Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

En pysty käyttämään nieltäviä lääketabletteja, vaikka ruoan nielemisessä minulla ei ole ongelmia. Missä vika ja mikä neuvoksi? Tähän asti olen pystynyt vaihtamaan lääkkeeni pureskeltaviin tai imeskeltäviin vaihtoehtoihin.

Tablettien nielemisvaiketta esiintyy kaiken ikäisillä, mutta yleisintä se on lapsilla ja vanhuksilla. Sen syynä voi olla tabletin suuri koko tai karhea pinta, herkkä nielun yökkäysheijaste tai suun kuivuus.

Lisätutkimuksia nielemisvaikeuden syyn selvittämiseksi tarvitaan yleensä vasta, jos tavallisen ruoan ja juoman nielemisessä esiintyy vai-
keuksia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ensisijaisesti pyritään valitsemaan helposti nieltävä lääkevalmiste. Näitä ovat muun muassa pienikokoiset tabletit ja kapselit, poretabletit ja suussa liukenevat tabletit.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jotkut lääkkeet ovat saatavissa myös lääkelaastarien muodossa.

Osan lääkkeistä voi murskata tai liottaa pieneen määrään nestettä. Lääkkeen pakkausselosteessa mainitaan yleensä, jos tämä on sallittua. Jos tietoa ei löydy voi neuvoa kysyä apteekista. Yleisperiaatteena voidaan pitää, että tavallisia tabletteja (etenkin jakouurteellisia) saa murskata.

Sen sijaan depot-, entero- tai kalvopäällysteisiä tabletteja ei lähtökohtaisesti saa puolittaa tai murskata. Tällöin lääkäri voi tarkistaa muut saatavissa olevat valmistemuodot ja valita niistä sopivimman. Osassa lääkkeistä tarvitaan lääkärin merkintä lääkevaihdon kieltämisestä, jotta potilas saa juuri halutun valmisteen.

Tabletin nielemistä voidaan helpottaa myös apteekista ilman reseptiä saatavilla geeleillä tai tablettikalvoilla. Nämä liukastavat lääkkeen pinnan ja helpottavat lääkkeen nielemistä merkittävästi.
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Keksijä

Kapseli-lääkkeen, siis sellaisen muovipintaisen kuorikon nieleminen on helppoa, kun suussa on nestettä ja kasvot ovat alaspäin vaakatasossa. Silloin neste nostaa kapselin pintaan lähelle kurkkua ja se menee ongelmitta alas niellessä. Näin voi nielaista jopa useita kuorikoita yhdessä.

Uppoavan pillerin tai pillereitä voi nielaista niin että suussa on reilusti nestettä ja leuka on nostettu etu - yläviistoon mutta ei työnnetty eteenpäin vaan sen annetaan olla rennosti lähellä kurkkua. Tässä asennossa pillerit laskeutuvat nesteen pohjalle eli lähelle kurkkua ja nielemisliike vie ne sujuvasti ruokatorveen. 

Näin jakamalla pillerit kelluviin ja uppoaviin stressi nielemisestä häviää.

Molemmissa tavoissa nestettä vaan pitää olla ison nielauksen verran. 

Kaikkein "varminta" on kuitenkin laittaa suu täyteen jotakin geelimäistä ainetta kuten jäykkää kiisseliä, jogurttia yms. ja pillerit sen sekaan. Kaikki menee alas helposti eikä tartu kurkkuun. 

  • ylös 15
  • alas 10
Tabukammoinen

Nimimerkki Keksijän neuvot kuulostavat hyviltä. Itse olen esim antibioottikapselin (puolitettava) niellyt banaanin tai pehmeän pullamaisen sämpylän+veden kanssa (ensin suu lähes täyteen banaania tai sämpylää ja hieman pureskelua, sitten tabletti suuhun niin että se sekoontuu mössöön ja heti perään vettä niin paljon että on pakko nielaista mössön seassa se tabu alas). Ruuan nieleminen ei ole minulle ongelma, mutta tabletit tahtoo jäädä pyörimään suuhun. Tämä ei tosin ole hyvä jos lääke on otettava tyhjään vatsaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla