Täsmälääkettä naisten seksiongelmiin ei ole. Mutta kiihottuminen ja halu ovat mielentiloja ja niihin voi vaikuttaa. Alkuun pääsee, kun alkaa pitää itseään eroottisena.

Seksi on kaikilla omassa päässä, eivätkä ongelmat ole koskaan vain jalkojen välissä, sanoo lääketieteen ja kirurgian tohtori, gynekologi Anneli Kivijärvi. Hän on kouluttanut lääkäreiksi valmistuvia hoitamaan työssään naisten seksuaalisia ongelmia.

Omalla vastaanotollaan Kivijärvi kohtaa erilaisista seksiongelmista kärsiviä. Haluttomuutta valitellaan jokaisena vastaanottopäivänä. Hoito vain ei ole kovin yksinkertaista.

– Moni potilas tulee vastaanotolle ja toivoo saavansa yksinkertaista lääkettä vaivaansa.

Lääkärillä ei ole tarjota täsmälääkettä, vaikka hormonien vaikutuksista puhutaan ja tiedetään paljon. Testosteroni on halun, leikin ja pelin hormoni, joten siitä voi saada potkua. Annokset, joita voidaan halun kiihdyttämiseksi alle 50-vuotiailla käyttää, eivät hyödytä ketään. Suuret annokset taas voivat madaltaa naisen äänen pysyvästi tai kasvattaa parran. Ei sitä kukaan halua.

Valitse oikea ehkäisy

Seksiongelmat ovat lähes aina monimuotoisia ja niiden hoito on vaikeaa. Avun on lähdettävä itsestä. Lääkettä ei ole olemassa. Naisen spontaani halu yhden partnerin kanssa kestää Kivijärven mukaan yhdestä kahteen vuotta. Rakastumisvaihe on suunnilleen yhtä pitkä. Sen jälkeen naisen halu syntyy vastauksena miehen hyväilyihin. Eroottisuutta on itse pidettävä yllä.

Haluttomuus liittyy pitkiin parisuhteisiin. Jokaisella on aikoja, jolloin muut asiat kuin seksi ovat tärkeämpiä.

Hormonaalisia syitäkin on. Joillekin ehkäisypillerit esimerkiksi aiheuttavat kärttyisyyttä ja mielialanvaihteluita, eikä seksi jaksa kiinnostaa. Ehkäisy aiheuttaa yllättävän usein muutenkin ongelmia. Sopimaton kierukka sattuu tai aiheuttaa vuotohäiriöitä, kondomista tulee kutinaa. Kivijärvi muistuttaa, että ehkäisyvaihtoehtoja on tarjolla paljon ja niitä voi vaihdella sen mukaan, mikä itselle parhaiten sopii.

Viikkoa ennen kuukautisia on moni nainen kireänä (PMS-oireet). Alavatsa on turvonnut ja joskus kipeä. Päätä särkee. Kuukautisten jälkeen olo kuitenkin helpottaa.

Vaihdevuodet ovat usein varsinainen hormonimyrsky naisen elimistössä, mutta onneksi vaivoihin löytyy apua. Lisäksi synnytyksen jälkeen on osalla naisista hormoneista johtuen vaihe, ettei seksi yksinkertaisesti luista eikä oikein huvitakaan.

Ruoki seksinnälkääsi

Harvoin halut kumppanin kanssa osuvat täsmälleen yksiin. Siksi asiasta pitää neuvotella. Kivijärvi kehottaa naisia pitämään itseään eroottisena. Aivan kuin ruokakirjat lisäävät ruokahalua, halu herää helpommin eroottiseen romantiikkaan virittäytymällä. Usein haluton ihminen kuitenkin välttelee kaikkea erotiikkaa sivuavaa esimerkiksi kirjoissa, lehdissä, televisiossa.

Seksiä pitää ajatella aktiivisesti. Siinä voivat olla apuna elokuvat tai kirjat tai vaikka romanttisen illan viettäminen kumppanin kanssa kahdestaan. Omista toiveistaan on puhuttava, mutta on myös osattava kuunnella. Keskustelu voi avata uusia puolia toisessa.

Muista huumori

Kiihottumisongelmat ovat harvoin pelkkiä kostumispulmia. Kyllä erilaiset liukastusvoiteet jo tunnetaan. Perusrasvakin kelpaa.

– Jos ei tunne jalkojen eikä korvien välissä mitään seksin aikana, on ongelma yleensä parisuhteessa tai pulma on psyykkinen, Kivijärvi sanoo.

Naisen kiihottuminen on mielentila ja siihen voi vaikuttaa, kuten haluunkin. Neljäsosa naisista saa orgasmin
yhdynnässä hyvin harvoin tai ei ollenkaan. Orgasmin puute ei naiselle välttämättä ole edes ongelma. Naiselle kiihtyvä halu on tärkeämpää kuin laukeaminen.

– Jokaisen naisen kannattaisi opetella masturboimaan, jotta edes tietäisi mitä orgasmi on, Kivijärvi opastaa.

Orgasmin saamista voi halutessaan voimistaa erilaisilla välineillä: emätinkuulilla, hieromasauvoilla, kumituteilla tai erilaisilla peniksen muotoilijoilla. Kivijärvi suosittaa suhtautumaan seksiin iloisesti ja leikkimielellä.

Hoida tulehdukset

Kipu tietenkin haittaa seksiä, mutta onneksi ongelma on vain harvoin pysyvä. Haluttomuudenkin taustalla voi olla kipu, josta ei kumppanille osata puhua. Syinä voivat olla muun muassa leikkausten tai tulehdusten jälkitilat, emättimen kuivumisongelma tai endometrioosi. Tulehdukset ja muut lääketieteelliset ongelmat tulisikin aina hoitaa kuntoon huolellisesti. Esimerkiksi toistuva herpes tai hiivatulehdus ovat kiusallisia, mutta pysyvät hyvin hoidettuina kurissa.

Erittäin harvinainen sairaus on vulvodynia, jonka takia naisen emättimen aukon seutu on kosketusarka. Hoidon aikana nainen joutuu pitkään yhdyntäkieltoon, mikä on usein rankkaa parisuhteessa elävälle. Kivijärvi tietää myös tapauksen, jossa liian iso penis aiheutti naiselle kipuja yhdynnässä. Sekin on kuitenkin todella harvinaista.

Naiselle seksiin liittyy aina jokin tunne, joka kohdistuu tiettyyn ihmiseen tai kuvitelmaan tästä. Nainen voi kokea suurta nautintoa vaikka vain käydessään tanssimassa. Halun herääminen itsessään on usein kiihottavaa. Naisen kasvava halu ei välttämättä tarvitse yhdyntää. Mies yleensä haluaa myös laueta.

Lue lisää
Seksipulmista
Parisuhteesta

Naisen seksuaaliongelmien syitä

  • haluttomuus ehkäisypillereiden sivuvaikutukset, vaihdevuodet, PMS-oireet, synnytyksen jälkeiset hormonivaikutukset, raskauden pelko, psykologiset syyt
  • kiihottumisongelma kostumisongelma, masennuslääkkeet
  • orgasmin puute nainen ei tunne omaa kehoaan, liika orgasmikeskeisyys, lääkkeet ja alkoholi
  • yhdyntäkipu vulvodynia (kosketusarat sukuelimet), kuivumisongelma sukuelimissä, leikkausten jälkitilat, huonosti hoidetut tulehdukset
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Jos terveydentilasi epäilyttää, älä kysy lääkäriltä lupaa matkustamiseen, sillä hän ei voi sitä antaa.

– Vastuu on aina matkustajalla itsellään, lääkäri Ari Kinnunen Matkustajan Lääkäripalvelusta muistuttaa.

Hänen mukaansa joka vuosi kymmenet matkalla sairastuneet ja hoidosta huimasti maksaneet suomalaiset kokevat tulleensa petetyiksi, koska eivät ole tulleet ajatelleeksi, että omalla riskillä mennään. Jos vaikka Aasiassa kiertomatkalla sairastuu, jää yksin oman kielitaitonsa varassa sairaalaan, kun muut jatkavat matkaansa.

Matkavakuutuskaan ei aina pelasta. Se korvaa kyllä odottamattoman sairauden hoitokulut, mutta jos olemassa oleva sairaus pahenee matkalla, korvataan korkeintaan 7–14 vuorokauden välttämätön lääketieteellinen hoito. Muu hoito ja kuljetukset menevät omasta pussista.

– Ja jos paluu ei onnistu omalla lennolla, kroonikko maksaa myös matkansa ja sen vaatimat erikoisjärjestelyt. Ambulanssilento mantereelta toiselle maksaa 100 000 euroa, Ari Kinnunen muistuttaa.

Euroopassa turvallista sairastua

Kun matkustaa EU- tai Eta-maissa tai Sveitsissä, on paremmassa turvassa. Matkalainen saa sairastuessaan lääkärin hoitoa samalla hinnalla kuin paikalliset. Sellainen sairaus hoidetaan, jonka hoito ei voi odottaa kotiinpaluuta.

Jos on eurooppalainen sairaanhoitokortti, saa matkan aikana hoitoa myös pitkäaikaissairauden, raskauden tai synnytyksen vuoksi. Kortin voi tilata ennen matkaa verkossa tai puhelimitse.

Apua hakevan on kuitenkin hyvä muistaa, että hoidon laatu ja määrä vaihtelee maittain. Esimerkiksi Espanjassa ja Portugalissa turisti ohjataan helposit yksityiselle puolelle hoitoon, koska julkinen on ruuhkautunut. Sitä Kela ei korvaa.

Pohjoismaissa ei välttämättä tarvitse eurooppalaista sairaanhoitokorttia, koska hoidon saa myös esittämällä voimassa olevan passin tai muun virallisen henkilöllisyystodistuksen.

Euroopan ulkopuolella hoitoa voi saada paikallisen asiakasmaksun hinnalla ainoastaan Australian julkisessa terveydenhuollossa, kun esittää Kela-kortin ja passin. Muissa maissa joutuu maksamaan hoidon kaikki kustannukset itse.

Se on kuitenkin hyvä muistaa, että Suomen valtio ei maksa ulkomailla sairastuneiden tai kuolleiden kuljetusta kotimaahan.

Lue lisää Kelan sivuilta hoidon korvaamisesta ulkomailla

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Ientulehdus on flunssan jälkeen toiseksi tavallisin infektiosairaus, jota moni potee tietämättään. Koska bakteerit eivät pysy vain suussa, tulehdus kannattaa pysäyttää alkuunsa.

Ienverenvuoto on tuttua lähes jokaiselle, mutta usein verenvuoto tulee ja menee. Jos se hetkeksi loppuu, koko asia unohtuu. Ientulehdus on kuitenkin mainio naamioituja. Se saattaa tehdä tihutöitään kaikessa rauhassa, vaikka verenvuoto hiipuisikin. Tupakoitsijoilla tilanne on astetta salakavalampi, sillä tupakka on myrkkyä ikenille. Nikotiini supistaa myös verisuonia, jolloin verenvuotoa ei aina tule.

– Ainoa tapa huomata suun piilevät tulehdukset onkin käydä säännöllisesti hammaslääkärissä, muistuttaa iensairauksien erikoishammaslääkäri Birgitta von Troil.

Terve ien on väriltään kauniin vaaleanpunainen. Jos ikenet tihkuvat vähänkin verta, ne ovat tulehtuneet. Yksi ientulehduksen merkki onkin punastunut omena. Kun omenaa puraisee, siihen jää verinen viiru. Tulehtunut ien on myös usein turvonnut ja kipeä. Pahanhajuinen hengityskin voi kieliä infektiosta.

Hätkähdyttävää on, että jopa 65 prosentilla yli kolmikymppisistä todetaan syventyneitä ientaskuja, he siis sairastavat ientulehdusta, usein tietämättään. Ientulehdus saattaa iskeä herkästi esimerkiksi raskauden aikana, sillä tietyntyyppiset suun bakteerit lisääntyvät hormonaalisten tekijöiden vuoksi ja pääsevät aiheuttamaan ientulehdusta. Myös syljen eritys vähenee odotusaikana, jolloin hampaat reikiintyvät helpommin.

– Ientulehdusta aiheuttavat bakteerit siirtyvät syljen välityksellä jo äidistä vauvaan. Usein se tapahtuu niin, että tutin tippuessa lattialle äiti puhdistaa sen omassa suussaan tai maistaa samasta lusikasta, onko ruoka sopivan lämpöistä.

Aikuisilla bakteerit tarttuvat etenkin suudellessa.

Yksi hammas tai koko suu

Ientulehdus johtuu usein siitä, että ienrajojen ja hammasvälien säännöllinen puhdistaminen tuppaa unohtumaan, jolloin ienrajoihin kertyy bakteeripeitettä, plakkia. Kun bakteerit tekevät tuttavuutta syljen suolojen kanssa, muodostuu hammaskiveä, jonka karkea ja röpelöinen pinta on bakteerimagneetti. Toisille hammaskiveä syntyy puhdistuksesta huolimatta nopeammin, jopa parissa viikossa.

Kortteja ei jaeta tasan terveydenkään suhteen. On pieni joukko ihmisiä, joilla ientulehdus ei hoitamattomanakaan etene, mutta useimmille syntyy ajan mittaan kiinnityskudossairautena tunnettu parodontiitti. Silloin elimistön puolustussolut ryntäävät paikalle ja yrittävät vimmaisesti tappaa bakteereita.

Hammasta leukaluuhun kiinnittävät sidekudossäikeet haurastuvat, lopulta myös luuta tuhoutuu. Kun kudostuho etenee, hampaat alkavat liikkua, yläetuhampaat viuhkaantuvat ja hampaiden väliin syntyy rakoja.

