Kohdunpoisto on nopea helpotus kuukautisvaivoihin vaihdevuosi-iässä. Lähes joka viidenneltä 45 vuotta täyttäneeltä naiselta on poistettu kohtu.

Syitä kohdunpoistoon ovat tavallisimmin kohdun lihaskasvaimet, myoomat, tai vuotohäiriöt. Näitä vaivoja voi kuitenkin hoitaa myös myoomaleikkauksella tai vuotoa hillitsevillä lääkkeillä, kohdun limakalvon tuhoamisella tai hormonikierukalla. Lääkäri ja potilas päättävätkin yhdessä, milloin kohdunpoisto on paikallaan. Ainoa vaihtoehto kohdunpoisto on yleensä vain silloin, kun naisella on erittäin paha kohdunlaskeuma tai syöpä. Hedelmällisessä iässä oleville naisille lääkärit eivät kevein perustein ehdota kohdunpoistoa.

Tutkimus ja leikkaus

Ennen leikkausta tehdään esitarkastus, jossa muun muassa otetaan laboratoriokokeita ja valitaan leikkausmenetelmä. Samalla saa mukaansa tarkat ohjeet leikkausta ja toipumista varten.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kohtu voidaan poistaa joko avoleikkauksessa, tähystyksessä tai emättimen kautta. Avoleikkauksessa alavatsaan tehdään iso leikkaushaava, jonka kautta kohtu poistetaan. Tähystysleikkauksessa vatsanpeitteisiin tehdään kolme pientä viiltoa kameraa ja kahta leikkausinstrumenttia varten. Kohtu poistetaan yleensä emättimen kautta tai joskus myös palasina pikkuviiltojen kautta. Pelkästään emättimen kautta tehtävässä kohdunpoistossa kohdun suun ympärille tehdään viilto, kohtu irrotetaan kannattimistaan ja poistetaan alakautta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Munasarjat voidaan jättää leikkauksessa paikoilleen, etenkin jos vaihdevuodet eivät ole vielä alkaneet. Tällöin oma hormonitoiminta jatkuu leikkauksen jälkeenkin.

Toipuminen

Toipumisaikana ei saisi nostella painavia esineitä eikä siivota. Ensimmäisen viikon ajan myös rajua liikkumista pitää varoa. Sen jälkeen on hyvä pyrkiä takaisin normaalielämän rytmiin. Sairasvuoteeseen ei pitäisi jäädä makaamaan, sillä riittävä liikkuminen ehkäisee muun muassa veritulppavaaraa. Sairausloman tarve on kolmisen viikkoa. Seksi on sallittua noin kuukauden päästä leikkauksesta.

Moni nainen joutuu kohdunpoiston jälkeen syömään hormoneja, varsinkin jos munasarjat poistetaan. Muuten kohdun poistamista ei juurikaan huomaa. Se ei esimerkiksi häiritse seksielämää. Gynekologin tarkastuksessa on hyvä käydä joka toinen vuosi.

Toivottavasti edellisen kirjoittajan asiat ovat kohentuneet tuosta. On kai yleistä, että palautumiseen menee aikaa. Itsellä ensimmäinen yhdyntä takana kuukausi sitten tehdyn leikkauksen jälkeen ja halut ja tuntemukset täysin tallella! Jännitti etukäteen, mutta orgasmi oli tosi hieno ja voimakas. Kohdun napukan poissaolo ei haitannut, vaikka sen ehkä aavistuksenomaisesti huomasi välillä. Hyvät tuntemukset löytyvät kyllä. Oli kivakin huomata miten halut olivat palanneet, sillä leikkauksessa lähti myös hormonikierukka, joka itselläni hävitti halukkuustuntemuksia tosi paljon.

  • ylös 79
  • alas 44

Kylläåpä huomaa kohdun poiston. Siis ei tietenkään kukaan muu kuin nainen itse. sen huomaa viimeistään siinä vaiheessa kun seksielämä on jälleen sallittua. Ei ole enää entisen veroista seksiä. Leikkauspöydälle jää kipujen ja vaivojen lisäksi hyvät tuntemukset ja orgasmit. Harmi kun halut ei jää. Kohdunpoiston jälkeen on kuin syyhytautinen: kutisee ja raapii vaan ei helpota.

Tästä ne tulee ne vihaiset vanhat naiset. Turhautuuhan sitä vähemmästäkin. ja tyytymätön ihmiinen on kiukkuinen.

  • ylös 57
  • alas 111
Sisältö jatkuu mainoksen alla