yöhikoilu, vaihdevuodet, painajaiset, unihäiriöt, hormonihoito
Kuva Shutterstock

Lakanat märkinä, onko syynä painajainen, sairaus vai vaihdevuodet?

Karmivan painajaisen jälkeen herää yleemsä hikisenä. Samoin voi käydä kuumeisena. Myös monet sairaudet, kuten diabetes, kilpirauhasen liikatoiminta, refluksitauti ja uniapnea, voivat hikoiluttaa yöllä, samoin jotkut lääkkeet.

–Myös kasvaimiin, joihinkin neurologisiin ja psykiatrisiin sairauksiin sekä pitkittyneisiin infektioihin, kuten keuhkotautiin eli tuberkuloosiin, trooppisiin tauteihin tai HIV-infektioon voi liittyä yöhikoilua, kertoo yleislääketieteen ja työterveyshuollon erikoislääkäri Tanja Vuorela.

Hän muistuttaa kuitenkin, että jos syynä on sairaus, hikoilu ei ole koskaan sen ainoa ja rataiseva oire.

Vaihdevuodet yllättävät

Vaihdevuosiin voi liittyä päivähikoilun lisäksi yöhikoilua, jopa siinä määrin, että joutuu vaihtamaan yö- ja vuodevaatteet pari kertaa yössä. Silloin myös unen laatu kärsii ja päiväväsymys ja ärtyneisyys tulevat tutuiksi.

Vaihdevuosihikoilu voi olla suuri järkytys, sillä alkaa yleensä salamana, itsestään, ilman fyysistä tai psyykkistä rasitusta tai tunnejärkytystä. Hikoilupuuskat ja kuumat aallot liittyvät estrogeenin tuotannon hiipumiseen. Vaihdevuosioireita voidaan siten lievittää estrogeenikorvaushoidolla. Suun kautta otettavien tablettien lisäksi on olemassa iholle laitettavia estrogeenilaastareita ja -geelejä.

–Jos kohtu on tallella, estrogeenin ohella annetaan keltarauhashormonia kohdun limakalvon kasvua estämään. Tällöin tulee kuukautisten tyylinen tyhjennysvuoto. Joskus, kun kuukautisten loppumisesta on kulunut riittävän pitkään, progesteroni voidaan antaa pieninä annoksina päivittäin, jolloin vuotoa ei tule. Jos kohtu on poistettu, pärjätään pelkällä estrogeenillä, Tanja Vuorela kertoo.

Rintasyövän sairastaneille tai laskimotulpan saaneille korvaushoitoa ei kuitenkaan voida antaa. Silloin oireita lievitetään säännöllisellä liikunnalla ja ruokavaliolla. Myös mielialalääkitys saattaa auttaa.

katetriablaatio. rytmihäiriö

Kuinka monta kertaa sydämen katetriablaatio voidaan tehdä? Onko poltoista haittaa sydämelle? Vaikuttaako arvet myöhemmin sydämen toimintaan? Minulle on tehty katetriablaatio 2 kertaa kammiotakykardian ja kammiolisälyöntisyyden johdosta, mutta kammiolisälyönnit jatkuvat edelleen.

Rytmihäiriöiden hoito kateriablaatiolla kehittyy koko ajan, mutta kaikkien rytmihäiriötyyppien hoito ei ole yhtä kiitollista. Kammiotason yläpuolelta lähtevien säännöllisten nopealyöntisyyskohtausten hoito on yleensä tehokasta ja vähäriskistä. Suurin osa potilaista vapautuu kertakäsittelyllä tykytyskohtauksistaan. Eteisvärinässä – vaikka sekin on eteistason rytmihäiriö – ablaatiohoito ei ole ihan yhtä tuloksekasta.

Kammiolisälyöntien ja kammiotakykardioiden katetrihoidon onnistuminen vaihtelee riippuen ongelman sijainnista sydämen johtoratoihin nähden. Lähellä johtorataa sijaitsevan rytmihäiriölähteen voimakas käsittely voi johtaa riippuvuuteen sydämen tahdistimesta. Tätä ei toivota varsinkaan, jos potilas on nuori ja jos hoidettava rytmihäiriö ei uhkaa henkeä.

Ablaatiohoidon tulos vaikuttaa tässä tapauksessa hyvältä, jos kammiotakykardiat ovat jääneet pois. Lisälyönnit eivät aina häviä katetritoimenpiteillä. Tästä mahdollisuudesta lääkärin pitäisi aina kertoa potilaalleen.

Ehdotonta ylärajaa ei ole katetritoimenpiteen uusimiselle. Siitä tulevaa säderasitusta ja kajoavan tutkimuksen välittömiä komplikaatioita pitää aina arvioida suhteessa saavutettavissa olevaan hyötyyn. Hyödyn arvioinnissa toimenpidelääkärin arvio on keskeinen, koska jokainen potilas oireineen on yksilöllinen ja lääkäri tietää parhaiten uuden toimenpiteen onnistumismahdollisuuden.

 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

vaivaisenluu, jalkakipu

Olen kuusikymppinen normaalipainoinen nainen, joka on saanut vaivaisenluut isän perintönä. Oikeasta jalasta vaiva leikattiin 30 vuotta sitten, mutta nyt isovarvas on alkanut taas kääntyä keskelle ja muiden varpaiden tyvinivelet ovat nousseet ylös eli on syntynyt ns. vasaravarpaat.

Kävelen paljon, olen voimisteluttanut varpaita lehdessänne olleiden ohjeiden mukaan ja hankkinut jaloilleni räätälöidyt pohjalliset ja varpaiden erottajat, mutta mikään ei ole auttanut. Mikä auttaisi? Olen muuten terve eikä mitään lääkitystä ole käytössä.

Vaivaisenluu ja vasaravarpaat ovat yleisiä vaivoja. Vaivaisenluulla eli hallux valguksella tarkoitetaan muiden varpaiden suuntaan taipunutta isovarvasta. Vasaravarpailla tarkoitetaan 2.–4. varpaiden koukistumista tyvi- tai kärkinivelestä tai molemmista.

Molemmat vaivat liittyvät jalkaterän lihasten, jänteiden ja nivelten toiminnan epätasapainoon. Altistavia tekijöitä ovat liian kapeat ja korkeakorkoiset kengät, perinnölliset tekijät ja tietyt sairaudet.

Sekä vaivaisenluu että vasaravarpaat aiheuttavat jalkaterään kipua, kosmeettista haittaa, hiertymiä ja ihon paksuuntumaa. Oireita ja virheasentoja hoidetaan ensisijaisesti konservatiivisesti: riittävän tilavat ja matalat jalkineet, ortoosit ja varvastuet. Kireiden lihasten (pohkeessa ja jalkaterässä) venyttäminen ja lihasepätasapainon korjaaminen sopivilla harjoituksilla auttaa. Leikkaushoitoa mietitään, jos oireet eivät konservatiivisella hoidolla riittävästi lievity. Pelkän kosmeettisen haitan takia leikkausta ei tehdä.

Kysyjä ei mainitse, aiheuttavatko vaivaisenluu ja vasaravarpaat muuta kuin kosmeettista haittaa. Leikkaushoitoon liittyvien tulehdus- ja muiden riskien vuoksi siihen ei kannata ryhtyä ellei varvasmuutosten aiheuttama haitta ole merkittävä. Kivun ja muiden oireiden lievittämiseksi suosittelen ensisijaisesti kääntymään jalkaterän toimintaan erikoistuneen fysioterapeutin puoleen. Arvion leikkaushoidon tarpeellisuudesta tekee jalkaterän vaivoihin perehtynyt ortopedi.

 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.