Naishormonien väheneminen vaihdevuosissa aiheuttaa monenlaista harmia. Jos kuivia limakalvoja hoitaa kostutusgeelillä ja kuumia aaltoja estrogeenillä, voiko tuotteista olla haittaa toisilleen tai yhteisvaikutuksesta käyttäjälle?

Onko turvallista käyttää naishormonia sisältävän emätinvalmisteen rinnalla hyaluronihappoa sisältävää limakalvoja kosteuttavaa valmistetta, tosin eri päivinä? Onko mahdollista, että jompikumpi heikentää toisen tehoa tai että niiden välillä on muuta haitallista vuorovaikutusta?

Asiantuntija vastaa

VAIHDEVUODET johtuvat munasarjojen toiminnan hiipumisesta ja siitä johtuvasta naissukupuolihormonin estrogeenin tason laskusta. Emättimessä estrogeenin vähyys aiheuttaa limakalvon kuihtumista, haurautta ja kuivumista.

Tästä seuraa kirvelyä ja arkuutta, yhdyntäkipuja ja limakalvovaurioita. Myös virtsaamistiheys voi lisääntyä ja pidätyskyky heikentyä. Lisäksi emätin- ja virtsatietulehdusten mahdollisuus kasvaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Paikallisesti emättimeen joko tabletteina, voiteena, geelinä tai renkaana annosteltu estrogeeni (estradioli tai estrioli) on tutkimuksilla osoitettu tehokkaaksi hoidoksi kuiville ja hauraille limakalvoille. Paikallishoito myös vähentää tulehdusriskiä pienentämällä emättimen happamuuden (pH-arvon) fysiologiselle tasolle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Emättimestä verenkiertoon imeytyvä estrogeenimäärä on paikallishoidossa vähäinen eikä sen siten pitäisi aiheuttaa yhteisvaikutuksia suun kautta otettavien lääkkeiden kanssa.

Hyaluronihappo on kosteuttava paikallishoitoaine, jota on saatavana emättimeen asetettavana tablettina, voiteena ja geelinä. Koska hyaluronihappovalmisteet ovat terveydenhuollon laitteina rekisteröityjä valmisteita eivätkä lääkevalmisteita, yhteisvaikutustutkimuksia ei ole tehty.

Paikallisesti annosteltavien estrogeenilääkkeiden valmisteyhteenvedoissa ei myöskään kerrota mahdollisista yhteisvaikutuksista hyaluronihapon kanssa, enkä löytänyt tietoja yhteisvaikutuksista kirjallisuushaullakaan.

Maalaisjärjellä ajatellen estrogeeni ja hyaluronihappovalmisteiden laittaminen emättimeen samanaikaisesti voisi jonkin verran laimentaa estrogeenivoidetta ja vähentää sen imeytymistä, mutta tutkimustietoa tästä ei ole. On silti varmasti viisasta annostella nämä valmisteet eri aikaan, kuten kysyjä ehdottaakin, jolloin yhteisvaikutuksia ei ole odotettavissa.

Kysy asiantuntijalta: Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla