Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen 28-vuotias mies, ja ongelmani on sykkeen nouseminen ja hengenahdistus pienessäkin rasituksessa. Sykkeeni saattaa kohota muutaman sadan metrin reippaan kävelyn aikana yli 170:een. Jalat ovat lähteneet monesti alta ja on pyörryttänyt. Sykkeen nousemiseen on välillä riittänyt pelkkä seisominen, esim. ruokaa laittaessa. Minulla on todettu polyneuropatia ja Menieren tauti, mutta sydäntutkimuksista minulle on tehty vain EKG levossa. Mitä tutkimuksia minun kannattaisi lähteä hakemaan tässä tilanteessa?

Näin korkea syke tavallisessa kävelyssä on poikkeavaa. Kysymyksestä ei ilmene, miten syke on mitattu kävelyn aikana. Sykemittarit antavat joskus virheellisen korkeita lukemia rasituksessa. Holter-nauhoitukseen perustuvat syketiedot ovat yleensä luotettavia.

Polyneuropatiassa ääreishermot ovat vaurioituneet ja aiheuttavat sekä lihastoiminnan että tunnon häiriöitä raajoissa. Tavallisesti oireet alkavat jaloista, joihin hermosäikeet ovat pisimmät ja vaurioituvat siksi ensinnä ja vaikeimmin. Oireita tulee symmetrisesti molempiin jalkoihin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Polyneuropatiassa myös autonominen hermosto voi vaurioitua. Autonominen hermosto säätelee muun muassa verenkiertoa syke- ja verenpainehallinnan kautta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kun potilaalla on polyneuropatian diagnoosi, on hyvinkin mahdollista, että syke- ja verenpainereaktiot kävellessä, tai ylipäätään pystyasennossa, ovat epätarkoituksenmukaisia ja aiheuttavat oireita.

Polyneuropatia on melko harvinainen sairaus näin nuorella henkilöllä. Sokeritauti on tavallisimpia sairauksia, joka aiheuttaa polyneuropatiaa nuorelle, varsinkin jos hoitotasapaino on ollut huono.

Runsas alkoholinkäyttö, pitkä tehohoitojakso ja jotkut syöpätautien hoidossa käytetyt solunsalpaajalääkkeet voivat aiheuttaa polyneuropatiaa. Kilpirauhasen vajaatoiminnan ja B12-vitamiinipuutoksen aiheuttama polyneuropatia tunnistetaan nykyisin jo melko varhaisessa vaiheessa. Polyneuropatiaa esiintyy myös perinnöllisenä ja immunologisena reaktiona.

Kysyjän tapauksessa kardiologin tutkimus olisi paikallaan.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Hei!

Minulla juuri samankaltaisia oireita joista hakuduin hoitoon.
Tehtiin monenlaisia tutkimuksia ja sydämmen rtg lääkäri totesi mitraaliläpän vuotavan. Rasitustesti myöskin tehtiin ,kunto on hyvä mutta se hengästyminen..
Eli nyt vaan normaalia elämää mutta vaihdan juoksun reippaaseen kävelyyn ,uintiin ym.

Papu

Olisiko varastorauta eli ferritiinien mittaaminen paikallaan? Miehillä saisi olla ainakin 100. Hemoglobiinilla ei ole mitään tekemistä varastoraudan kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla