
Hammassärky pakottaa lähtemään hammaslääkäriin. Silti hammaslääkäri näkee valitettavan paljon sitä, että kovankin säryn kanssa kärvistellään. – Moni ajattelee, että otan taas vähän Buranaa, ehkä se tästä, hammaslääkäri Leena Palvas sanoo.
Leivän puraiseminen on viedä tajun. Hammassärky voi olla pahimmillaan läpitunkevan jomottavaa, jyskyttävää ja vihlovaa.
Säryn syyn jäljittäminen ei ole aina hammaslääkärillekään helppoa.
– Potilas saattaa sanoa, että särky tuntuu kasvojen oikealla puolella, mutta ei pysty tarkentamaan, onko se ylä- tai alaleuassa, saati tietyssä hampaassa, hammaslääkäri Leena Palvas sanoo.
Kuva paljastaa sen, mitä silmä ei näe
Hammaslääkäri näkee suuhun kurkkaamalla pintapuolisesti hampaat ja limakalvot, mutta ei hampaiden väleihin, paikan alle tai hampaiden
juuriin, puhumattakaan leukaluusta.
Jos potilas pystyy paikantamaan kipukohdan, riittää yksittäinen röntgenkuva, jossa kipeät hampaat näkyvät. Mutta aina ei selvitä edes koko leuan röntgenkuvalla.
– Kartiokeilatutkimuksessa suun alueesta saadaan kolmiulotteinen kuva. Nähdään myös ne takahampaiden juuret, jotka eivät näy ortopantomografiassa. Sieltä voikin paljastua iso tulehduspesäke tai juurimurtuma, Palvas sanoo.
Yleensä kyseessä on streptokokkien hyökkäys
Tavallisin hammassäryn syy on karies eli reikä. Silloin streptokokkibakteerit ovat livahtaneet hampaan hermokanavaan ja tulehduttaneet hermokudoksen. Jos reikä ei ole edennyt hammasytimeen, se voidaan paikata. Ennen paikkausta hammasnpuudutetaan.
– Karies, joka näyttää ruskealta, pehmeältä massalta, puhdistetaan hampaasta poranterillä. Karies on tärkeää saada tarkasti poistettua,
etteivät bakteerit ala lisääntyä, kertoo Palvas.
Paikattava hammas pitää eristää hyvin, ettei sinne pääse verta tai sylkeä. Siksi suu on täynnä imuja, vanuja ja tuppoja. Hampaiden välille pitää tulla hyvät kontaktit eikä niihin saa jäädä rakoja, joihin voisi kertyä ruokaa.
Muovia laitetaan pieni kerros kerrallaan, jonka jälkeen se kovetetaan sinisellä LED-valolla.
Tulehdus hampaassa leviää leukaluuhun helposti
Jos bakteerit saavat puuhastella rauhassa, tulehdus etenee juurikanavista leukaluuhun ja särky yltyy sietämättömäksi. Hammas on usein myös kylmän- ja kuumanarka eikä kestä puremista.
Silloin pitää tehdä juurihoito.
– Bakteerit, hermot ja verisuonet puhdistetaan juurikanavista viiloilla ja kanavaa huuhdellaan antibakteerisilla liuoksilla. Paine hellittää, kun
tulehtunut hermokudos saadaan ulos. Hoidon aikana juurikanaviin laitetaan myös bakteereja tappavaa kalsiumhydroksidia ja juurikanavien puhtaus varmistetaan röntgenkuvilla, kertoo Palvas.
Ettei juurikanaviin jäisi yhtään onttoa tilaa bakteereille, niihin laitetaan juuritäyttönastat. Tämän jälkeen hammas paikataan. Juurihoito vaatii yleensä 2–3 käyntiä.
Hampaan poisto voi säästää hengen
Jos tulehdus on niin syvällä, että bakteerit ovat järsineet leukaluuta, hammas poistetaan.
– Hammas voi jo heiluakin ja siinä voi olla märkävuotoa. Tulehdus saattaa levitä myös hengitysteiden ja kaulan alueelle, aiheuttaa turvotusta ja hengenvaaran. Silloin hammas poistetaan heti.
Suomessakin hammastulehduksiin kuolee ihmisiä tehohoidosta huolimatta.
Ientulehduskin voi aiheuttaa särkyä, joka voi tuntua joskus koko suun alueella. Jos tulehdus etenee parodontiitiksi, ientaskuun kertynyt bakteerimassa menee leukaluuhun ja alkaa syövyttää sitä.
– Silloin hampaan kiinnityskudokset antavat periksi ja pahimmillaan hampaat alkavat heilua. Poski tai ien saattaa turvota ja särky voi tuntua korvassa asti. Silloinkin hammas joudutaan poistamaan.
Asiantuntija: Leena Palvas, hammaslääkäri, Qmedical, Helsinki.
Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta