On painajaismaista, kun oma koti alkaa tuntua terveysuhalta. Tämä on tuttua hometalon asukkaille, mutta myös syöpää aiheuttava asbesti voi viedä hermot. Lue asiantuntijan neuvot pelkääjälle.

Minua piinaa asbesti-peikko. Kuvittelen sen joka puolelle. On kauheaa, kun omassa kodissa tuntee uhkaa. Kotimme on rakennettu -76 ja mieheni on asunut siinä lapsesta asti. Kodissamme on tehty käytännössä kaikki uusiksi. Pääasiassa ammattilaiset, hiukan me itse. Kukaan ei ole koskaan maininnutkaan sanaa asbesti, mutta olen tajunnut, missä kaikkialla sitä voi olla. Mietin tätä, ja jokainen nurkassa vaaniva purukin huutelee minulle, jos en yllä sitä siivoamaan. En usko, että pelkoni hälvenisi millään asbestimittauksella. Panikoin ja pelkään lasten altistuvan, mutta mies kulkee kodissamme ihan normaalisti ja ottaa jopa torkkuja sohvalla.

Asiantuntija vastaa:

PSYKOLOGINA en ole asbestiasiantuntija, mutta tietääkseni huolesi on aiheellinen sikäli, että väärin käsiteltynä tuo aine on haitallista. Todennäköisesti asia on huomioitu talonne remonteissa, vaikka et sitä tiedäkään. Tilanteen selvittämiseksi sinun on keskusteltava remonteistanne vastaavien henkilöiden kanssa.

Kun kysyt asiaa psykologilta, epäilet ilmeisesti, että ongelma on sinussa eli että huolehdit liikaa.

Mieltä kuormittavasta huolehtimisesta käytetään psykologiassa termiä ”ruminaatio” eli märehtiminen, joka voi kohdistua niin itseä koskeviin murheisiin kuin ulkoisiinkin uhkiin. Elimistön ylivireyttä ylläpitävät ajatukset vaivaavat usein etenkin öisin muiden mieltä täyttävien ärsykkeiden vaimennuttua.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

TAIPUMUS huolehtimiseen on osittain luonteenpiirre. Niin sanottuun neuroottisuuteen liittyy usein korostunutta herkkyyttä erilaisille uhille ja epäkohdille – mikä parhaimmillaan voi palvella luovuuttakin, sikäli kun luovuus on uusien ongelmien ja uusien ratkaisujen näkemistä. Myös tunnollisuutta ja velvollisuudentuntoa siivittää usein taipumus huolehtia asioista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kun olet selvittänyt talonne asbestikysymyksen, voisit pysähtyä pohtimaan itseäsi: huolehdinko sopivasti vai liikaa? Palveleeko huolehtimiseni elämäni sujumista, itseni ja läheisteni turvallisuutta ja terveyttä vai aiheuttaako se enemmän ongelmia kaikille? Rajanveto ei aina ole helppoa, sillä huolehtiminen on tarpeellistakin.

ASIANMUKAINEN huolehtiminen on akuuttien haasteiden ja ratkaisemattomien kysymysten ajattelua – ongelmallinen

huolehtiminen jatkuvaa, aiheetonta, jopa pakkomielteistä stressinaiheiden mielessä pyörittelyä. Pakko-oireisessa häiriössä vaarojen kontrollointi vie runsaasti tilaa muulta elämältä.

LIIALLISTA huolehtimista voi koettaa rajoittaa huolihetken avulla; varaamalla päivästä tietyn lyhyen ajan, jolloin antaa itselleen luvan murehtia vapaasti ja pyrkimällä näiden hetkien ulkopuolella päästämään huolista irti.

Myös pelkojen verbalisointi ja analysointi voi auttaa: Mitä ovat pahimmat pelkoni? Mitä tapahtuisi, jos ne toteutuisivat? Miten minun tuolloin kannattaisi toimia? Voimakkaimpia pelot ovat silloin, kun niitä ei ole kohdannut ja käsitellyt.

NÄIN ETEENPÄIN

➤ KESKUSTELE asbesti-asiasta kotinne remonteista vastaavien henkilöiden kanssa.

➤ ANALYSOI itsesi huolehtijana.

➤ OPETTELE tarvittaessa levollisempaa asennetta huolihetken tai pelkojen kohtaamisen avulla.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

Sanna Aulankoski

psykologi ja psykoterapeutti

Kysy psykologilta

Lähetä kysymys Hyvän terveyden psykologeille Sanna Aulankoskelle ja Mikael Saariselle täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla