ilmavaiva, närästys, röyhtäisy, herkkä vatsa, vatsahaava
Kuva Shutterstock

Polte mahassa voi yllättää kenet vain. Lue mitä se voi olla ja millä vaiva hoituu?

1. Närästys

on ohimenevänä riesana monelle tuttua. Kroonistuessa kehittyy refluksitauti.

Oireet Yleisin on polttava kipu rintalastan takana, joka pahenee erityisesti syömisen jälkeen ja makuuasennossa. Myös yskä, äänen käheytyminen ja liman nousu voivat kertoa siitä, että hapanta mahansisältöä pääsee ruokatorveen. Tämä johtuu siitä, että ruokatorven alaosan sulkijalihas syystä tai toisesta höllentyy. Joskus taustalla on palleatyrä, jolloin osa mahalaukusta on noussut pallea-aukosta rintaontelon puolelle.

Mistä johtuu? Närästys on yleisempää ylipainoisilla. Ylimääräinen rasvakudos nostaa vatsaontelon sisäistä painetta, jolloin happoa nousee herkemmin mahasta ruokatorveen. Jo pienikin vyötärönympäryksen kaventaminen voi auttaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Närästystä pahentavat rasvainen tai käristetty ruoka, suklaa, sitrushedelmät, runsas kahvinjuonti, tupakointi ja stressi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hoito Elämäntapamuutokset helpottavat närästystä vähitellen, mutta heti oireita lievittää happosalpaajalääkitys. Kuuri niitä on paikallaan, jos ruokatorven limakalvo on tulehtunut, mutta jatkuva käyttö ei ole suositeltavaa, sillä happosalpaajat estävät mahan luonnollista toimintaa. Kun bakteereja nitistävän mahahapon eritys estetään, sairastuu herkemmin ruokamyrkytyksiä aiheuttaviin infektioihin.

Lue lisää närästyksen hoidosta.

2. Mahahaava

oli ennen yleinen sairaus, mutta tehokkaat happosalpaajalääkkeet ovat vähentäneet sitä. Myös taudille altistava helikobakteeri-infektio on tullut harvinaisemmaksi.

Oireet Haavauma tuntuu tylppänä kipuna ja poltteluna ylävatsalla, jopa selässä. Myös anemia, väsymys, veriset oksennukset tai tervamaiset ulosteet voivat kertoa haavataudista.

Mistä johtuu? Mahaneste sisältää suolahappoa ja pepsiiniä, koska sen tehtävänä on tuhota mahaan päässeitä bakteereita ja aloittaa valkuaisaineiden sulatus. Vahva limakalvo suojaa vatsan seinämää syövyttävältä hapolta. Tämä suoja voi kuitenkin murtua, jos syö paljon tulehduskipulääkkeitä tai käyttää pitkään kortisonia. Myös tupakointi ja stressi lisäävät mahahaavan vaaraa.

Hoito Ensin pyritään poistamaan taudin syyt: esim. helilkobakteeri häädetään. Lievissä tapauksissa mahalaukun suolahappoa voidaan neutraloida ja sen eritystä vähentää antasidi-valmisteilla. Jos limakalvon suojaus pettää, suolahappo pääsee nakertamaan haavaumia mahaan. Pahimmillaan seurauksena on sisäinen verenvuoto. Tila on hengenvaarallinen ja vaatii kiireellisen mahalaukun tähystysleikauksen.

Lue lisää helikobakteerin häädöstä

Vierailija

Kannattaa kokeilla viljatuotteiden jättämistä pois viikoksi tai pariksi ja korvata ne kasviksilla.

  • ylös 19
  • alas 43
Palleaa polttelee

Ruisleipää ainakin syön ihan liiankin kanssa. Pallea on polttavan kipeä. Ei siedä oikein istuakaan. Täytyy jättää viljat pois ja syödä miedompaa. Vai johtuneeko thyroxiinista? Nykyisin ei saa oikein lääkäristäkään apua kun niitä ei ole.

Sisältö jatkuu mainoksen alla