Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Vaihdevuodet alkavat, kun kuukautiset loppuvat. Tämä johtuu naishormoni estrogeenin tuotannon vähenemisestä. Katso mikä muuttuu ja miten näihin muutoksiin voi vaikuttaa.

Uni kevenee, kun kuumat aallot, stressi tai masentuneisuus pitävät hereillä.➠ Hormonihoito helpottaa näitä kaikkia. Myös liikunta auttaa.

 

Rasva kertyy keskivartaloon, paino nousee iän myötä ja progestiinihoito saattaa turvottaa.➠ Ruokavalion keventäminen ja

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

säännöllinen pulssia kohottava liikunta auttavat painonhallinnassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Alkoholin sietokyky heikkenee ja krapulat pahenevat, kun elimistön nestemäärä vähenee.➠ Alkoholimäärien vähentäminen.

 

Sydänsairaudet lisääntyvät vaihdevuosien jälkeen.➠ Sydänystävällinen ruoka ja liikunnan lisäys. Estrogeenihoito suojannee sydänsairauksilta, jos se aloitetaan ennen verisuonimuutosten alkua.

 

Mieliala heittelee: ärtymystä, itkuherkkyyttä, masennusta.➠ Hormonihoito helpottaa mielialan heittelyä ja jopa lievää masennusta. Myös liikunta hoitaa mielialaa.

 

Limakalvot kuivuvat, kun niitä voidellut estrogeeni vähenee.➠ Hormonihoito joko pillerinä, geelinä tai laastarina tai paikallisvalmisteena emättimeen. Paikallisvalmisteina löytyy myös hormonittomia kosteuttavia puikkoja, hoitoöljyjä ja liukastusvoiteita. Uiminen ja rakastelu kosteuttavat emättimen limakalvoja.

 

Luut haurastuvat kiihtyvällä tahdilla.➠ Estrogeenihoito hidastaa luukatoa. Muista D-vitamiini, kalkki ja liikunta.

 

Nivelsärkyä suurissa nivelissä (polvet, lonkat, nilkat, ranteet). ➠ Liikunta lievittää vaivoja. Estrogeenihoito lisää nesteen määrää elimistössä ja voi helpottaa nivelvaivoja.

 

Iho ohenee ja kuivuu.➠ Ihonhoidon tehostaminen, kosteuttavampien tuotteiden käyttäminen,  tupakanpolton lopettaminen. Monipuolinen ruoka ja ulkoilu.

 

Muisti heikkenee väliaikaisesti, kun keskittymiskyky laskee.➠ Korjaantuu itsestään, kun elimistön hormonimyrsky hellittää ja uni paranee. Monipuolinen ruoka ja stressin lievittäminen esimerkiksi liikunnalla auttavat.

 

Asiantuntija: Ritva Hurskainen, dosentti, osastonylilääkäri, Hyvinkään sairaalan naistentautien poliklinikka

 

 

 

Vierailija

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas.

Naisten suurempi määrä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luusto.

Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. 

Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011 tutkimuksen mukaan esimerkiksi helsinkiläislasten luunmurtumat ovat selvästi lisääntyneet. Luuston haurastumisen syynä on D-vitamiinin puutos.

Dosentti Outi Mäkitie ennustaa, että osteoporoosista on tulossa merkittävä lastensairaus. Hänen mukaansa helsinkiläislapsista noin puolella on vakava D-vitamiininpuutos jo vastasyntyneenä.

Mäkitien arvelee myös, että Suomessa on suuri joukko nuoria aikuisia, joilla on merkittävä riski sairastua osteoporoosiin jo ennen keski-ikää. Vain 14% :lla murtumapotilaista on ollut normaali luuntiheys vuonna 2011. 

Hauras luusto on riskitekijä osteoporoosin lisäksi myös varhaiselle nivelrikolle ja muille tuki- ja liikuntaelinsairauksille.

Verisuoni- ja luustonterveyden kannalta tärkeimmät ravinteet ovat kaikki antioksidantit (marjat, kasvikset, juurekset, vihannekset, hedelmät), C-vitamiini, D-vitamiini, magnesium, kalan Omega-3 -rasvahapot (EPA ja DHA) ja K2-vitamiini, joten varmista näiden riittävä saanti ruuasta ja ravintolisistä.

http://www.terveysportti.fi/xmedia/duo/duo99587.pdf

Ranne-, olkavarsi -, lonkka- ja selkänikamien murtumat ovat tyypillisimpiä osteoporoottisia murtumia. Ensimmäiseksi luukadossa murtuu yleensä ranne, kun kaadutaan ja otetaan kädellä vastaan putoamista maahan.

Myöhemmällä iällä, kun refleksit vaimenee ja kättä ei ehdi laittaa kompastuessa alle, murtuu lonkka. Lonkkamurtumat ovat vakavimpia, koska pahimmillaan niihin voi menehtyä tai ne voivat invalidisoida pysyvästi. Reisiluun kaulan murtumia todetaan Suomessa noin 8000 vuosittain, joista kolme neljäsosaa sattuu naisille.

Kaikkein yleisin osteoporoottinen murtuma on kuitenkin selkänikaman murtuma. Nämä ilmenevät pituuden lyhentymänä tai kumarana ryhtinä.

  • ylös 67
  • alas 309
Sisältö jatkuu mainoksen alla