Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Mistä voisi johtua, että toisinaan kun olen nukahtamaisillani, säpsähdän outoon tukehtumisentunteeseen ja minun täytyy nousta istumaan henkeä haukkoen? Sama tunne saattaa toistua monta kertaa illan aikana, kun yritän nukahtaa. Vaiva tulee yleensä kausittain ja niin selällään kuin kyljellään nukkuessa. Tunnetta ei myöskään koskaan tule, kun olen jo nukahtanut, vain silloin kun olen nukahtamaisillani. Olen 31-vuotias nainen. Sairastan paniikkihäiriötä ja refluksitautia, joihin kumpaankin minulla on lääkitykset.

Säpsähtely unen ja valveen rajalla on yleinen ja yleensä viaton ilmiö. Säpsähtäessä lihakset nytkähtävät tahdosta riippumatta. Tätä pidetään hermojärjestelmän rentoutumisesta johtuvana tapahtumana siirryttäessä valvetilasta uneen. Jos säpsähtely on erityisen runsasta, voi kyse olla unen puutteesta tai stressistä.

Tukehtumisen tunne ei kuulu nukahtaessa ilmaantuvaan säpsähtelyyn. Kysyjällä on myös refluksihäiriö. Siinä vatsalaukun sulkija ei ole pitävä ja hapanta mahalaukun sisältöä pääsee nousemaan ruokatorveen, jossa se happamuutensa takia aiheuttaa poltetta ja närästystä. Varsinkin nukkuessa refluksi voi herättää tukehtumisen tunteeseen, kun mahan sisältöä nousee makuulla ollessa jopa lähelle kurkunpäätä. Refluksissa käytettävä lääkitys hillitsee mahalaukun hapon muodostusta, mutta se ei estä itse refluksia eli mahalaukun sisällön virtausta taaksepäin ruokatorveen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Välttämällä ylipainoa, ruokailua ja alkoholin ja hiilihappopitoisten juomien nauttimista ennen nukkumaanmenoa pyritään estämään tätä haitallista mahalaukun taaksepäin vuotoa. Sängyn pääpuolen kohottaminen auttaa myös hillitsemään refluksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ihminen on etevä linkittämään tiedostamattaankin erilaisia aistimuksia. Erityisesti kokemukset, jotka ovat aiheuttaneet pelkoa tai ahdistusta, pyrkivät helposti uudelleen esille erilaisten kehon muistilinkkien kautta. Kysymyksessä esitettyjen tietojen perusteella oireet sopivat paniikkihäiriön ja refluksihäiriön yhdistelmäksi. Niitä on hyvä mahdollisuus hallita lääkityksen, yllämainittujen elintapamuutosten ja psyykkisen harjoittelun avulla. Oireisto ei herätä ajatusta mistään elinennustetta uhkaavasta ruumiillisesta sairaudesta.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Raitis ilma parempi mieli

Moi, suosittelen vasemalla kyljellä pikkaisen taaksepäin kenoa nukkumista ja sellaista tyynyä joka tukee niskaa ja päätä että leuka on selvästi rintalastasta irti ja lääkäriltä resepti sydämmensyketyä alentavaa lääkettä samalla hois tarkastuttaa keuhkoläppien toiminna joskus nielusta valuva lima saattaa heikentää läppien toimintaa ja limaa valuu keuhkoihin

  • ylös 9
  • alas 13
Sisältö jatkuu mainoksen alla