polvikipu, liikuntavamma
Kuva Shutterstock

Harrastan juoksua ja vasen polveni on ollut viikon kipeä. Sitä ei voi suoristaa. Kipu tuntuu polvilumpion päällä ja alapuolella. Voin laittaa painoa jalalle eikä se ole turvoksissa. Kannattaako mennä lääkäriin vai odottaa paranemista?

Polvi on kantavana nivelenä jatkuvan kuormituksen kohteena ja alttiina vaivoille. Selän ja jalkojen asentovirheet, ylipaino, riittämätön voima polvea tukevissa lihaksissa, puutteellinen liikkuvuus ja yksipuolinen tai liian kuormittava rasitus altistavat polvien kiputiloille.
Ilman vammaa (= äkillinen vääntöä, kaatumista tms.) alkaneen polvikivun taustalla on usein liiallinen rasitus tai virheellinen liikerata.

Kysyjän tapauksessa oireet viittaavat polvilumpion ja reisiluun välisen nivelpinnan vaivaan. Polven etuosan kipua aiheuttaa esim. kondromalasia ja patellofemoraalisyndrooma. Molemmat voivat aiheuttaa myös napsumista ja valelukkoa, jossa polven ojennus estyy kivun vuoksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hoidossa on syytä rajoittaa kipua aiheuttavaa liikuntaa lyhyeksi (3-7vrk) aikaa. Turvotus vähenee kohoasennossa ja kylmäpakkauksella. Lisäksi voi kokeilla 5-7 päivän mittaista tulehduskipulääkekuuria (esim. ibuprofeeni 400-600 mg 3 kertaa päivässä).

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Akuuttivaiheen jälkeen tulee pyrkiä selvittämään kivun syy. Ellei lääkäri löydä polvesta ilmeistä hoidettavaa, kannattaa hakeutua fysioterapeutin vastaanotolle. Siellä voidaan tarkemmin perehtyä rakenteellisiin ja kuormitukseen liittyviin poikkeavuuksiin sekä ohjata omatoiminen harjoittelu polviniveltä tukevien rakenteiden vahvistamiseksi.
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla