Keuhkoveritulppa ei saa alkuaan keuhkoista vaan yleensä jaloista. Kun veren seilaus hidastuu säären syvissä laskimoissa, se jää junnaamaan paikoillaan kuin pyörteinen virta koskessa. Tässä on vaaran paikka: kun veri ei kierrä eteenpäin, se saattaa pakkaantua kokkareiksi, kuten lehdet ja muut roskat kasaantuvat suvantopaikoissa koskessa.

Hyytymä kulkeutuu veren mukana sydäntä kohti. Sydämen oikeasta kammiosta hyytymä jatkaa matkaansa keuhkovaltimoon ja sen pieneneviin haaroihin. Tuskin pikkurillin päätä suurempi hyytymä kiilautuu verisuonen haaraan ja tukkii sen. Aikaa tähän kaikkeen kuluu sekunteja.

Tyypillisesti veritulppa iskee pitkän lentomatkan tai muun tunteja jatkuneen paikallaanolon jälkeen. Verenkierto jaloissa hidastuu, kun ne eivät saa liikettä.

Suuri osa tulpista todetaan sairaalassa potilailla, jotka ovat maanneet sängyssä pitkään. Leikattujen toipumista seurataankin tarkoin tulppavaaraan takia. Etenkin keisarileikkauksen jälkeen verihyytymät ovat mahdollisia.

Keuhkoveritulpan riskiä lisäävät myös syöpä ja jotkin lääkkeet, kuten psykoosin hoitoon käytetty klotsapiini. Omat elintavatkin vaikuttavat. Tupakointi ja ylipaino voivat vauhdittaa keuhkoveritulpan muodostumista.

Lentosukat tavaksi

Halvinta ja yksinkertaisinta tulpan ehkäisyä on ostaa kunnon tukisukat yli neljän tunnin lennolle. Euroopan sisäiset lennot ovat niin lyhyitä, etteivät ne juuri aiheuta veritulppia. Mannerten välisillä lennoilla tukisukat ovat tarpeen ainakin niillä, joilla on perinnöllinen tukostaipumus tai verenhyytymistä lisää esimerkiksi raskaus, hormonivalmiste tai syöpä. Jos tukosvaara on suuri, lääkäri voi määrätä veren hyytymistä vähentävää hepariinia. Se annetaan ennen lentoa niin sanotulla napapiikillä.

Jos ei nuorempana ole lentosukkia tarvinnut, keski-iässä ne ovat hyvä hankinta.

— Olen itsekin taipunut tukisukkien käyttäjäksi, kun ikää on kertynyt, professori Kaaja kertoo.

Lentokoneessa voi pohkeidensa verenkiertoa vauhdittaa myös pumppaamalla nilkkojaan. Säännöllisin väliajoin kannattaa nousta käytävälle jaloittelemaan, vaikkei olisi tarvetta käydä vessassa. Vedenjuontikin auttaa, etenkin jos on tullut syötyä suolaista ruokaa.

Sama taukokävelyiden tarve on pitkillä auto- ja junamatkoilla. Myös arjessa on hyvä muistaa nostaa peppu välillä penkistä — muutenkin kuin verenkierron takia.

Ahdistuksesta päivystykseen

Yleisin oire keuhkoveritulpassa on äkillinen hengenahdistus ja rintakipu. Sydämen syke voi kiihtyä, eikä lepo helpota oloa. Vaaranmerkkejä on myös yllättävä yskänpuuska, joka joskus voi nostaa suuhun verisiä ysköksiä.

Joskus tulppa kehittyy hiljalleen useampien päivien aikana. Pienemmät veritukokset kulkeutuvat keuhkoihin ja aiheuttavat hetki hetkeltä pahenevaa hengenahdistusta.

Useat potilaat kuvailevat keuhkoveritulppansa vaikuttaneen niin, että kunto laskee oudosti ilman, että sen taustalla olisi esimerkiksi pitkittynyttä flunssaa tai muita yleiskuntoa heikentäviä tekijöitä.

Myös kuume ja pohkeiden tai nivusten kipeytyminen kävellessä voivat viitata tukokseen. Kuumotus jalassa on merkki pinnallisesta laskimotulehduksesta. Omaa voin­tiaan on tällöin syytä seurata, koska tukos voi levitä syviin suoniin.

Verenohennusta peliin

Jos epäilet keuhkoveritulppaa, on kiire. Lähimpään päivystykseen pitää hakeutua heti. Tilanteen tajuamista vaikeuttaa se, että oireet vaihtelevat paljon. Terveysalan ammattilaisetkaan eivät aina ymmärrä epäillä tulppaa. Ensimmäisenä mieleen hiipii ajatus sydänkohtauksesta.

Keuhkoveritulppa todetaan useimmiten tietokonekerroskuvauksella. Jalan laskimoveritulppaa selvitetään ultraäänitutkimuksella, joka tunnistaa hyvin reiden alueen tukokset. Sen sijaan pohjetukokset löytyvät huonommin. Joskus tutkimus pitää uusia viikon päästä.

Tulppaa hoidetaan verenohennuslääkkeellä, joista uusimpia voidaan antaa suun kautta heti ensimmäisitä hoitopäivistä alkaen. Lievemmissä keuhkoembolioissa sairaalahoitoakaan ei tarvita, kunhan varmistetaan hoidon toteutuminen kotona.

Raskausaikana vain hepariinihoito (piikki napaan) on turvallista eikä uusia verenohennuskeinoja tule käyttää.

Alkuvaiheessas jalan nostaminen koholle (pari tyynyä jalan alle) voi helpottaa kipua ja painon tunnetta. Suurissa tukoksissa käytetään myös liuotushoitoa.

Hoito ei pääty sairaalasta kotiutumiseen. Yleensä määrätään verenohennuslääkettä kuukausiksi. Jos tukoksen uusiutumista epäillään, verenohennus jatkuu loppuiän.

Keuhkoveritulppa pelästyttää ja kivut voivat olla kovempia kuin on koskaan aiemmin elämässään kokenut. Ripeä toiminta on tarpeen, sillä äkkikuolemakin on mahdollinen. Risto Kaaja muistuttaa, että jos hoitoon pääsee nopeasti, tulpasta jää harvoin mitään pysyvää haittaa.

— Niin uskomattomalta kuin se tuntuukin, suurin osa toipuu viikon sisällä ja olo helpottuu jo muutamassa päivässä.

Asiantuntija: Risto Kaaja, sisätautiopin professori, Turun yliopisto ja Turun yliopistollinen keskussairaala

Vaaran merkit

➨ hengenahdistus
➨ yllättävä yleiskunnon heikkeneminen
➨ kylkikipu
➨ sydämen sykkeen kohoaminen
➨ äkilliset yskänpuuskat ja veriyskökset
➨ kävelyn aiheuttama turvotus ja aristus pohkeissa

Ehkäise näin

➨ käytä yli neljän tunnin lentomatkoilla tukisukkia
➨ tee nilkoilla pumppaavia liikkeitä tai nouse kävelemään pitkillä matkoilla
➨ liiku mahdollisuuksien mukaan, jos joudut pitkään vuodelepoon
➨ pysyttele normaalipainossa
➨ älä tupakoi
➨ harkitse lääkärin kanssa ehkäisy- ja hormonikorvaus-menetelmää, jos lähisuku-laisellasi on ollut tulppa

Hengissä ollaan

Tuossa minun toisessa tarina osiossa josta kerroin, puuttuu se, että minullakin oli ne FIDD  arvot  todella korkealla.  Napapiikkejä annettiin koko  sairaalassaoloajan, eli 7 päivää.  Aamulla klo, 8   sekä illalla klo, 8 .  Yöhoitaja sanoi, että menee norsun annos, että tuollaisia määriä joutuu antamaan tosi harvoin.  Koskaan ei tiedä, eikä ihminen voi aavistaa kuoleman kulkevat vierellä, ja näin kauan, että minun kohdallani se kulki kesäkuusta lokakuun 11 päivään saakka.   Minulle on sanottu, että se on ihme, että olet vielä hengissä, sillä keuhkojen ja sydämen rasitus oli todella suuri.    Lääkärinlausunnoissa lukee.  Laaja keuhkoembolia, korkea kuormitus, keuhkoissa ja sydämessä.   Kun sydän oli rasituksesta kääntynyt jo väärälle rytmille,  sekä veritukokset oli jo tukkineet niin paljon suoneja, että  elintoiminnot olisi ilman lääkäriin pääsyä pikkuhiljaa hidastuneet ja olisin kohta vain nukkunut hiljaa pois.   Kyllä nämä on sellaisia painajaisia, että ei päivääkään, että ei taivaanisälle oltais kiitollisia, kun elämä on jatkunut, painajaisista huolimatta.   Eräänä päivänä, omassa sairaalassa käydessäni kotiuduttuani toisesta sairaalasta, kävelin käytävää pitkin, vastaan asteli lääkäri, joka oli se sama lääkäri joka seisoi sänkyni päädyssä kertoen keuhkoveritulppa löydöksestä, hän katsoi minua lähestyttyämme toisiamme, luin hänen ilmeistään mitä hän ajatteli,,, onko tuo se sama mies, miten se on vielä hengissä, se on ihme.  Näin hän ajatteli, uskon ainakin niin.    No.  Hengissä kuitenkin olaan.....

  • ylös 42
  • alas 25
Vierailija

"Oma tukostaipumus selviää laboratoriokokeella". Mikähän se verikoe on, jolla sen voi selvittää?

  • ylös 41
  • alas 38
Sisältö jatkuu mainoksen alla