Täsmälääkettä naisten seksiongelmiin ei ole. Mutta kiihottuminen ja halu ovat mielentiloja ja niihin voi vaikuttaa. Alkuun pääsee, kun alkaa pitää itseään eroottisena.

Seksi on kaikilla omassa päässä, eivätkä ongelmat ole koskaan vain jalkojen välissä, sanoo lääketieteen ja kirurgian tohtori, gynekologi Anneli Kivijärvi. Hän on kouluttanut lääkäreiksi valmistuvia hoitamaan työssään naisten seksuaalisia ongelmia.

Omalla vastaanotollaan Kivijärvi kohtaa erilaisista seksiongelmista kärsiviä. Haluttomuutta valitellaan jokaisena vastaanottopäivänä. Hoito vain ei ole kovin yksinkertaista.

– Moni potilas tulee vastaanotolle ja toivoo saavansa yksinkertaista lääkettä vaivaansa.

Lääkärillä ei ole tarjota täsmälääkettä, vaikka hormonien vaikutuksista puhutaan ja tiedetään paljon. Testosteroni on halun, leikin ja pelin hormoni, joten siitä voi saada potkua. Annokset, joita voidaan halun kiihdyttämiseksi alle 50-vuotiailla käyttää, eivät hyödytä ketään. Suuret annokset taas voivat madaltaa naisen äänen pysyvästi tai kasvattaa parran. Ei sitä kukaan halua.

Valitse oikea ehkäisy

Seksiongelmat ovat lähes aina monimuotoisia ja niiden hoito on vaikeaa. Avun on lähdettävä itsestä. Lääkettä ei ole olemassa. Naisen spontaani halu yhden partnerin kanssa kestää Kivijärven mukaan yhdestä kahteen vuotta. Rakastumisvaihe on suunnilleen yhtä pitkä. Sen jälkeen naisen halu syntyy vastauksena miehen hyväilyihin. Eroottisuutta on itse pidettävä yllä.

Haluttomuus liittyy pitkiin parisuhteisiin. Jokaisella on aikoja, jolloin muut asiat kuin seksi ovat tärkeämpiä.

Hormonaalisia syitäkin on. Joillekin ehkäisypillerit esimerkiksi aiheuttavat kärttyisyyttä ja mielialanvaihteluita, eikä seksi jaksa kiinnostaa. Ehkäisy aiheuttaa yllättävän usein muutenkin ongelmia. Sopimaton kierukka sattuu tai aiheuttaa vuotohäiriöitä, kondomista tulee kutinaa. Kivijärvi muistuttaa, että ehkäisyvaihtoehtoja on tarjolla paljon ja niitä voi vaihdella sen mukaan, mikä itselle parhaiten sopii.

Viikkoa ennen kuukautisia on moni nainen kireänä (PMS-oireet). Alavatsa on turvonnut ja joskus kipeä. Päätä särkee. Kuukautisten jälkeen olo kuitenkin helpottaa.

Vaihdevuodet ovat usein varsinainen hormonimyrsky naisen elimistössä, mutta onneksi vaivoihin löytyy apua. Lisäksi synnytyksen jälkeen on osalla naisista hormoneista johtuen vaihe, ettei seksi yksinkertaisesti luista eikä oikein huvitakaan.

Ruoki seksinnälkääsi

Harvoin halut kumppanin kanssa osuvat täsmälleen yksiin. Siksi asiasta pitää neuvotella. Kivijärvi kehottaa naisia pitämään itseään eroottisena. Aivan kuin ruokakirjat lisäävät ruokahalua, halu herää helpommin eroottiseen romantiikkaan virittäytymällä. Usein haluton ihminen kuitenkin välttelee kaikkea erotiikkaa sivuavaa esimerkiksi kirjoissa, lehdissä, televisiossa.

Seksiä pitää ajatella aktiivisesti. Siinä voivat olla apuna elokuvat tai kirjat tai vaikka romanttisen illan viettäminen kumppanin kanssa kahdestaan. Omista toiveistaan on puhuttava, mutta on myös osattava kuunnella. Keskustelu voi avata uusia puolia toisessa.

Muista huumori

Kiihottumisongelmat ovat harvoin pelkkiä kostumispulmia. Kyllä erilaiset liukastusvoiteet jo tunnetaan. Perusrasvakin kelpaa.

– Jos ei tunne jalkojen eikä korvien välissä mitään seksin aikana, on ongelma yleensä parisuhteessa tai pulma on psyykkinen, Kivijärvi sanoo.

Naisen kiihottuminen on mielentila ja siihen voi vaikuttaa, kuten haluunkin. Neljäsosa naisista saa orgasmin
yhdynnässä hyvin harvoin tai ei ollenkaan. Orgasmin puute ei naiselle välttämättä ole edes ongelma. Naiselle kiihtyvä halu on tärkeämpää kuin laukeaminen.

– Jokaisen naisen kannattaisi opetella masturboimaan, jotta edes tietäisi mitä orgasmi on, Kivijärvi opastaa.

Orgasmin saamista voi halutessaan voimistaa erilaisilla välineillä: emätinkuulilla, hieromasauvoilla, kumituteilla tai erilaisilla peniksen muotoilijoilla. Kivijärvi suosittaa suhtautumaan seksiin iloisesti ja leikkimielellä.

Hoida tulehdukset

Kipu tietenkin haittaa seksiä, mutta onneksi ongelma on vain harvoin pysyvä. Haluttomuudenkin taustalla voi olla kipu, josta ei kumppanille osata puhua. Syinä voivat olla muun muassa leikkausten tai tulehdusten jälkitilat, emättimen kuivumisongelma tai endometrioosi. Tulehdukset ja muut lääketieteelliset ongelmat tulisikin aina hoitaa kuntoon huolellisesti. Esimerkiksi toistuva herpes tai hiivatulehdus ovat kiusallisia, mutta pysyvät hyvin hoidettuina kurissa.

Erittäin harvinainen sairaus on vulvodynia, jonka takia naisen emättimen aukon seutu on kosketusarka. Hoidon aikana nainen joutuu pitkään yhdyntäkieltoon, mikä on usein rankkaa parisuhteessa elävälle. Kivijärvi tietää myös tapauksen, jossa liian iso penis aiheutti naiselle kipuja yhdynnässä. Sekin on kuitenkin todella harvinaista.

Naiselle seksiin liittyy aina jokin tunne, joka kohdistuu tiettyyn ihmiseen tai kuvitelmaan tästä. Nainen voi kokea suurta nautintoa vaikka vain käydessään tanssimassa. Halun herääminen itsessään on usein kiihottavaa. Naisen kasvava halu ei välttämättä tarvitse yhdyntää. Mies yleensä haluaa myös laueta.

Lue lisää
Seksipulmista
Parisuhteesta

Naisen seksuaaliongelmien syitä

  • haluttomuus ehkäisypillereiden sivuvaikutukset, vaihdevuodet, PMS-oireet, synnytyksen jälkeiset hormonivaikutukset, raskauden pelko, psykologiset syyt
  • kiihottumisongelma kostumisongelma, masennuslääkkeet
  • orgasmin puute nainen ei tunne omaa kehoaan, liika orgasmikeskeisyys, lääkkeet ja alkoholi
  • yhdyntäkipu vulvodynia (kosketusarat sukuelimet), kuivumisongelma sukuelimissä, leikkausten jälkitilat, huonosti hoidetut tulehdukset
Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen 49-vuotias. Minulla tulee täyteen 5 vuotta hormonikierukan käyttöä. Pitääkö se ottaa pois heti vai voiko se olla pidempään? Kannattaako vielä laittaa uusi kierukka? Vaihdevuosioireita on ollut, mutta kierukka on ollut erittäin toimiva eikä ongelmia ole ollut.

Tällä hetkellä saatavilla on kolme erilaista hormonikierukkaa. Pisimmän ajan markkinoilla on ollut 52 mg levonorgestreelia (keltarauhashormonia) sisältävä valmiste (Mirena). Sen yksi käyttöaihe on raskauden ehkäisy. Silloin myyntiluvan mukainen käyttöaika on viisi vuotta, mutta uuden Käypä hoito -suosituksen mukaan sen käyttöaikaa voidaan venyttää seitsemään vuoteen. Mirena-hormonikierukkaa voidaan myös käyttää runsaiden ja kivuliaiden kuukautisten hoitoon sekä osana vaihdevuosien hormonihoitoa.

Tämän lisäksi markkinoilla on kaksi ainoastaan raskauden ehkäisyyn tarkoitettu valmistetta: 19,5 mg levonorgestreelia sisältävä Kyleena, jonka suositeltu käyttöaika on viisi vuotta sekä 13,5 mg levonorgestreelia sisältävä Jaydess, jonka käyttöaika on kolme vuotta.

Kysyjä on 49-vuotias, ja oletan, että hänellä on käytössä Mirena-hormonikierukka. Kierukkaa ei kannata vaihtaa, vaan se saa olla kohtuontelossa niin kauan kuin varmuudella tiedetään, että raskauden ehkäisyä ei enää tarvita. Käytännössä tämä tarkoittaa, että menopaussi on ohitettu. Kysyjän tapauksessa kierukkaa voi käyttää siis jopa pidempäänkin kuin seitsemän vuotta.

Jos kierukkaa käytetään runsaiden tai kivuliaiden kuukautisten hoitoon, sitä voi myös käyttää kauemmin kuin viisi vuotta; käytännössä niin kauan kuin oireet pysyvät poissa. Kierukasta erittyy keltarauhashormonia usein pidempään kuin viisi vuotta.

Hormonikierukka voi olla myös osa vaihdevuosien hormonihoitoa. Vaihdevuosioireet hoidetaan estrogeenilla ja kohdun limakalvo pidetään lepotilassa (ohuena) hormonikierukan avulla. Käyttöaika vaihtelee käytetyn estrogeeniannoksen mukaan.

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen 23-vuotias hoikka nainen, joka kärsii jatkuvista vatsavaivoista ja valtavan voimakasäänistä vatsan murinasta. Laktoosi-intoleranssi on todettu lapsena. Kaikkia mahdollisia ruokavalioita on kokeiltu, ja nytkin on laktoositon ja gluteeniton ruokavalio. Ylä- ja alavatsa on tähystetty, mutta mitään poikkeavaa ei ole löytynyt. Murina on niin voimakasta, että kuuluu kymmenien metrien päähän. Vaivat rajoittavat pahasti elämää, kun ei kehtaa kotoa enää lähteä juuri mihinkään. Mitään syytä vaivaan ei löydy. Miksei?

Vatsavaivat, joiden taustalta ei asianmukaisista tutkimuksista huolimatta löydy sairautta luokitellaan toiminnallisiksi vaivoiksi. Se tarkoittaa, että suolen toiminta on jollain lailla poikkeavaa mutta syytä ei voida osoittaa. Kyseessä ei ole sairaus, vaan ominaisuus. Osa ihmisistä on luonnostaan herkkävatsaisia.

Heidän elimistönsä reagoi stressiin tai muihin poikkeustiloihin suolisto-oireilla. Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS) on tavallisin toiminnallinen vatsavaiva. Siihen liittyy tyypillisesti vatsan turvottelua, paikkaa vaihtavia vatsakipuja ja vaihtelevaa suolen toimintaa.

Toiminnallisten vatsavaivojen hoidossa tärkeintä on noudattaa terveellisiä elintapoja eli minimoida stressi, pyrkiä säännölliseen vuorokausirytmiin, huolehtia riittävästä unesta, harrastaa liikuntaa ja syödä terveellisesti ja monipuolisesti. Tiettyjen imeytymättömien ns. FODMAP-hiilihydraattien vähentäminen ruokavaliossa auttaa hillitsemään suolikaasun muodostumista, ja moni saa tästä avun. Ummetusta, ripulia, suolikaasujen ylimääräistä muodostusta ja vatsakipuja voidaan tarvittaessa hoitaa lääkkeillä, mutta toiminnallisissa vatsavaivoissa näiden käyttö tulisi rajoittaa tilapäiseksi.
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Vatsan murina hävettää

Prosessoitu suomalainen maito, viljat, sokerit, stressi, keinomakeutusaineet, prosessoidut kasviöljyt (rypsiöljy, margariinit, levitteet, kasvirasvakermat jne...) ja lisäaineet. Ne kun jättää pois, rauhoittuu elimistö aika monella. Viljojen ja/tai maidon sekä rypsiöljyn karsiminen ei tietenkään ratkaise kaikkien ihmisten kaikkia mahdollisia terveysongelmia, mutta todella monella erittäin nopea ja yksinkertainen tie parempaan hyvinvointiin, joka ei maksa mitään. Viljaton ja/tai maidoton...
Lue kommentti