ilmavaiva, närästys, röyhtäisy, herkkä vatsa, vatsahaava
Kuva Shutterstock

Polte mahassa voi yllättää kenet vain. Lue mitä se voi olla ja millä vaiva hoituu?

1. Närästys

on ohimenevänä riesana monelle tuttua. Kroonistuessa kehittyy refluksitauti.

Oireet Yleisin on polttava kipu rintalastan takana, joka pahenee erityisesti syömisen jälkeen ja makuuasennossa. Myös yskä, äänen käheytyminen ja liman nousu voivat kertoa siitä, että hapanta mahansisältöä pääsee ruokatorveen. Tämä johtuu siitä, että ruokatorven alaosan sulkijalihas syystä tai toisesta höllentyy. Joskus taustalla on palleatyrä, jolloin osa mahalaukusta on noussut pallea-aukosta rintaontelon puolelle.

Mistä johtuu? Närästys on yleisempää ylipainoisilla. Ylimääräinen rasvakudos nostaa vatsaontelon sisäistä painetta, jolloin happoa nousee herkemmin mahasta ruokatorveen. Jo pienikin vyötärönympäryksen kaventaminen voi auttaa.

Närästystä pahentavat rasvainen tai käristetty ruoka, suklaa, sitrushedelmät, runsas kahvinjuonti, tupakointi ja stressi.

Hoito Elämäntapamuutokset helpottavat närästystä vähitellen, mutta heti oireita lievittää happosalpaajalääkitys. Kuuri niitä on paikallaan, jos ruokatorven limakalvo on tulehtunut, mutta jatkuva käyttö ei ole suositeltavaa, sillä happosalpaajat estävät mahan luonnollista toimintaa. Kun bakteereja nitistävän mahahapon eritys estetään, sairastuu herkemmin ruokamyrkytyksiä aiheuttaviin infektioihin.

Lue lisää närästyksen hoidosta.

2. Mahahaava

oli ennen yleinen sairaus, mutta tehokkaat happosalpaajalääkkeet ovat vähentäneet sitä. Myös taudille altistava helikobakteeri-infektio on tullut harvinaisemmaksi.

Oireet Haavauma tuntuu tylppänä kipuna ja poltteluna ylävatsalla, jopa selässä. Myös anemia, väsymys, veriset oksennukset tai tervamaiset ulosteet voivat kertoa haavataudista.

Mistä johtuu? Mahaneste sisältää suolahappoa ja pepsiiniä, koska sen tehtävänä on tuhota mahaan päässeitä bakteereita ja aloittaa valkuaisaineiden sulatus. Vahva limakalvo suojaa vatsan seinämää syövyttävältä hapolta. Tämä suoja voi kuitenkin murtua, jos syö paljon tulehduskipulääkkeitä tai käyttää pitkään kortisonia. Myös tupakointi ja stressi lisäävät mahahaavan vaaraa.

Hoito Ensin pyritään poistamaan taudin syyt: esim. helilkobakteeri häädetään. Lievissä tapauksissa mahalaukun suolahappoa voidaan neutraloida ja sen eritystä vähentää antasidi-valmisteilla. Jos limakalvon suojaus pettää, suolahappo pääsee nakertamaan haavaumia mahaan. Pahimmillaan seurauksena on sisäinen verenvuoto. Tila on hengenvaarallinen ja vaatii kiireellisen mahalaukun tähystysleikauksen.

Lue lisää helikobakteerin häädöstä

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Perheeseen hingutaan ja harkitaan lemmikin ottamista. Kannattaako ensin käydä allergiakokeissa?

– Eläinallergiaa ei yleensä tarvitse vahvistaa millään testillä. Jos joku eläin aiheuttaa tyypillisiä allergiaoireita, peli on aika selvä. Jos testeissä haluaa käydä, kannattaa muistaa, että positiivinen testitulos ei vielä tarkoita, että itselle olisi jo kehittynyt allergia sen aiheuttanutta allergeenia kohtaan, Allergia- iho- ja astmaliiton asiantuntija Anne Vuorenmaa sanoo.

Testitulokset ovat kyllä hyvin luotettavia. Mitä korkeampi lukema jostakin allergeenistä testissä tulee, sitä todennäköisemmin sitä kantava eläinkin aiheuttaa oireita. Tulos kuitenkin kertoo vasta herkistymisestä. Allergiasta puhutaan, kun saa myös allergisia oireita.

Joskus elimistö voi valmistaa vasta-aineita tai iho voi nousta prick-ihotestissä jostakin aineesta koholle, mutta luonnossa siitä ei saakaan mitään oireita. Testi voi myös epäonnistua ja näyttää väärää tulosta. Se on todella harvinaista, mutta mahdollisuus on silti olemassa.

–Jos harkitsee lemmikin ottamista, mutta murehtii allergian mahdollisuutta, kannattaa allergiatestien sijasta hankkia paljon eläinkontakteja.

Lue lisää allergian Käypä hoito -suosituksista: Siedätyshoidolla helpotusta allergiaa sairastavan arkeen

Lisää allergioista ja kotisiedätyksestä Hyvä terveys 4/2018. Tilaajana voit lukea koko lehden maksutta digilehdet.fi-palvelusta.

Näin allergia syntyy

Allergia syntyy, kun ihminen altistuu useamman kerran valkuaisaineelle, jolle on herkkä. Elimistö alkaa kehittää sille IgE-luokan vasta-ainetta eli immunoglobuliini-E:tä. Jos koiralle allerginen joutuu kosketuksiin koiran hilseen kanssa, elimistö alkaa kehittää koiran proteiinin vasta-ainetta, jota jää verenkiertoon. Seuraava kohtaaminen koiran kanssa voi sen jälkeen laukaista allergisen reaktion.

Reaktio syntyy siitä, että elimistöön päässyt koiran proteiini sitoutuu sille elimistössä jo kehittyneeseen IgE-vasta-aineeseen. Herkkyysreaktiota aiheuttavan allergeenin ja sen vasta-aineen sitoutuneet parit kiinnittyvät tulehdussolujen pinnalle. Tämä toimii solulle merkkinä purkautua, jolloin elimistöön pääsee histamiinia ja muita tulehdusvälittäjäaineita, jotka saavat aikaan allergian oireita, kuten silmien punoitusta tai aivastelua.

Asaintuntija: lääketieteen tohtori, Allergia-, iho- ja astmaliiton asiantuntijalääkäri Péter Csonka.

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Vitamiineilla taistellaan suurta pimeän kauden peikkoa, väsymystä vastaan. Reilu puolet Hyvän terveyden kyselyyn vastanneista kertoi käyttävänsä monivitamiinia.

Monivitamiinipilleri on monen ase väsymystä vastaan. Hyvän terveyden nettikyselyssä reilu puolet ilmoitti käyttävänsä sitä säännöllisesti tai tarpeen mukaan.

Yleisimpiä syitä purkkivitamiinien käyttöön on väsymyksen lisäksi suupielten haavaumat, hiustenlähtö, anemia ja jalkojen tai käsien tuntohäiriöt. Väsymyksen kertoi syyksi vitamiinien käyttöön joka kolmas vastaaja.

D:llä vankka suosio

Monivitamiinin lisäksi monet käyttävät yksittäisiä lisäravinteita, sekä vitamiineja että hivenaineita. D-vitamiinia ottaa purkista 36 prosenttia vastaajista.

– D-vitamiinitasoni oli verikokeessa minimirajalla. Väsymykseni väheni ja olin päivisin energisempi, kun aloin käyttää D-vitamiinia, naispuolinen vastaaja kertoi.

D-vitamiini on yksittäisistä vitamiineista selkeästi suosituin, seuraavina tulevat B-vitamiinit ja C-vitamiini.

Laboratoriossa todetuista vitamiini- tai kivennäisainiden puutoksista yleisin kyselyn perusteella on raudan puutos. Seuraavana tulivat D-vitamiinin ja B-vitamiinien puutokset.

Voimaruokien voittaja: mustikka

Purkkivitamiinien lisäksi väsymystä taltutetaan liikunnalla ja ruoalla. Voimaruoista suosituimmat kyselyssä olivat vihannekset, hedelmät ja marjat. Vihanneksista useimmin mainintoja saivat pinaatti, hedelmistä appelsiini ja marjoista mustikka.

– Sitrushedelmät aina vähän herättävät ja saavat aurinkoisemmalle tuulelle, naisvastaaja totesi.

Myös erilaiset tuore- ja vihermehut saivat kannattajia. Yhdelle vastaajalle voimia antoi itse puristettu appelsiini-porkkana-inkivääri-tuoremehu.

Proteiinipitoinen ruoka sai paljon kannatusta. Voimia saatiin niin lihasta, maksasta, kalasta kuin kananmunistakin.

Lue Hyvä terveys -lehdestä 4/2018 lisää vitamiineista ja hivenaineista. Tilaajana voit lukea lehden maksutta osoitteessa digilehdet.fi

Vierailija

Vitamiineilla taistoon väsymystä vastaan

Esim. saadakseen ravinnosta riittävästi pitkäketjuisia Omega 3 rasvahappoja (EPA ja DHA), pitäisi rasvaista kalaa syödä 4 annosta joka viikko. D-vitamiinia saadakseen pitäisi asua päiväntasaajalla ja olla päivällä iho paljaana auringossa. Eli käytännössä ravintolisänä täytyy aivan kaikkien syödä D-vitamiinia. Kolmasosa hedelmällisessä iässä olevista naisista kärsii ajoittain raudan puutteesta. Lapsista joka neljäs. Folaatin puute on yleistä kaikissa ikäryhmissä. B12-vitamiinin puutteesta kärsii...
Lue kommentti
Vierailija

Vitamiineilla taistoon väsymystä vastaan

Moni suomalainen (vauvasta senioriin ja ruokavaliosta riippumatta) kärsii tietämättään erilaisista ravinnepuutoksista. Yleisimmät ravinnepuutokset ovat kalan Omega-3 rasvahapot (EPA ja DHA), rauta, folaatti, B12-vitamiini, D-vitamiini (ruuasta on mahdotonta saada riittävästi D-vitamiinia, oli se millainen tahansa), C-vitamiini, jodi, seleeni, magnesium, sinkki ja K2-vitamiini, joka on äärimmäisen tärkeä verisuonten ja luuston hyvinvoinnille. Näiden puute altistaa kaikenlaisille ikäville...
Lue kommentti