ilmavaiva, närästys, röyhtäisy, herkkä vatsa, vatsahaava
Kuva Shutterstock

Polte mahassa voi yllättää kenet vain. Lue mitä se voi olla ja millä vaiva hoituu?

1. Närästys

on ohimenevänä riesana monelle tuttua. Kroonistuessa kehittyy refluksitauti.

Oireet Yleisin on polttava kipu rintalastan takana, joka pahenee erityisesti syömisen jälkeen ja makuuasennossa. Myös yskä, äänen käheytyminen ja liman nousu voivat kertoa siitä, että hapanta mahansisältöä pääsee ruokatorveen. Tämä johtuu siitä, että ruokatorven alaosan sulkijalihas syystä tai toisesta höllentyy. Joskus taustalla on palleatyrä, jolloin osa mahalaukusta on noussut pallea-aukosta rintaontelon puolelle.

Mistä johtuu? Närästys on yleisempää ylipainoisilla. Ylimääräinen rasvakudos nostaa vatsaontelon sisäistä painetta, jolloin happoa nousee herkemmin mahasta ruokatorveen. Jo pienikin vyötärönympäryksen kaventaminen voi auttaa.

Närästystä pahentavat rasvainen tai käristetty ruoka, suklaa, sitrushedelmät, runsas kahvinjuonti, tupakointi ja stressi.

Hoito Elämäntapamuutokset helpottavat närästystä vähitellen, mutta heti oireita lievittää happosalpaajalääkitys. Kuuri niitä on paikallaan, jos ruokatorven limakalvo on tulehtunut, mutta jatkuva käyttö ei ole suositeltavaa, sillä happosalpaajat estävät mahan luonnollista toimintaa. Kun bakteereja nitistävän mahahapon eritys estetään, sairastuu herkemmin ruokamyrkytyksiä aiheuttaviin infektioihin.

2. Mahahaava

oli ennen yleinen sairaus, mutta tehokkaat happosalpaajalääkkeet ovat vähentäneet sitä. Myös taudille altistava helikobakteeri-infektio on tullut harvinaisemmaksi.

Oireet Haavauma tuntuu tylppänä kipuna ja poltteluna ylävatsalla, jopa selässä. Myös anemia, väsymys, veriset oksennukset tai tervamaiset ulosteet voivat kertoa haavataudista.

Mistä johtuu? Mahaneste sisältää suolahappoa ja pepsiiniä, koska sen tehtävänä on tuhota mahaan päässeitä bakteereita ja aloittaa valkuaisaineiden sulatus. Vahva limakalvo suojaa vatsan seinämää syövyttävältä hapolta. Tämä suoja voi kuitenkin murtua, jos syö paljon tulehduskipulääkkeitä tai käyttää pitkään kortisonia. Myös tupakointi ja stressi lisäävät mahahaavan vaaraa.

Hoito Ensin pyritään poistamaan taudin syyt: esim. helilkobakteeri häädetään. Lievissä tapauksissa mahalaukun suolahappoa voidaan neutraloida ja sen eritystä vähentää antasidi-valmisteilla. Jos limakalvon suojaus pettää, suolahappo pääsee nakertamaan haavaumia mahaan. Pahimmillaan seurauksena on sisäinen verenvuoto. Tila on hengenvaarallinen ja vaatii kiireellisen mahalaukun tähystysleikauksen.

katetriablaatio. rytmihäiriö

Kuinka monta kertaa sydämen katetriablaatio voidaan tehdä? Onko poltoista haittaa sydämelle? Vaikuttaako arvet myöhemmin sydämen toimintaan? Minulle on tehty katetriablaatio 2 kertaa kammiotakykardian ja kammiolisälyöntisyyden johdosta, mutta kammiolisälyönnit jatkuvat edelleen.

Rytmihäiriöiden hoito kateriablaatiolla kehittyy koko ajan, mutta kaikkien rytmihäiriötyyppien hoito ei ole yhtä kiitollista. Kammiotason yläpuolelta lähtevien säännöllisten nopealyöntisyyskohtausten hoito on yleensä tehokasta ja vähäriskistä. Suurin osa potilaista vapautuu kertakäsittelyllä tykytyskohtauksistaan. Eteisvärinässä – vaikka sekin on eteistason rytmihäiriö – ablaatiohoito ei ole ihan yhtä tuloksekasta.

