Puutuminen, sydän, ohitusleikkaus, infarkti
Kuva Shutterstock

Isälleni tehtiin sydänleikkaus 4 vuotta sitten. Hänelle on alkanut tulla äkillisiä koko käden puutumisia, jotka säteilevät rintakehään ja lapaluihin. Viestivätkö oireet uudesta tukoksesta? Puutuminen ilmaantuu ilman suurempaa rasitusta.

Kysymyksestä päätellen isälle on tehty sepelvaltimoiden ohitusleikkaus. Sepelvaltimopotilaan ja omaisten huoli uudesta tukoksesta on täysin ymmärrettävää, koska kyse on kroonisesta ja vakavasta sairaudesta, joka voi ilmetä milloin tahansa uudelleen.

Sepelvaltimotaudin oireet vaihtelevat. Useimmilla potilailla rintakipu tuntuu painona, puristuksena tai kiristyksenä keskellä rintaa säteillen ehkä käsivarteen tai leukaperiin. Joillakin oire tuntuu ylävatsalla tai hampaissa. Oire on harvemmin pelkkä rasitusahdistus tai -väsyvyys. Toistuessaan oireet liittyvät yleensä rasitukseen: ne ilmaantuvat rasituksen aikana, useimmiten samassa vaiheessa, ja loppuvat yleensä minuutti pari rasituksen jälkeen. Tiukka sepelvaltimoahtauma voi toki aiheuttaa oireita myös levossa, mutta silloin on harvinaista, että potilas pystyisi rasittamaan itseään normaalisti. Sepelvaltimo-oireisto tuntuu uusiutuessaan useimmiten samalla alueella kuin aikaisemmin, mistä on apua vaivaa arvioidessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Valtimotaudin (tässä tapauksessa sepelvaltimotaudin) ennusteeseen vaikuttavat oleellisesti elämäntavat: tupakoinnin lopettaminen, kohtuullinen liikunta ja ruokavalio. Kolesterolin, verenpaineen ja sokeritaudin hoito vähentävät uuden sepelvaltimokohtauksen ja siitä johtuvan kuoleman vaaraa. Vaaratekijöiden hallinta vaikuttaa potilaan ennusteeseen enemmän kuin hoitotoimenpiteet, ellei kyse ole akuutista kohtauksesta tai rasituskokeessa todetusta laaja-alaisesta hapenpuutteesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tietojen perusteella vaikuttaa siltä, ettei välttämättä ole kyse uusiutuneesta sepelvaltimotaudin oireistosta - samantapaisia oireita aiheuttavat muun muassa vaivat tukikudoksissa. Kansainvälisten hoitosuositusten mukaan sepelvaltimopotilaan pitäisi joka tapauksessa käydä vähintään vuosittain lääkärin arviossa. Näin ollen suosittelen lääkärikäyntiä oireiden ja valtimotaudin vaaratekijöiden hallinnan arvioimiseksi.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla