Silsasieni tarttuu kosteissa tiloissa paljasjaloin tassutellessa. Hoida se heti pois, sillä kynsiin pesiytyessään silsa sitkistyy.

Sienet kasvavat kosteassa. Pukuhuoneet, jumppasalit ja palloiluhallit saattavat olla otollisia kasvupaikkoja sienille. Vaikka uimahalleja desinfioidaan ja monissa halleissa on oma desinfiointisuihku myös jaloille, se ei takaa, ettei sieltä voisi saada tartuntaa. Silti on hyvä muistaa, että vaikka monet altistuvat sienille, vain osalla varvasvälit tulehtuvat.

— Jos saa herkästi jalkasilsan, yleisissä kosteissa tiloissa on hyvä liikkua sandaaleissa, neuvoo iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Hannele Heikkilä.

Saunasta varvasvälisilsa ei tartu, sillä kuumuus läkähdyttää sienet.

Kutiseva tulehdus

Jalkasilsa on silsasienen aiheuttama tulehdus, joka alkaa tavallisimmin pikku­varpaan ja nimettömän välistä. Tulehdus saattaa levitä myös muihin varvasväleihin ja jalkaterään. Ihon pintaan nousee pieniä vesikelloja, mutta rakkuloita ei välttämättä ehdi nähdä, sillä ne puhkeavat nopeasti. Tulehtuneet varvasvälit halkeilevat, punoittavat ja hilseilevät, joskus iho voi haista pahalta.

Ärhäkkä silsa, jossa tulehdusta hämmentävät silsasienten lisäksi bakteerit, tunnetaan nimellä athlete’s foot eli urheilijan jalka. Silsa onkin urheilevien riesa. Miehiä silsa koettelee naisia yleisemmin, lapsilla se on harvinainen.

— Kutina on usein jaksottaista, kaikilla sitä ei ole lainkaan, mutta toisilla se saattaa olla niin voimakasta, että ihoa tekee mieli raapia, Hannele Heikkilä sanoo.

Silsa kotiutuu erityisen mielellään jalkaan, jossa varvasvälit ovat tiiviit tai varpaat ovat vääntyneet virheasentoihin, kuten iäkkäillä ihmisillä. Silsa ei itsessään ole haitallinen, mutta tulehtunut, vaurioitunut iho on ovi muille
infektioille, kuten streptokokkien aiheuttamalle kivuliaalle ruusulle.

Katse kenkiin

Koska silsa tykkää kosteasta, varvas­välien huolellinen kuivaaminen suihkun jälkeen jarruttaa sitä. Ilmakylvyt ja paljain jaloin liikkuminen ovat parasta rentoutusta iholle.    

Sienirihmastot ja -itiöt säilyvät elossa umpinaisissa kengissä. Kenkiä onkin hyvä vaihdella eikä aina kulkea samoilla hikisillä läpsyttimillä. Joskus sukatkin hiostavat. Luonnonmateriaaleista tehdyt ovat keinokuituisia ilmavampia.  

— Raskasta fyysistä työtä tekevät, kuten kaivos- ja rakennustyöläiset, sekä
hiostavia turvajalkineita työssään käyttävät saavat tutkimusten mukaan tavallista herkemmin varvasvälisilsan, Heikkilä kertoo.

Eroon paikallishoidolla

Jalkasilsa paranee melko hyvin apteekista ilman reseptiä saatavilla voiteilla, liuoksilla, suihkeilla tai puutereilla. Terbinafiinijohdannaiset (esimerkiksi Fungis, Fungorin ja Lamisil) ja atsolijohdannaiset (esimerkiksi Daktarin ja Canesten) ovat yleisimmin käytettyjä lääkeaineita, ja ne nitistävät lähes kaikki silsalajit.

On tärkeää jatkaa lääkitystä niin kauan kuin pakkausselosteessa suositellaan, vaikka silsa olisi jo parantunut, sillä hoidon keskeyttäminen johtaa herkästi tulehduksen uusimiseen. Varvasvälisilsa häviää useimmiten muutamassa viikossa.

Jos itsehoitovalmisteet eivät tepsi tai tulehdus on jatkuva kiusa, on hyvä piipahtaa ihotautilääkärillä.   

Sitkeämpi kynsisieni

Hoitamaton varvasvälisilsa leviää joskus kynteen, mutta kynsisieni voi puhjeta itsestäänkin. Kun silsasienet pääsevät pesiytymään kynnen alle, kynsi paksuntuu, haurastuu ja jopa irtoaa osittain. Kengät saattavat hiertää ja painaa kipeää kynttä, ja sukat menevät herkästi rikki.

Kynnestä tulee juostemainen ja ruskean kellertävä. Tulehdus voi olla vain yhdessä tai kaikissa kynsissä. Kynsisienestä otetaan aina näyte kynttä leikkaamalla ja raaputtamalla, sillä vammat ja monet muut sairaudet, kuten psoriaasi, saattavat paksuntaa kynttä.

Kynsisieni on silsasieni-infektioista vaikein hoitaa. Se puhkeaa useimmiten varpaan kynsiin, harvemmin sormiin. Erityisen mielellään kynsisieni tekee pesän vahingoittuneeseen kynteen. Erilaisissa immuunipuutostiloissa, kuten elinsiirto- tai HIV-potilailla, hiivasieni tulee usein kynsiin.

— Kynsisilsataipumus kasvaa ikääntyessä. Diabeteksen ja kynsisienen yhteyttä on tutkittu, mutta siitä on ristiriitaista tietoa, Heikkilä sanoo.  

Kynsisienen hoito vaatii 3—4 kuukautta kestävän, suun kautta otettavan sienilääkityksen.   
— Silti parhaimmillakin lääkkeillä vain 50—60 prosenttia kynsisienistä paranee. Uusi lääkekuurikaan ei aina auta.

Varvasvälisilsa voi parantua itsestäänkin, mutta kynsisieni ei. Joskus täytyy pohtia myös sitä, miten ponnekkaasti hoitoa jatketaan. Kehnon tehon lisäksi sienilääkkeillä voi olla sivuvaikutuksia ja haitallisia yhteisvaikutuksia joidenkin lääkkeiden kanssa.

Pesii joskus muuallakin

Jos silsa leviää varvasvälien lisäksi jalkapohjaan, puhutaan mokkasienisilsasta. Tällöin jalkapohjat paksuuntuvat, hilseilevät ja punoittavat. Ihon halkeilun vuoksi kantapää näyttää siltä kuin siihen olisi piirretty ohuita, valkoisia liituviivoja. Tauti vaatii usein sisäisen sienilääkityksen.

— Mokkasiinisilsa on melko harvinainen, mutta perinnöllinen taipumus saattaa altistaa sen puhkeamiselle, toteaa Hannele Heikkilä.

Miehet, hyvin harvoin naiset, saattavat saada nivussilsan. Nivussilsa voi kutista tai olla oireeton. Usein nivus- ja varvasvälisilsa puhkeavat samaan aikaan. Nivussilsa alkaa yleensä toispuoleisena, mutta leviää tavallisesti symmetrisesti, usein myös pakaravakoon. Ihottuma-alueella on sisäkkäisiä renkaita, ja joskus tulehdus leviää karvatuppiin. Jos epäilee nivussilsaa, lääkäri varmistaa, että diagnoosi on oikea. Nivussilsa ei aina taltu ilman tablettihoitoa.

Asiantuntijana Hannele Heikkilä Dosentti, iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri, HYKSin Iho- ja allergiasairaala.

1

 • Pese jalat päivittäin. Jos jalat eivät ole likaiset, vesipesu riittää.
 • Kuivaa varvas­välit hyvin ja käytä aina omaa pyyhettä.
 • Älä laita rasvaa varpaiden väleihin.
 • Älä leikkaa kynsiä liian lyhyiksi, silloin silsasieni-infektio pääsee kynteen herkemmin.  
 • Jos kärsit jalkojen hikoilusta, kokeile antiperspiranttia tai jalkatalkkia.
 • Vaihda sukat päivittäin.
 • Pese sukat 60 asteessa, jotta silsasienet tuhoutuvat.
 • Pidä ilmavia, puuvillaisia sukkia.
 • Suosi nahasta, mokkanahasta tai kankaasta tehtyjä kenkiä.
 • Vaihtele kenkiä.
 • Pidä tossuja, kun liikut uima­halleissa ja jumppa­saleilla.
 • Oleskele mahdollisimman paljon paljain jaloin.
 • Jos urheilet usein, pese lenkkitossut säännöllisesti.
Vierailija

Hus, sienet pois varpaista

Pihkasalvaa en ole kokeillut, mutta tässä omat kokemukset: lääkevoiteet ovat heikkotehoisia, paras Lamisil solo-geeli, mutta sekään ei yksin riitä. Sienet ovat vastustuskykyisiä. Suun kautta otettavat lääkkeet ovat hyvin vaarallisia, en suosittelisi. Erittäin hyvin sienen tappaa tavallinen halpa alkoholipohjainen desinfektioneste, esim. Neo-amisept! Myös teepuuöljy tuntuu tehoavan, samoin kuin 4% vetyperoksidiliuos, jota saa apteekeista haavanpuhdistukseen. Näitä voi vaikka käyttää vuorotellen...
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Mieheni saa pienistäkin määristä alkoholia vahvoja oireita: Jonkinlaisessa krapulassa menee jopa kolme päivää. Hän hikoilee, on heikotusta, ei voi syödä eikä pysty nukkumaan. Tämä siis jo yhdestä oluesta! Toisekseen hänen hengityksensä alkaa haista käyneelle, ja tämäkin kestää jopa päiviä. Jos hän ei juo alkoholia lainkaan, hajuakaan ei tule. Hän juo melko harvoin mitään alkoholijuomia. Olisivatko maksakokeet paikallaan vai mihin tällainen voi viitata? Häntä ei saa lääkäriin millään.

Ensimmäiseksi tulee mieleen, onko miehenne alkoholinkäyttö niin vähäistä kuin hän kertoo teille? Lähes aina kun alkoholi aiheuttaa terveysongelmia, taustalla on jo riippuvuus, johon liittyy tyypillisesti voimakasta häpeää ja käyttömäärien salailua omalta puolisoltakin.

Alkoholijuomien sisältämä etanoli muuttuu elimistössä asetaldehydiksi. Sekä etanoli että asetaldehydi aiheuttavat haittavaikutuksia muun muassa aivoissa, maksassa ja ääreishermostossa. Aasialaisilla esiintyy melko yleinen geenimuunnos, joka nostaa huomattavasti etanolista syntyvän asetaldehydin määrää elimistössä. Jos miehenne on aasialaista syntyperää, tämä voisi selittää hänen herkkyytensä saada oireita alkoholista. Suomessa tai yleensäkään eurooppalaisella kantaväestöllä tätä geenimuotoa ei esiinny käytännössä lainkaan.

Yksinkertainen ratkaisu estää miehenne oireet olisi olla kokonaan juomatta alkoholia. Etanolista ei nykykäsityksen mukaan ole elimistölle hyötyä. Päinvastoin maailman terveysjärjestö WHO on arvioinut, että etanoli altistaa muun muassa syöpäsairauksille annosriippuvaisesti ja ilman turvarajaa. Jos oireet kuitenkin jatkuvat raittiudesta huolimatta, on tarpeen hakeutua lääkäriin muiden mahdollisten syiden ja sairauksien selvittämiseksi.

Jos kuitenkin ilmenee, että oireiden taustalla on suuria käyttömääriä ja alkoholiriippuvuus, tukea raitistumiseen voi oman motivaation sytyttyä hakea joko terveydenhuollon kautta tai sitten vertaistukea AA-ryhmistä. Suomessa on arvioitu olevan noin puoli miljoonaa alkoholin suurkuluttajaa, joista monilla kaikki on ulkoisesti kunnossa. Omaisille tukea tarjoavat mm. Al-Anon-ryhmät.
 

Eeva Sofia Leinonen
sisätautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Kun tunnistat oireen, voit päästä sairautesi jäljille. Esittelemme sekä tulehdukselliset sairaudet että toiminnalliset vatsavaivat.

Tulehdukselliset sairaudet

Keliakia

on elinikäinen sairaus, jossa viljatuotteiden gluteeni surkastuttaa ohutsuolen limakalvoilla olevaa nukkaa.

OIREET Ripuli, ylävatsan turvotus, ilman kertyminen suoleen ja painon lasku ovat yleisiä oireita. Ihokeliakiassa polvien, kyynärpäiden ja pakaroiden iholle nousee kutiavia rakkuloita. Monien keliaakikoiden maksaentsyymitkin ovat koholla. Suolinukan vaurioituminen estää ravintoaineita imeytymästä normaalisti. Keliakiaa on ainakin kahdella prosentilla suomalaisista, ja se on yleisempi naisilla kuin miehillä.