Kammiolisälyöntien ja kammiotakykardioiden katetrihoidon onnistuminen vaihtelee riippuen ongelman sijainnista sydämen johtoratoihin nähden. Lähellä johtorataa sijaitsevan rytmihäiriölähteen voimakas käsittely voi johtaa riippuvuuteen sydämen tahdistimesta. Tätä ei toivota varsinkaan, jos potilas on nuori ja jos hoidettava rytmihäiriö ei uhkaa henkeä.

Ablaatiohoidon tulos vaikuttaa tässä tapauksessa hyvältä, jos kammiotakykardiat ovat jääneet pois. Lisälyönnit eivät aina häviä katetritoimenpiteillä. Tästä mahdollisuudesta lääkärin pitäisi aina kertoa potilaalleen.

Ehdotonta ylärajaa ei ole katetritoimenpiteen uusimiselle. Siitä tulevaa säderasitusta ja kajoavan tutkimuksen välittömiä komplikaatioita pitää aina arvioida suhteessa saavutettavissa olevaan hyötyyn. Hyödyn arvioinnissa toimenpidelääkärin arvio on keskeinen, koska jokainen potilas oireineen on yksilöllinen ja lääkäri tietää parhaiten uuden toimenpiteen onnistumismahdollisuuden.

 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

vaivaisenluu, jalkakipu

Olen kuusikymppinen normaalipainoinen nainen, joka on saanut vaivaisenluut isän perintönä. Oikeasta jalasta vaiva leikattiin 30 vuotta sitten, mutta nyt isovarvas on alkanut taas kääntyä keskelle ja muiden varpaiden tyvinivelet ovat nousseet ylös eli on syntynyt ns. vasaravarpaat.

Kävelen paljon, olen voimisteluttanut varpaita lehdessänne olleiden ohjeiden mukaan ja hankkinut jaloilleni räätälöidyt pohjalliset ja varpaiden erottajat, mutta mikään ei ole auttanut. Mikä auttaisi? Olen muuten terve eikä mitään lääkitystä ole käytössä.

Vaivaisenluu ja vasaravarpaat ovat yleisiä vaivoja. Vaivaisenluulla eli hallux valguksella tarkoitetaan muiden varpaiden suuntaan taipunutta isovarvasta. Vasaravarpailla tarkoitetaan 2.–4. varpaiden koukistumista tyvi- tai kärkinivelestä tai molemmista.

Molemmat vaivat liittyvät jalkaterän lihasten, jänteiden ja nivelten toiminnan epätasapainoon. Altistavia tekijöitä ovat liian kapeat ja korkeakorkoiset kengät, perinnölliset tekijät ja tietyt sairaudet.

Sekä vaivaisenluu että vasaravarpaat aiheuttavat jalkaterään kipua, kosmeettista haittaa, hiertymiä ja ihon paksuuntumaa. Oireita ja virheasentoja hoidetaan ensisijaisesti konservatiivisesti: riittävän tilavat ja matalat jalkineet, ortoosit ja varvastuet. Kireiden lihasten (pohkeessa ja jalkaterässä) venyttäminen ja lihasepätasapainon korjaaminen sopivilla harjoituksilla auttaa. Leikkaushoitoa mietitään, jos oireet eivät konservatiivisella hoidolla riittävästi lievity. Pelkän kosmeettisen haitan takia leikkausta ei tehdä.

Kysyjä ei mainitse, aiheuttavatko vaivaisenluu ja vasaravarpaat muuta kuin kosmeettista haittaa. Leikkaushoitoon liittyvien tulehdus- ja muiden riskien vuoksi siihen ei kannata ryhtyä ellei varvasmuutosten aiheuttama haitta ole merkittävä. Kivun ja muiden oireiden lievittämiseksi suosittelen ensisijaisesti kääntymään jalkaterän toimintaan erikoistuneen fysioterapeutin puoleen. Arvion leikkaushoidon tarpeellisuudesta tekee jalkaterän vaivoihin perehtynyt ortopedi.

 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.