ilmavaiva, närästys, röyhtäisy, herkkä vatsa, vatsahaava
Kuva Shutterstock

Polte mahassa voi yllättää kenet vain. Lue mitä se voi olla ja millä vaiva hoituu?

1. Närästys

on ohimenevänä riesana monelle tuttua. Kroonistuessa kehittyy refluksitauti.

Oireet Yleisin on polttava kipu rintalastan takana, joka pahenee erityisesti syömisen jälkeen ja makuuasennossa. Myös yskä, äänen käheytyminen ja liman nousu voivat kertoa siitä, että hapanta mahansisältöä pääsee ruokatorveen. Tämä johtuu siitä, että ruokatorven alaosan sulkijalihas syystä tai toisesta höllentyy. Joskus taustalla on palleatyrä, jolloin osa mahalaukusta on noussut pallea-aukosta rintaontelon puolelle.

Mistä johtuu? Närästys on yleisempää ylipainoisilla. Ylimääräinen rasvakudos nostaa vatsaontelon sisäistä painetta, jolloin happoa nousee herkemmin mahasta ruokatorveen. Jo pienikin vyötärönympäryksen kaventaminen voi auttaa.

Närästystä pahentavat rasvainen tai käristetty ruoka, suklaa, sitrushedelmät, runsas kahvinjuonti, tupakointi ja stressi.

Hoito Elämäntapamuutokset helpottavat närästystä vähitellen, mutta heti oireita lievittää happosalpaajalääkitys. Kuuri niitä on paikallaan, jos ruokatorven limakalvo on tulehtunut, mutta jatkuva käyttö ei ole suositeltavaa, sillä happosalpaajat estävät mahan luonnollista toimintaa. Kun bakteereja nitistävän mahahapon eritys estetään, sairastuu herkemmin ruokamyrkytyksiä aiheuttaviin infektioihin.

Lue lisää närästyksen hoidosta.

2. Mahahaava

oli ennen yleinen sairaus, mutta tehokkaat happosalpaajalääkkeet ovat vähentäneet sitä. Myös taudille altistava helikobakteeri-infektio on tullut harvinaisemmaksi.

Oireet Haavauma tuntuu tylppänä kipuna ja poltteluna ylävatsalla, jopa selässä. Myös anemia, väsymys, veriset oksennukset tai tervamaiset ulosteet voivat kertoa haavataudista.

Mistä johtuu? Mahaneste sisältää suolahappoa ja pepsiiniä, koska sen tehtävänä on tuhota mahaan päässeitä bakteereita ja aloittaa valkuaisaineiden sulatus. Vahva limakalvo suojaa vatsan seinämää syövyttävältä hapolta. Tämä suoja voi kuitenkin murtua, jos syö paljon tulehduskipulääkkeitä tai käyttää pitkään kortisonia. Myös tupakointi ja stressi lisäävät mahahaavan vaaraa.

Hoito Ensin pyritään poistamaan taudin syyt: esim. helilkobakteeri häädetään. Lievissä tapauksissa mahalaukun suolahappoa voidaan neutraloida ja sen eritystä vähentää antasidi-valmisteilla. Jos limakalvon suojaus pettää, suolahappo pääsee nakertamaan haavaumia mahaan. Pahimmillaan seurauksena on sisäinen verenvuoto. Tila on hengenvaarallinen ja vaatii kiireellisen mahalaukun tähystysleikauksen.

Lue lisää helikobakteerin häädöstä

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.