–Pahimmillaan hammas voi irrota. Vaikeasti tulehtuneessa ikenessä ientaskumittari hurahtaa juuren kärkeen. Suun limakalvoille voi ilmestyä myös märkäpesäkkeitä, kertoo von Troil.

Parodontiitti voi rajoittua vain yhden hampaan tuntumaan, mutta pahimmillaan koko suu voi olla tulehduksen peitossa. Silloin tulehtuneen alueen pinta-ala saattaa olla kämmenen kokoinen. Harva meistä katselisi kovin pitkään tulehtunutta kämmentä.

Parodontiitti saattaa olla oireeton ja kivuton.

Sen kehittyminen vie yleensä vuosia, mutta joskus se voi kehittyä nopeamminkin.

Vaarallinen yleisinfektio

Vaikeaa, märkäistä ientulehdusta esiintyy erityisesti poikkeuksellisessa stressitilanteissa. Sitä nähdään joskus pakolaisilla ja sotien aikaan niin sanottu juoksuhautasuu oli yleinen myös Suomessa.

Jos ihminen sairastuu äkillisesti esimerkiksi keuhkokuumeeseen, influenssaan, syöpään tai sydäninfarktiin, suun tulehdus voi ryöstäytyä käsistä, sillä kehon puolustusta tarvitaan muualla. Kuume, yleiskunnon lasku ja nielemisvaikeudet ovat merkki siitä, että pitää mennä päivystävälle hammaslääkärille.

Kun bakteerit pääsevät verenkiertoon, ne voivat tarttua esimerkiksi vaurioituneisiin sydänläppiin tai keinoniveliin. Tulehdus voi johtaa myös ennenaikaiseen synnytykseen.

– Hoitamaton tulehdus saattaa viedä hampaat suusta, johtaa sydäninfarktiin, aivoverenkierron häiriöihin tai hengenvaaralliseen yleisinfektioon. Joka vuosi satoja ihmisiä joutuu sairaalaan, jopa tehostettuun hoitoon hammastulehduksen vuoksi. Usein heillä on jokin perussairaus tai haastava elämäntilanne, kuvailee von Troil.

Koska suussa muhivat tulehdukset heikentävät immuunipuolustusta, ne voivat pahentaa jo puhjenneita sairauksia. Joskus toistuvan poskiontelotulehduksen taustalta löytyy hammasjuuren infektio.

Diabeetikolla hoitamaton ientulehdus saattaa johtaa siihen, että verensokerit sahaavat ylös alas, insuliinin teho kudoksissa heikkenee ja lisäsairauksien vaara kasvaa. Reumaatikolla sairaus voi pahentua. Tulehtunut suu voi romahduttaa myös syöpäpotilaan kunnon ja heikentää syöpähoitojen tehoa. Syöpähoitojen alkaessa, samoin kuin esimerkiksi ennen lonkkanivelleikkausta, on tärkeää saada suusta tulehduspesäkkeet pois.

Kuin ruosteinen auto

Ihminen saattaa ajatella, että jos hammas parodontiitin vuoksi irtoaa tai joudutaan poistamaan ja jos tilillä on muutama tonni ylimääräistä, tilalle voi kätevästi pistää keinojuuren, implantin. Asia ei ole kuitenkaan näin yksinkertainen.

– Samat bakteerit käyvät myös implantin kimppuun ja voivat irrottaa senkin. Puhutaan peri-implantiitista, muistuttaa von Troil.

Hammaslääkäri vertaa parodontiittia ruosteiseen autoon, jota voidaan hoitaa monella tavalla. Yksi vaihtoehto on laittaa maalia päälle, mutta jos saranatkaan eivät liiku, pitää vaihtaa koko ovi. Sama pätee parodontiittiin.

– Jos vaurioita on paljon, pelkästään mekaaninen puhdistus, hammaskiven poisto ja antibioottikuuri eivät auta. Tarvittaessa ientasku pitää avata ja vaurioitunutta aluetta hoitaa kirurgisesti. Joskus hampaita joudutaan myös poistamaan, ettei tulehdus etenisi, von Troil sanoo.

Parodontiitin hoidossa tarvitaan erikoishammaslääkäriä. Hoitosuunnitelma tehdään aina yksilöllisesti. Parodontologisen hoidon päättymisen jälkeen hoitoa voidaan myös jakaa hammaslääkärin ja suuhygienistin kesken, mikä laskee kustannuksia.

Asiantuntija: iensairauksien erikoishammaslääkäri Birgitta von Troil, Oral Hammaslääkärit.