Nuhan syitä on joka lähtöön. Syy pitää tietää, jotta hoito tehoaa.

Niistontarve silloin tällöin ei vielä merkitse, että ihminen kärsii varsinaisesta nuhasta. Nuhan viralliset oireet ovat nenän tukkoisuus ja vuotaminen, johon liittyy myös kutinaa ja aivastelua. Oireiden täytyy myös jatkua vähintään tunnin ajan useana päivänä viikossa.

Nuhan syitä on joka lähtöön. Kulutamme nenäliinoja, kun sairastamme flunssan muutaman kerran vuodessa. Toiset pärskivät huhtikuulta alkusyksyyn, kun nenä seuraa puiden, heinien ja pujon kukintoja.

Joidenkin taas on pakko odottaa iltapäivään, ettei sanomalehden painomuste enää ärsyttäisi. Leipurit, kampaajat, saha- tai maataloustyöntekijät sairastavat toisinaan työstä johtuvaa nuhaa. Pahimmassa tapauksessa edessä voi olla ammatin vaihto.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Allergisen nuhan alkuperä on yleensä helppo selvittää. Joskus allergia varmistetaan vielä ihopistokokeella, jossa paukamat paljastavat nuhan syyn.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lue lisää Nuhaa ja hengityksen vinkunaa

Herne nenästä

Jos allergiaa ei löydy, voi nuhan tai tukkoisen nenän takana olla myös polyyppi. Polyyppi on hyvänlaatuinen pullistuma nenän limakalvossa. Joskus se innostuu kasvamaan niin suureksi, että se tukkii toisen sieraimen kokonaan. Sumutettava kortisoni nitistää useimmat polyypit, mutta joskus liikakasvu on napattava pois leikkauksella.

Pitkään jatkuneen toispuoleisen nuhan syy voi olla myös nenän vino väliseinä tai jopa kasvain, jonka laatu tulee tutkia. Lapsilla kyseessä saattaa tosin olla vaikka syvälle työnnetty kolikko, josta toinen sierain sitten ärtyy ja alkaa erittää pahanhajuista räkää. Silloin edessä on lääkärireissu.

Vaihtelevassa tukkoisuudessa tai vuotamisessa on kuitenkin vain harvoin kyse mistään vakavasta. Nenä nimittäin saattaa vain huilata.

– Ihmisellä on luontainen nenäsykli. Hengitämme vuoroin toisella ja vuoroin toisella sieraimella tehokkaasti, ja toinen sierain lepää. Joistakin ihmisistä tämä kuitenkin tuntuu häiritsevältä, kertoo Helsingin yliopistollisen keskussairaalan korvaklinikan lääkäri, professori Anne Pitkäranta.

Toisaalta lääkäriin on syytä mennä myös silloin, jos vain toinen sierain vuotaa jatkuvasti, eikä todisteita nenään vedetystä herneestä ole.

Selittämätön niiskutus

Joskus nuhalle ei löydy mitään syytä.
– Silloin puhutaan kroonisesta eli vasomotorisesta nuhasta, jota voi joskus olla vaikea hoitaa, Pitkäranta kertoo.

Lääkkeitä kuitenkin on. Vasomotoriseen nuhaan tarkoitetut lääkkeet muodostavat nenän limakalvolle liman eritystä vaimentavan suojakerroksen tai hillitsevät muutoin nenän vuotamista.

– Nuha on iso asia elämänlaadulle, eikä siitä tarvitse kärsiä. Ei ole normaalia, että nenä vuotaa koko ajan. Suurimmalle osalle löytyy apua, Pitkäranta kertoo.

Pysäytä sumutekoukku

Jos nuha johtuu tavallisesta flunssasta, ei nenäsumutteita kummempaa hoitoa tarvita. Nämä limakalvoa supistavat sumutteet eivät nitistä flunssan aiheuttavia viruksia, mutta ne helpottavat nuhanenän oloa. Niiden käytössä kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että helpotus muuttuu nopeasti riippuvuudeksi.

– Jos sumutetta käyttää jatkuvasti, nenä menee vain entistä enemmän tukkoon, Pitkäranta huokaa.

Siis ei sumutella kymmentä päivää kauempaa.

