Kuva: <span class="photographer">Shutterstock</span>
Kuva: Shutterstock

Aamulla tuntuu jäykkyyttä varsinkin jalkaterien tai sormien nivelissä tai selkärangassa. Reuma alkaa usein näin, mutta mikä saa sen puhkeamaan?

Muutkin kuin reumasairaudet voivat aiheuttaa niveliin jäykkyyttä. Samanlaisia oireita voi kuulua diabetekseen tai kilpirauhasen vajaatoimintaan. Reuman oireena tulevan jäykkyyden erottaa siitä, että se tuntuu erityisesti levon jälkeen.

Reuman tunnistamiseen voi johtaa myös jokin yleisoire, kuten lämpöily, painon lasku tai tietynlainen ihottuma.

Sukuvika tai sitten ei

Reuman syntymekanismeja ei tunneta tarkasti, ja sen syistä on erilaisia näkemyksiä. Etenkin luontaistuotteiden ja ravintolisien parissa työskentelevät väittävät taustalla olevan puutostiloja, jotka paranevat oikeanlaisella ravinnolla ja lisäravinteilla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tällaiselle väitteelle ei ole tieteellistä pohjaa. Reuman puhkeamisessa on kyse on elimistön häiriintyneestä immunologisesta prosessista, johon vaikuttaa moni tekijä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksissa on löydetty sairastumisriskiä lisääviä seikkoja. Esimerkiksi geeniperimä vaikuttaa aivan kuten diabeteksen tai syövänkin puhkeamiseen. Jos sopivan sukutaustan omaava altistuu haitallisille ympäristötekijöille, hänen elimistössään voi käynnistyä immunologinen prosessi, joka johtaa reuman puhkeamiseen.

Reumariskiä lisäävät:

  • Tupakansavu ja jotkin kemikaalit lisäävät riskiä sairastua.
  • Vaalentavien hiusvärien kemikaalit altistavat nivelreumalle. Kampaajat käyttävätkin nykyään suojahansikkaita hiusvärejä levittäessään.
  • Asvalttityö lisää 50-kertaisesti riskiä sairastua nivelreumaan – todennäköisesti kemikaalien vuoksi.
  • Kova stressi lisää reuman puhkeamisen riskiä kuten monessa muussakin sairaudessa.
  • Sairastetut infektiot voivat liittyä reuman tai muun autoimmuunitaudin puhkeamiseen.
  • Suun terveys vaikuttaa siihen, pääseekö tulehtuneilta limakalvoilta elimistöön viruksia ja bakteereja.
  • Hormoneista etenkin naishormonilla on selvästi vaikutusta taudin puhkeamiseen, vaikka tarkkaa mekanismia ei vielä tiedetä.
  • D-vitamiinin puutos voi altistaa reumalle.
  • Sattumallakin on sijansa prosessissa: reuman puhkeamiseen johtavan immunologisen reaktion voi käynnistää esimerkiksi punkinpuremasta saatu borreliainfektio tai autokolarista saadut vauriot.

Näiden kaikkien asioiden tiedetään liittyvän reuman syntyyn. Vielä ei kuitenkaan tunneta tarkkaan sitä geneettistä virhettä, joka ohjaa joidenkin ihmisten elimistöä reagoimaan näin.

Asiantuntijana dosentti Riitta Luosujärvi.

Lue lisää nivelreumasta Käypä hoito -suosituksesta.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla