Täsmälääkettä naisten seksiongelmiin ei ole. Mutta kiihottuminen ja halu ovat mielentiloja ja niihin voi vaikuttaa. Alkuun pääsee, kun alkaa pitää itseään eroottisena.

Seksi on kaikilla omassa päässä, eivätkä ongelmat ole koskaan vain jalkojen välissä, sanoo lääketieteen ja kirurgian tohtori, gynekologi Anneli Kivijärvi. Hän on kouluttanut lääkäreiksi valmistuvia hoitamaan työssään naisten seksuaalisia ongelmia.

Omalla vastaanotollaan Kivijärvi kohtaa erilaisista seksiongelmista kärsiviä. Haluttomuutta valitellaan jokaisena vastaanottopäivänä. Hoito vain ei ole kovin yksinkertaista.

– Moni potilas tulee vastaanotolle ja toivoo saavansa yksinkertaista lääkettä vaivaansa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lääkärillä ei ole tarjota täsmälääkettä, vaikka hormonien vaikutuksista puhutaan ja tiedetään paljon. Testosteroni on halun, leikin ja pelin hormoni, joten siitä voi saada potkua. Annokset, joita voidaan halun kiihdyttämiseksi alle 50-vuotiailla käyttää, eivät hyödytä ketään. Suuret annokset taas voivat madaltaa naisen äänen pysyvästi tai kasvattaa parran. Ei sitä kukaan halua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Valitse oikea ehkäisy

Seksiongelmat ovat lähes aina monimuotoisia ja niiden hoito on vaikeaa. Avun on lähdettävä itsestä. Lääkettä ei ole olemassa. Naisen spontaani halu yhden partnerin kanssa kestää Kivijärven mukaan yhdestä kahteen vuotta. Rakastumisvaihe on suunnilleen yhtä pitkä. Sen jälkeen naisen halu syntyy vastauksena miehen hyväilyihin. Eroottisuutta on itse pidettävä yllä.

Haluttomuus liittyy pitkiin parisuhteisiin. Jokaisella on aikoja, jolloin muut asiat kuin seksi ovat tärkeämpiä.

Hormonaalisia syitäkin on. Joillekin ehkäisypillerit esimerkiksi aiheuttavat kärttyisyyttä ja mielialanvaihteluita, eikä seksi jaksa kiinnostaa. Ehkäisy aiheuttaa yllättävän usein muutenkin ongelmia. Sopimaton kierukka sattuu tai aiheuttaa vuotohäiriöitä, kondomista tulee kutinaa. Kivijärvi muistuttaa, että ehkäisyvaihtoehtoja on tarjolla paljon ja niitä voi vaihdella sen mukaan, mikä itselle parhaiten sopii.

Viikkoa ennen kuukautisia on moni nainen kireänä (PMS-oireet). Alavatsa on turvonnut ja joskus kipeä. Päätä särkee. Kuukautisten jälkeen olo kuitenkin helpottaa.

Vaihdevuodet ovat usein varsinainen hormonimyrsky naisen elimistössä, mutta onneksi vaivoihin löytyy apua. Lisäksi synnytyksen jälkeen on osalla naisista hormoneista johtuen vaihe, ettei seksi yksinkertaisesti luista eikä oikein huvitakaan.

Ruoki seksinnälkääsi

Harvoin halut kumppanin kanssa osuvat täsmälleen yksiin. Siksi asiasta pitää neuvotella. Kivijärvi kehottaa naisia pitämään itseään eroottisena. Aivan kuin ruokakirjat lisäävät ruokahalua, halu herää helpommin eroottiseen romantiikkaan virittäytymällä. Usein haluton ihminen kuitenkin välttelee kaikkea erotiikkaa sivuavaa esimerkiksi kirjoissa, lehdissä, televisiossa.

Seksiä pitää ajatella aktiivisesti. Siinä voivat olla apuna elokuvat tai kirjat tai vaikka romanttisen illan viettäminen kumppanin kanssa kahdestaan. Omista toiveistaan on puhuttava, mutta on myös osattava kuunnella. Keskustelu voi avata uusia puolia toisessa.

Muista huumori

Kiihottumisongelmat ovat harvoin pelkkiä kostumispulmia. Kyllä erilaiset liukastusvoiteet jo tunnetaan. Perusrasvakin kelpaa.

– Jos ei tunne jalkojen eikä korvien välissä mitään seksin aikana, on ongelma yleensä parisuhteessa tai pulma on psyykkinen, Kivijärvi sanoo.

Naisen kiihottuminen on mielentila ja siihen voi vaikuttaa, kuten haluunkin. Neljäsosa naisista saa orgasmin
yhdynnässä hyvin harvoin tai ei ollenkaan. Orgasmin puute ei naiselle välttämättä ole edes ongelma. Naiselle kiihtyvä halu on tärkeämpää kuin laukeaminen.

– Jokaisen naisen kannattaisi opetella masturboimaan, jotta edes tietäisi mitä orgasmi on, Kivijärvi opastaa.

Orgasmin saamista voi halutessaan voimistaa erilaisilla välineillä: emätinkuulilla, hieromasauvoilla, kumituteilla tai erilaisilla peniksen muotoilijoilla. Kivijärvi suosittaa suhtautumaan seksiin iloisesti ja leikkimielellä.

Hoida tulehdukset

Kipu tietenkin haittaa seksiä, mutta onneksi ongelma on vain harvoin pysyvä. Haluttomuudenkin taustalla voi olla kipu, josta ei kumppanille osata puhua. Syinä voivat olla muun muassa leikkausten tai tulehdusten jälkitilat, emättimen kuivumisongelma tai endometrioosi. Tulehdukset ja muut lääketieteelliset ongelmat tulisikin aina hoitaa kuntoon huolellisesti. Esimerkiksi toistuva herpes tai hiivatulehdus ovat kiusallisia, mutta pysyvät hyvin hoidettuina kurissa.

Erittäin harvinainen sairaus on vulvodynia, jonka takia naisen emättimen aukon seutu on kosketusarka. Hoidon aikana nainen joutuu pitkään yhdyntäkieltoon, mikä on usein rankkaa parisuhteessa elävälle. Kivijärvi tietää myös tapauksen, jossa liian iso penis aiheutti naiselle kipuja yhdynnässä. Sekin on kuitenkin todella harvinaista.

Naiselle seksiin liittyy aina jokin tunne, joka kohdistuu tiettyyn ihmiseen tai kuvitelmaan tästä. Nainen voi kokea suurta nautintoa vaikka vain käydessään tanssimassa. Halun herääminen itsessään on usein kiihottavaa. Naisen kasvava halu ei välttämättä tarvitse yhdyntää. Mies yleensä haluaa myös laueta.

Lue lisää
Seksipulmista
Parisuhteesta

Naisen seksuaaliongelmien syitä

  • haluttomuus ehkäisypillereiden sivuvaikutukset, vaihdevuodet, PMS-oireet, synnytyksen jälkeiset hormonivaikutukset, raskauden pelko, psykologiset syyt
  • kiihottumisongelma kostumisongelma, masennuslääkkeet
  • orgasmin puute nainen ei tunne omaa kehoaan, liika orgasmikeskeisyys, lääkkeet ja alkoholi
  • yhdyntäkipu vulvodynia (kosketusarat sukuelimet), kuivumisongelma sukuelimissä, leikkausten jälkitilat, huonosti hoidetut tulehdukset
Sisältö jatkuu mainoksen alla