Verenluovutus on hieno, hengen pelastava terveysteko. Se voi kuitenkin aiheuttaa luovuttajalle raudanpuutetta, jonka ehkäisemiseksi Veripalvelu tarjoaa rautalisää.

Yksi verenluovutuskerta laskee hemoglobiinia keskimäärin 10–15 yksikköä. Menetetyn raudan korvautuminen on yksilöllistä ja siihen vaikuttaa muun muassa ravinnosta saatu rauta ja naisilla kuukautiset.

Menetetty rauta korvautuu ravinnosta saadulla raudalla keskimäärin noin viiden kuukauden aikana.

Milloin rautatabletteja?

VERENLUOVUTTAJAN onkin syytä huomioida, että ravinto on monipuolista ja siitä saa rautaa. Jos verenluovutuksen yhteydessä on tarjottu rautalisää, kuuri kannattaa ehdottomasti syödä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Rautalisää jaetaan alle 50-vuotiaille naisille ja kaikille niille, joiden edellisestä luovutuksesta on alle neljäkuukau tta aikaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kenen veri kelpaa?

ENNEN verenluovutusta hemoglobiini tarkistetaan. Kelpaat luovuttajaksi, jos hemoglobiinisi on hieman korkeampi kuin viitearvo.

Naisen hemoglobiiniarvo on oltava vähintään 125 g/litra ja miehellä 135 g/litra. Näin arvo ei pääse tilapäisestikään liian matalaksi.

Lisäksi sinun tulee olla 18–70-vuotias ja painaa vähintään 50 kiloa.

RAUDANPUUTTEEN riskissä oleville, kuten hedelmällisessä iässä oleville naisille, suositellaan verenluovutusta vain 1–2 kertaa vuodessa.

  • KYSY verenluovutuspisteessäsi, koska sinun on järkevää luovuttaa verta seuraavan kerran. Jos et tunne oloasi terveeksi tai sinulla on todettu raudanpuutetta, verta ei pidä luovuttaa.

Lähde: Vastaava lääkäri Johanna Castrén, SPR Veripalvelu

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

Sisältö jatkuu mainoksen alla