yöhikoilu, vaihdevuodet, painajaiset, unihäiriöt, hormonihoito
Kuva Shutterstock

Lakanat märkinä, onko syynä painajainen, sairaus vai vaihdevuodet?

Karmivan painajaisen jälkeen herää yleemsä hikisenä. Samoin voi käydä kuumeisena. Myös monet sairaudet, kuten diabetes, kilpirauhasen liikatoiminta, refluksitauti ja uniapnea, voivat hikoiluttaa yöllä, samoin jotkut lääkkeet.

–Myös kasvaimiin, joihinkin neurologisiin ja psykiatrisiin sairauksiin sekä pitkittyneisiin infektioihin, kuten keuhkotautiin eli tuberkuloosiin, trooppisiin tauteihin tai HIV-infektioon voi liittyä yöhikoilua, kertoo yleislääketieteen ja työterveyshuollon erikoislääkäri Tanja Vuorela.

Hän muistuttaa kuitenkin, että jos syynä on sairaus, hikoilu ei ole koskaan sen ainoa ja rataiseva oire.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vaihdevuodet yllättävät

Vaihdevuosiin voi liittyä päivähikoilun lisäksi yöhikoilua, jopa siinä määrin, että joutuu vaihtamaan yö- ja vuodevaatteet pari kertaa yössä. Silloin myös unen laatu kärsii ja päiväväsymys ja ärtyneisyys tulevat tutuiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vaihdevuosihikoilu voi olla suuri järkytys, sillä alkaa yleensä salamana, itsestään, ilman fyysistä tai psyykkistä rasitusta tai tunnejärkytystä. Hikoilupuuskat ja kuumat aallot liittyvät estrogeenin tuotannon hiipumiseen. Vaihdevuosioireita voidaan siten lievittää estrogeenikorvaushoidolla. Suun kautta otettavien tablettien lisäksi on olemassa iholle laitettavia estrogeenilaastareita ja -geelejä.

–Jos kohtu on tallella, estrogeenin ohella annetaan keltarauhashormonia kohdun limakalvon kasvua estämään. Tällöin tulee kuukautisten tyylinen tyhjennysvuoto. Joskus, kun kuukautisten loppumisesta on kulunut riittävän pitkään, progesteroni voidaan antaa pieninä annoksina päivittäin, jolloin vuotoa ei tule. Jos kohtu on poistettu, pärjätään pelkällä estrogeenillä, Tanja Vuorela kertoo.

Rintasyövän sairastaneille tai laskimotulpan saaneille korvaushoitoa ei kuitenkaan voida antaa. Silloin oireita lievitetään säännöllisellä liikunnalla ja ruokavaliolla. Myös mielialalääkitys saattaa auttaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla