Kun vatsa alkaa kipuilla ja turpoilla, kannattaa pysähtyä. Todennäköisesti syy vaivoihin löytyy omista valinnoista. Joskus myös tähystystutkimus on tarpeen.

Kiire tuntuu helposti vatsassa. Moni tietää sen omasta kokemuksetaan.

– On voinut ajautua tilanteeseen, jossa ei ehdi syödä tai ulostaa kunnolla, ja suoli voi siksi huonosti, gastroenterologi Pauliina Molander kertoo.

Paras lääke huonosti voivaan suolistoon on omissa käsissä. Stressinhallintaa voi opetella, ja vaikeastikin ummettavan suolen voi totuttaa toimimaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Voi olla vaikea hyväksyä sitä, että elämäntapoja pitäisi muuttaa. Moni saattaa käydä tähystyksessä useammankin kerran ja haluta lisää tutkimuksia, vaikka mitään rakenteellista vikaa ei löydy.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suoliston pahoinpitely pitää katkaista syömällä säännöllisemmin.

Vaikka elämä olisi miten kiireistä, tasainen ateriarytmi onnistuu, kunhan syömisiä suunnittelee etukäteen.

– Tavallisesti vatsa kaipaa ruokaa muutaman tunnin välein, Molander painottaa.


Kaikki ruoka ei helli

Rasvainen, runsaasti sokeria ja vähän kuitua sisältävä ruokavalio saa väistämättä vatsan oireilemaan ennemmin tai myöhemmin.

Runsas kasvisten syöminenkin voi aiheuttaa vatsavaivoja.

Pavut ja kaalit sekä runsas kuidun saanti aiheuttavat varsinkin aluksi kaasua suolistoon.

Sitä ei tarvitse säikähtää, sillä pelkkä turvotus on yleensä merkki suoliston normaalista toiminnasta. Jos siihen liittyy kipua, turvottavia ruokia olisi kuitenkin parempi välttää.

Kolme neljästä ärtyvästä suolesta kärsivää saa apua FODMAP-ruokavaliosta, jossa vältetään runsaasti kaasua aiheuttavia hiilihydraatteja.

Yleensäkin suolistovaivoihin suositellaan runsaskuituista ruokavaliota, kunhan kuidut ovat omalle vatsalle sopivia.

– Varsinkin ärtyvän suolen hoidossa käytettävän ruokavalion ja vegaaniuden yhdistäminen voi olla vaikeaa. Jos palkokasvit ovat pääasiallinen proteiinin lähde, ne aiheuttavat usein paljon kaasua. Joskus minun on lääkärinä pakko ehdottaa, että ruokavaliota hieman laajennettaisiin, Molander toteaa.

Tulehduskipulääkkeet pahentavat vatsavaivoja. Särkylääkkeenä kannattaakin suosia vatsaystävällisempää parasetamolia.

Toiminnallisin ei ole lääkettä

Alavatsavaivat jaetaan toiminnallisiin ja tulehduksellisiin. Toiminnalliset vatsavaivat liittyvät suoliston toimintaan. Yleisin vaiva on ärtyvän suolen oireyhtymä IBS (Irritable Bowel Syndrom).

– Toiminnallisiin vatsavaivoihin ei ole lääkettä, joka hoitaisi ne pois. Tärkeimmät hoitokeinot ovat ruokavalio, stressinhallinta ja säännöllinen elämänrytmi. Myös tupakoinnin ja runsaan alkoholinkäytön lopettamisesta on apua.

Verinen ripuli, kivut, laihtuminen ja kuumeilu voivat viitata tulehdukselliseen suolistosairauteen eli Crohnin tautiin tai haavaiseen paksusuolehtulehdukseen. Niistä käytetään lyhennettä IBD (Inflammatory Bowl Diseases).

Potilaiden määrä on Suomessa kaksinkertaistunut 20 vuodessa yli 50 000:een. Määrä on silti pieni verrattuna siihen, että toiminnallisista vatsavaivoista kärsii arviolta joka neljäs.

MILLOIN TÄHYSTYKSEEN?

VATSAKIPU on harvoin merkki syövästä, mutta jos siihen liittyy uutena oireena ripulia tai ummetusta, se voi viitata vakavampaan. Suolistosyövän oireet tulevat vähitellen, eikä niihin saa tottua.

  • PAKSUSUOLEN tähystys on aiheellinen. varsinkin, jos yli 50-vuotiaalla on muutoksia suolen toiminnassa, esimerkiksi ulosteessa on välillä verta,
  • MAHALAUKUN tähystystutkimus taas voi olla tarpeen silloin, jos ylävatsavaivoihin liittyy nielemisvaikeuksia, tahatonta laihtumista tai verikoe paljastaa raudanpuuteanemian.

Asiantuntija: Pauliina Molander, sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri, HUS.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

Sisältö jatkuu mainoksen alla