HOITO Ainoa hoitokeino on välttää loppuelämä tarkasti gluteenia sisältävää viljaa eli vehnää, ohraa ja ruista.

Lue lisää Näin kartat gluteenia tarkasti

Colitis ulcerosa eli haavainen paksusuolentulehdus

on luultavasti bakteerin tai viruksen laukaisema tulehdus, joka alkaa yleensä peräsuolesta. Se puhkeaa useimmiten alle 35-vuotiaana, joten sitä pidetään nuorten aikuisten tautina.

OIREET Tavallisimmat oireet ovat verinen uloste, ripuli ja vatsakivut. Colitis ulcerosa todetaan tähystyksellä ja koepalalla.

HOITO Tulehdusta hoidetaan lääkkeillä, kuten kortisonilla ja antibiooteilla, tai poistamalla leikkauksessa tulehtunut osa suolta.

Crohnin tauti

on ohutsuolen loppuosassa tai paksusuolessa oleva krooninen tulehdus, joka aiheuttaa kuumeilua, laihtumista, vatsakipuja, ripulia ja veristä ulostetta.

OIREET Sairaus todetaan tähystyksellä ja koepalalla. Sairastumiseen vaikuttavat ainakin perintötekijät ja yksilölliset taipumukset sekä tupakointi ja stressi. Crohnin tautikin puhkeaa useimmiten alle 35-vuotiaana.

HOITO Lääkitystä käytetään taudin rauhoittamiseen ja tämän tilan eli remission ylläpitoon. Vaikeissa tapauksissa Crohnin tauti voi vaatia leikkaushoitoa.

Lue lisää Tulehtunut suoli pitää varmistaa

Toiminnalliset vaivat

Laktoosi-intoleranssi

Maitosokeria eli laktoosia hajottava laktaasientsyymi häviää kasvun myötä melkein joka viidennellä suomalaisella. Sen jälkeen laktoosi ei enää pilkkoudu ja pysty imeytymään ohutsuolessa, vaan se pääsee paksusuoleen bakteerien ravinnoksi.

OIREET Siitä seuraa vatsaoireita, kuten turvotusta, ilmavaivoja, löysää ulostetta ja epämääräisiä vatsakipuja, jotka alkavat tunnista kolmeen tuntiin laktoosin syömisen jälkeen.

HOITO Laktaasientsyymiä voi ottaa purkistakin, mutta pääasiallinen hoitomuoto on laktoositon ruokavalio.

Ärtyvän suolen oireyhtymä

Irritable bowel syndrome IBS on suolen toiminnallinen vaiva, joka aiheuttaa epämukavia oireita, mutta ei ole vaarallinen. Sitä arvellaan kärsivän 10–20 prosenttia suomalaisista. Luku on sama kaikissa länsimaissa.

OIREET IBS:n tunnistaa vatsan turvottelusta, eri puolilla vatsaa tuntuvasta kivusta ja ulostuksen koostumuksen rajusta vaihtelusta: välillä on ripulia, välillä ummetusta, joskus saa päkistellä pieniä papanoita. Suoli ei myöskään tunnu tyhjenevän ulostamalla. IBS ei näy tähystämällä, vaan diagnoosi tehdään oireiden perusteella.

HOITO Tehokkainta on välttää ruokavaliossa FODMAP-hiilihydraatteja. Se auttaa 7075 prosentilla.

Lue lisää FODMAPista apua vatsavaivoihin

Divertikkelit

eli umpipussitautiPaksusuolen heikentyneisiin kohtiin muodostuu suolen paineen myötä pullistumia, jotka voivat tulehtua ja pahimmassa tapauksessa puhjeta. Pullistumia tulee yleensä ikääntymisen myötä tai jos suoli heikkenee tai paine suolessa kasvaa muista syistä, esimerkiksi jatkuvan ummetuksen vuoksi.

OIREET Divertikkelit ovat yleensä oireettomia, mutta niitä voidaan havaita tähystyksessä tai varjoainekuvauksessa samalla kun tutkitaan muita suoliston vaivoja.Parilla prosentilla divertikkelit tulehtuvat, ja tulehdus tuntuu voimakkaana, useita päiviä jatkuvana kipuna vasemmalla puolella alavatsaa ja kuumeiluna. Puhjennut divertikkeli taas aiheuttaa voimakkaan, äkillisesti alkavan kivun.

HOITO Uusien divertikkelien muodostumista ja vanhojen tulehtumista voi ehkäistä hoitamalla ummetusta runsaskuituisella ruokavaliolla. Tulehdusta hoidetaan yleensä antibiooteilla, mutta jatkuva tulehduskierre voi vaatia leikkauksen. Puhjennut divertikkeli vaatii nopeaa sairaala- ja leikkaushoitoa.

Ummetus

Melkeinpä jokaisella on sitä joskus, ja useimmiten se on seurausta omista elämäntavoista, kuten liian vähäisestä liikunnasta, vähäkuituisesta ruokavaliosta ja jatkuvasta ulostuksen pidättämisestä. Myös esimerkiksi kipulääkkeistä opiaatit ja sairauksista kilpirauhasen vajaatoiminta voivat aiheuttaa ummetusta.

OIRE Jos suoli tyhjenee harvemmin kuin kolmesti viikossa, tai jos ulostemassa on niin kovaa, että sen ulostaminen on vaikeaa ja kivuliasta, puhutaan ummetuksesta.

HOITO Paras ummetuksen apu on syödä runsaasti kuituja, noin 3035 grammaa päivässä, juoda riittävästi vettä ja liikkua säännöllisesti. Suolen voi harjoittelemalla opettaa toimimaan säännöllisesti. Hetkellistä apua voi hakea ummetuslääkkeistä, mutta niiden jatkuva käyttö vain pahentaa ongelmaa.

Ylävatsavaivat eli dyspepsia

Jos mahan ja suoliston toiminta on häiriintynyt, se voi aiheuttaa ruoansulatusvaivoja aterian jälkeen.

OIREET tuntuvat ylävatsassa esimerkiksi turvotuksena, nipistelynä tai kipuna, poltteluna ja röyhtäilyttämisenä. Vaivaan voi kuulua pahoinvointia tai jopa oksentelua. Oireita ei aiheuta mikään sairaus, jotkut vain ovat herkempiä mahan ja suolen venymiselle ruokailun jälkeen ja tuntevat siitä herkemmin kipua.

HOITO Ruoansulatusvaivoja hoidetaan turvotusta ja suoliston kaasuja vähentävän ruokavalion lisäksi oireiden mukaan lääkkeillä tai jopa psykoterapialla.

Närästys

Raskaan tai vatsaa ärsyttäneen aterian jälkeen hapanta mahanestettä voi nousta ruokatorveen.

OIREET Tällainen närästys tuntuu useimmiten poltteluna rintalastan takana.

HOITO Koska oireet pahenevat yleensä makuulla, närästystä aiheuttavia ruokia ja juomia ja ylipäätään raskaita aterioita kannattaa välttää muutamaa tuntia ennen nukkumaan menoa. Happamat ruoat ja juomat, kuten sitrushedelmät, kahvi ja alkoholi voivat närästää, koska ne ärsyttävät vatsaa. Rasvaiset ruoat, kuten suklaa, taas heikentävät ruokatorven sulkijalihaksen toimintaa, jolloin mahanestettä pääsee helpommin kulkeutumaan ruokatorveen. Närästykseen on lääkkeitäkin, mutta paras hoitomuoto on välttää vaivan aiheuttajia. Myös tupakoinnin lopettaminen auttaa.

Refluksitauti

Jatkuvasta närästyksestä käytetään nimitystä refluksitauti. Silloin vaikeaa närästystä on vähintään kerran viikossa tai lievempiä oireita kahdesti viikossa. Joka viides suomalainen täyttää nämä kriteerit.

OIREET Rintalastan takana tuntuvat polttelun lisäksi suuhun nousee usein karvasta mahanestettä. Myös vatsan turvotus ja ummetus voivat liittyä relfuksitautiin. Jatkuva kipu ylävatsassa tai rintalastan takana voi kieliä refluksitaudin aiheuttamasta ruokatorven tulehduksesta.

HOITO Jos ruokavaliolla, tupakoinnin lopettamisella, laihduttamisella ja muilla käytännön konsteilla ei ole vaikutusta, refluksitautia voidaan hoitaa mahan happamuutta vähentävillä lääkkeillä tai jopa leikkauksella.

Asiantuntija: laillistettu ravitsemusterapeutti,terveystieteiden maisteri Leena Putkonen.