Silsasieni tarttuu kosteissa tiloissa paljasjaloin tassutellessa. Hoida se heti pois, sillä kynsiin pesiytyessään silsa sitkistyy.

Sienet kasvavat kosteassa. Pukuhuoneet, jumppasalit ja palloiluhallit saattavat olla otollisia kasvupaikkoja sienille. Vaikka uimahalleja desinfioidaan ja monissa halleissa on oma desinfiointisuihku myös jaloille, se ei takaa, ettei sieltä voisi saada tartuntaa. Silti on hyvä muistaa, että vaikka monet altistuvat sienille, vain osalla varvasvälit tulehtuvat.

— Jos saa herkästi jalkasilsan, yleisissä kosteissa tiloissa on hyvä liikkua sandaaleissa, neuvoo iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Hannele Heikkilä.

Saunasta varvasvälisilsa ei tartu, sillä kuumuus läkähdyttää sienet.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kutiseva tulehdus

Jalkasilsa on silsasienen aiheuttama tulehdus, joka alkaa tavallisimmin pikku­varpaan ja nimettömän välistä. Tulehdus saattaa levitä myös muihin varvasväleihin ja jalkaterään. Ihon pintaan nousee pieniä vesikelloja, mutta rakkuloita ei välttämättä ehdi nähdä, sillä ne puhkeavat nopeasti. Tulehtuneet varvasvälit halkeilevat, punoittavat ja hilseilevät, joskus iho voi haista pahalta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ärhäkkä silsa, jossa tulehdusta hämmentävät silsasienten lisäksi bakteerit, tunnetaan nimellä athlete’s foot eli urheilijan jalka. Silsa onkin urheilevien riesa. Miehiä silsa koettelee naisia yleisemmin, lapsilla se on harvinainen.

— Kutina on usein jaksottaista, kaikilla sitä ei ole lainkaan, mutta toisilla se saattaa olla niin voimakasta, että ihoa tekee mieli raapia, Hannele Heikkilä sanoo.

Silsa kotiutuu erityisen mielellään jalkaan, jossa varvasvälit ovat tiiviit tai varpaat ovat vääntyneet virheasentoihin, kuten iäkkäillä ihmisillä. Silsa ei itsessään ole haitallinen, mutta tulehtunut, vaurioitunut iho on ovi muille
infektioille, kuten streptokokkien aiheuttamalle kivuliaalle ruusulle.

Katse kenkiin

Koska silsa tykkää kosteasta, varvas­välien huolellinen kuivaaminen suihkun jälkeen jarruttaa sitä. Ilmakylvyt ja paljain jaloin liikkuminen ovat parasta rentoutusta iholle.    

Sienirihmastot ja -itiöt säilyvät elossa umpinaisissa kengissä. Kenkiä onkin hyvä vaihdella eikä aina kulkea samoilla hikisillä läpsyttimillä. Joskus sukatkin hiostavat. Luonnonmateriaaleista tehdyt ovat keinokuituisia ilmavampia.  

— Raskasta fyysistä työtä tekevät, kuten kaivos- ja rakennustyöläiset, sekä
hiostavia turvajalkineita työssään käyttävät saavat tutkimusten mukaan tavallista herkemmin varvasvälisilsan, Heikkilä kertoo.

Eroon paikallishoidolla

Jalkasilsa paranee melko hyvin apteekista ilman reseptiä saatavilla voiteilla, liuoksilla, suihkeilla tai puutereilla. Terbinafiinijohdannaiset (esimerkiksi Fungis, Fungorin ja Lamisil) ja atsolijohdannaiset (esimerkiksi Daktarin ja Canesten) ovat yleisimmin käytettyjä lääkeaineita, ja ne nitistävät lähes kaikki silsalajit.

On tärkeää jatkaa lääkitystä niin kauan kuin pakkausselosteessa suositellaan, vaikka silsa olisi jo parantunut, sillä hoidon keskeyttäminen johtaa herkästi tulehduksen uusimiseen. Varvasvälisilsa häviää useimmiten muutamassa viikossa.

Jos itsehoitovalmisteet eivät tepsi tai tulehdus on jatkuva kiusa, on hyvä piipahtaa ihotautilääkärillä.   

Sitkeämpi kynsisieni

Hoitamaton varvasvälisilsa leviää joskus kynteen, mutta kynsisieni voi puhjeta itsestäänkin. Kun silsasienet pääsevät pesiytymään kynnen alle, kynsi paksuntuu, haurastuu ja jopa irtoaa osittain. Kengät saattavat hiertää ja painaa kipeää kynttä, ja sukat menevät herkästi rikki.

Kynnestä tulee juostemainen ja ruskean kellertävä. Tulehdus voi olla vain yhdessä tai kaikissa kynsissä. Kynsisienestä otetaan aina näyte kynttä leikkaamalla ja raaputtamalla, sillä vammat ja monet muut sairaudet, kuten psoriaasi, saattavat paksuntaa kynttä.

Kynsisieni on silsasieni-infektioista vaikein hoitaa. Se puhkeaa useimmiten varpaan kynsiin, harvemmin sormiin. Erityisen mielellään kynsisieni tekee pesän vahingoittuneeseen kynteen. Erilaisissa immuunipuutostiloissa, kuten elinsiirto- tai HIV-potilailla, hiivasieni tulee usein kynsiin.

— Kynsisilsataipumus kasvaa ikääntyessä. Diabeteksen ja kynsisienen yhteyttä on tutkittu, mutta siitä on ristiriitaista tietoa, Heikkilä sanoo.  

Kynsisienen hoito vaatii 3—4 kuukautta kestävän, suun kautta otettavan sienilääkityksen.   
— Silti parhaimmillakin lääkkeillä vain 50—60 prosenttia kynsisienistä paranee. Uusi lääkekuurikaan ei aina auta.

Varvasvälisilsa voi parantua itsestäänkin, mutta kynsisieni ei. Joskus täytyy pohtia myös sitä, miten ponnekkaasti hoitoa jatketaan. Kehnon tehon lisäksi sienilääkkeillä voi olla sivuvaikutuksia ja haitallisia yhteisvaikutuksia joidenkin lääkkeiden kanssa.

Pesii joskus muuallakin

Jos silsa leviää varvasvälien lisäksi jalkapohjaan, puhutaan mokkasienisilsasta. Tällöin jalkapohjat paksuuntuvat, hilseilevät ja punoittavat. Ihon halkeilun vuoksi kantapää näyttää siltä kuin siihen olisi piirretty ohuita, valkoisia liituviivoja. Tauti vaatii usein sisäisen sienilääkityksen.

— Mokkasiinisilsa on melko harvinainen, mutta perinnöllinen taipumus saattaa altistaa sen puhkeamiselle, toteaa Hannele Heikkilä.

Miehet, hyvin harvoin naiset, saattavat saada nivussilsan. Nivussilsa voi kutista tai olla oireeton. Usein nivus- ja varvasvälisilsa puhkeavat samaan aikaan. Nivussilsa alkaa yleensä toispuoleisena, mutta leviää tavallisesti symmetrisesti, usein myös pakaravakoon. Ihottuma-alueella on sisäkkäisiä renkaita, ja joskus tulehdus leviää karvatuppiin. Jos epäilee nivussilsaa, lääkäri varmistaa, että diagnoosi on oikea. Nivussilsa ei aina taltu ilman tablettihoitoa.

Asiantuntijana Hannele Heikkilä Dosentti, iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri, HYKSin Iho- ja allergiasairaala.

1

 • Pese jalat päivittäin. Jos jalat eivät ole likaiset, vesipesu riittää.
 • Kuivaa varvas­välit hyvin ja käytä aina omaa pyyhettä.
 • Älä laita rasvaa varpaiden väleihin.
 • Älä leikkaa kynsiä liian lyhyiksi, silloin silsasieni-infektio pääsee kynteen herkemmin.  
 • Jos kärsit jalkojen hikoilusta, kokeile antiperspiranttia tai jalkatalkkia.
 • Vaihda sukat päivittäin.
 • Pese sukat 60 asteessa, jotta silsasienet tuhoutuvat.
 • Pidä ilmavia, puuvillaisia sukkia.
 • Suosi nahasta, mokkanahasta tai kankaasta tehtyjä kenkiä.
 • Vaihtele kenkiä.
 • Pidä tossuja, kun liikut uima­halleissa ja jumppa­saleilla.
 • Oleskele mahdollisimman paljon paljain jaloin.
 • Jos urheilet usein, pese lenkkitossut säännöllisesti.

Pihkasalvaa en ole kokeillut, mutta tässä omat kokemukset: lääkevoiteet ovat heikkotehoisia, paras Lamisil solo-geeli, mutta sekään ei yksin riitä. Sienet ovat vastustuskykyisiä. Suun kautta otettavat lääkkeet ovat hyvin vaarallisia, en suosittelisi. Erittäin hyvin sienen tappaa tavallinen halpa alkoholipohjainen desinfektioneste, esim. Neo-amisept! Myös teepuuöljy tuntuu tehoavan, samoin kuin 4% vetyperoksidiliuos, jota saa apteekeista haavanpuhdistukseen. Näitä voi vaikka käyttää vuorotellen pari kertaa päivässä, niin jopa (ainakin alkava) kynsisieni talttuu nopeasti. Lisäksi pitää tietysti pestä varpaat saippualla vähintään kerran päivässä. Sieni tulee aina takaisin varpaanväleihin, jos siihen on taipumusta, joten en oikein usko kenkien vaihtamiseen. Koko ympäristöhän pitäisi steriloida (kodin lattiat), joten vaikeaksi menisi. Parempi sitten ehkäistä sientä tiputtelemalla varpaisiin vähintään joka toinen päivä Neo-amiseptia.

 • ylös 192
 • alas 151

Itselläni kynsisieni vuosia. Kaikkea kokeillut. Pihkalakka ensimmäinen jolla ehkä tehoa. Hoito kestää kuukausia, mutta nyt näyttää siltä että uutta tervettä kynttä kasvaa. Apteekkikamaa, eikä tarvii reseptiä. 

 • ylös 147
 • alas 161
Sisältö jatkuu mainoksen alla