Krooninen paksusuolen tulehdus on sairaus, jossa tulee erilaisia vaiheita. Ruokavalio pitäisi elää sen mukaan. Ravitsemusterapeutti neuvoo, miten helpottaa oloa, mutta syödä kuitenkin mahdollisimman monipuolisesti.

Mitä ruokia ja juomia on ehdottomasti vältettävä, jos on todettu krooninen paksusuolentulehdus? Lääkitys on luultavasti kohdallaan.

Ravitsemusterapeutti vastaa:

KROONINEN PAKSUSUOLEN tulehdus eli koliitti on oirekuvaltaan hyvin vaihteleva sairaus. Myös taudin kulku on aaltoileva ja oireet voivat olla pitkiäkin aikoja pois. Ravitsemuksen periaatteet riippuvat suoliston kunnosta. Sairauden vaikeassa vaiheessa ruokahaluttomuus, ripuli, kipu ja pahoinvointi haastaa ravinnonsaantia ja sen vuoksi voidaan tarvita letkuravitsemusta, jopa suonensisäistä ravitsemusta, riittävän ravinnon turvaamiseksi.

Mikäli suunkautta nautitun ravinnon arvellaan riittävän, tulee ruokavalion akuutissa vaiheessa olla vähärasvainen, vähäkuituinen, runsaasti energiaa sisältävä ja koostua pienistä, tiheästi nautituista aterioista. Ruokavaliota täydennetään tarvittaessa ravintolisillä hoitohenkilökunnan arvion mukaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kun oireet helpottavat, pyritään mahdollisimman monipuoliseen ruokavalioon.

Kuidun määrää ruokavaliossa kasvatetaan pikku hiljaa, sillä liian nopea kuidun lisääminen voi aiheuttaa oireita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Osa potilaista hyötyy laktoosittomasta ruokavaliosta ja helposti ilmavaivoja aiheuttavien ruokien välttämisestä. Niiden sieto  on hyvin yksilöllistä, joten sopivuus selviää kokeilemalla. Tällaisia ruokia ovat mm. pavut, herneet ja linssit eri muodoissa, sipuli, valkosipuli, purjo, kaalit, oliivit, lanttu, nauris, maa-artisokka, paprika, retiisi, selleri, sienet, kuorimaton kurkku, hapankaali, vesimeloni, tuore omena ja päärynä sekä avokado. Myös hiilihapolliset juomat, tuore hiivalla kohotettu leipä ja pulla, hapatettu leipä, etikkasäilykkeet sekä savustetut ja voimakkaasti maustetut ruoat voivat aiheuttaa vatsaoireita.

Osa saa oireita makeutusaineina käytettävistä sorbitolista, ksylitolista, maltitolista, laktitolista ja isomaltista. Sorbitolia voi olla sellaisissakin tuotteissa, jotka eivät ole makeita, sillä sitä käytetään myös kosteuden säilyttäjänä. Inuliinin käyttö ainesosana on lisääntynyt. Se aiheuttaa joillekin vatsavaivoja. Tieto tuotteessa käytetyistä ainesosista löytyy aina ainesosaluettelosta.

Ehdottomasti vältettäviä ruokia ja juomia ei siis ole, vaan sairauden rauhallisessa vaiheessa on hyvä pyrkiä syömään mahdollisimman monipuolisesti. Hankalammissa  vaiheissa hoitohenkilöstö antaa ohjeet ruokavalion väliaikaisesta muokkaamisesta sairauden vaiheeseen sopivaksi.

 

HYVÄN TERVEYDEN ASIANTUNTIJAT VASTAAVAT LÄHETÄ KYSYMYS osoitteeseen hyvaterveys.fi/kysy

URSULA SCHWAB

Ravitsemusterapian professori Itä-Suomen yliopistosta

Sisältö jatkuu mainoksen alla