Tietyissä ruoissa ja juomissa on aineksia parempaan nukkumiseen. – Oikeanlainen syöminen on huikea keino edistää hyvää unta, sanoo unilääkäri Henri Tuomilehto.

Biologinen totuus on, että nälkäinen olento nukkuu vähemmän ja kevyemmin. Sen on oltava koko ajan valppaana mahdollisen ravinnon saamisen takia.

Ajatuksen iltasyömisen epäterveellisyydestä voi siis kuopata myyttinä, sillä maailmasta ei löydy tutkimusta, joka osoittaisi, että niukka syöminen tai syömättömyys illalla edistää nukkumista tai mitään muutakaan terveyteen liittyvää.

– Oikeanlainen syöminen on huikea keino edistää hyvää unta, sanoo unilääkäri Henri Tuomilehto.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kovin lähelle nukahtamista ei isoa annosta kuitenkaan pidä jättää, koska kudokset tarvitsevat aikaa levätä ja korjata itseään ilman ylimääräistä kuormitusta. Iltaruoan laadullakin on merkitystä, sillä huonosti sulava, rasvainen ruoka tai väkevä juoma voi aiheuttaa myös närästystä tai muita unta häiritseviä oireita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kokeile nukuttavia ruokia

Joidenkin ruokien on arvioitu tekevän uneliaaksi tai edistävän parempaa unta.

TRYPTOFAANI-aminohaposta muodostuu elimistössä pimeähormoni melatoniinia, joka lisää valmiutta nukahtaa.

Tryptofaania sisältäviä ruokia ovat muun muassa

  • banaani,
  • munat,
  • pähkinät,
  • kokojyvä,
  • kana, kalkkuna,
  • tumma riisi,
  • siemenet,
  • mantelit,
  • hunaja.

Maukkaan tryptofaanismoothien saa aikaiseksi esimerkiksi banaanista ja mantelimaidosta.

KUIDUN unta parantavista vaikutuksista on myös saatu näyttöä. Luultavasti muuttamalla ruokavaliota kuituisemmaksi voidaan myös hoitaa unettomuutta.

Tuoreen tutkimuksen mukaan uniongelmia oli muita vähemmän naisilla, jotka söivät säännöllisesti hedelmiä, kasviksia ja täysjyväviljoja – ruokia, joissa on paljon ravintokuituja.

Iltaruoaksi voikin hyvin kokeilla myös isoa annosta täysjyväpuuroa esimerkiksi marjoilla, mantelilastuilla, banaanilla tai raejuustolla kyllästettynä.

Älä juo unta pois

ALKOHOLI on maailman käytetyin ja surkein unilääke. Pieni määrä alkoholi rentouttaa, mikä synnyttää harhaluulon.

Mitä heikkounisempi ihminen on, sen pienempi määrä alkoholia vaikuttaa uneen – yksikin lasillinen voi pilata yön. Alkoholi lyhentää syvän unen vaihetta ja heikentää siten aivojen puhdistusjärjestelmän toimintaa.

Samoin kuin kahvi, alkoholi voi vaikeuttaa nukkumista aiheuttamalla närästystä.

KAHVI on monella mittarilla terveysjuoma, mutta suhteessa uneen se on leikkiä tulella.

Valtaosalla ihmisistä kofeiini vaikuttaa jollain tavalla virkeyteen, sillä kofeiini tukkii aivoissa reseptorit, jotka edistävät nukahtamista.

Kofeiinin vaikutus kestää yksilöllisestä aineenvaihdunnasta riippuen 4–20 tuntia. Jotkut ovat geneettisistä syistä hitaita metaboloimaan kofeiinia ja juuri heiltä iltapäiväkahvi voi riistää unet.

Sen sijaan reilulla neljäsosalla ihmisistä kofeiini ei vaikuta uneen lainkaan nopean metaboloinnin ansiosta.

Uudenlaisia yömyssyjä

KAMOMILLATEESTÄ on näyttöä rauhoittavana ja unta tukevana juomana.

Journal of Advanced Nursing -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa oli mukana tuoreita äitejä, joista osa joi kamomillateetä päivittäin kahden viikon ajan. He nukkuivat paremmin ja heillä oli vähemmän masennukseen viittaavia oireita kuin niillä tuoreilla äideillä, jotka eivät ollenkaan juoneet kamomillateetä.

KIRSIKKAMEHU saattaa myös edesauttaa parempia ja pidempiä yöunia.

Journal of Medicinal Food -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa selvisi, että kaksi lasillista kirsikkamehua päivittäin kahden viikon ajan juoneilla unen kokonaismäärä lisääntyi 84 minuutilla.

Tutkimusraportin mukaan kirsikkamehu auttoi hoitamaan unettomuuden oireita yli 50-vuotiailla koehenkilöillä.

Hyötyjen arvioidaan kumpuavan ennen kaikkea kirsikkamehun tryptofaanista.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

Sisältö jatkuu mainoksen alla