Joskus flunssanuha vain jatkuu ja jatkuu. Ilman kasvoissa tuntuvaa kipua tai muuta poikkeuksellista oiretta Pitkäranta ei kuitenkaan lähtisi vastaanotolle.
– Virusinfektion aiheuttama nuha voi kestää kolmekin viikkoa. Jos ei ole kuumetta tai kasvosärkyä, lääkäriin ei välttämättä tarvitse mennä. Ja antibiootit eivät virustauteihin auta, hän muistuttaa.

Vieläkö punkteerataan?

Nuhanenää pelottaa se, että räkä jämähtää poskionteloihin ja edessä on ikävältä tuntuva punkteeraus. Poskiontelot ovat kasvojen sivuonteloita kuten silmien yläpuolella sijaitsevat otsaontelotkin. Flunssan aikana poskiontelot sisältävät räkää, joka normaalisti valuu sierainten kautta ulos.

Viruksen aiheuttamassa flunssassa onteloiden tyhjenemisaukot voivat kuitenkin turvota tukkoon. Silloin lima ei pääse poistumaan nenän kautta, vaan jää onteloihin muhimaan ja tauti muuttuu bakteeritulehdukseksi.

Jos flunssa vielä kestää yli kymmenen päivää, voi sen jälkitautina syntyä bakteerin aiheuttama poskiontelontulehdus. Silloin kasvoja särkee, yskittää ja olo on entistäkin kehnompi. Joskus vaivasta tulee piinaava kierre, jolloin elämä tuntuu olevan yhtä köhimistä ja antibiootteja.

Kierteestä voi kuitenkin päästä eroon, kunhan tulehdusten syy saadaan selville. Taustalta voi löytyä polyyppikin. Kasvojen viipalekuvauksella nähdään, ovatko poskionteloiden tyhjenemisaukot liian ahtaat.

– Poskionteloiden luonnollinen tyhjenemisreitti voidaan sitten avata leikkauksella, Pitkäranta kertoo.

Nopeamman helpotuksen suo perinteinen punktio. Siinä erite poistetaan poskionteloista ruiskuttamalla niihin keittosuolaliuosta, joka huuhtelee ontelot tyhjiksi. Toimenpide on tehokas, mutta toisaalta se vain poistaa oireet eikä puutu taudin syihin. Ne, joilla tulehduksiin liittyy jokin rakennevika, hyötyisivät Pitkärannan mukaan leikkauksista enemmän kuin punktioreissuista.

Siedätystä tableteilla

Kolmen vuoden piikkisulkeiset eivät enää ole allergian siedätyshoidon ainoa vaihtoehto. Allergisesta nuhasta voi nyt yrittää päästä eroon myös tablettisiedätyksellä. Siinä kielen alle laitetaan kerran päivässä pilleri, joka sisältää pienen määrän allergisoivia aineita. Pitkäranta muistuttaa, että luotettavaa tietoa tablettisiedätyksestä on vielä vähän, mutta käytännön kokemukset ovat olleet hyviä.

– Se on helpompaa ja halvempaakin kuin piikkisiedätys, koska potilas voi itse ottaa tabletin kotona.

Toistaiseksi tableteilla siedätetään vain heinäallergioita, mutta hoitoa on kehitteillä myös koivuallergiaan. Toistaiseksi tablettisiedätystä ei vielä voi saada terveyskeskuskäynnillä, sillä vain allergialääkärit voivat määrätä tablettivaihtoehdon.

Lue lisää Siedätyshoito nitistää allergian
 

Kokeile
nenäkannua

Nenän huuhtelu voi helpottaa nuhaoireita, oli nuhan syy mikä hyvänsä. Huuhteluun käytetään mietoa suolavettä, jota kaadetaan apteekista saatavaan taikalamppua muistuttavalla kannulla toiseen sieraimeen.

Jos osaa käyttää kannua, vesi kulkee nenän väliseinän ohi toisesta sieraimesta ulos. Jos ei osaa, vesi tunkee suuhun.

Joogapiireistä levinneen nenäkannun tehosta on vähän tieteellistä näyttöä, mutta monet lääkärit suosittelevat jo sen käyttöä.

– Huuhtelu puhdistaa nenää mekaanisesti ja suolavesi kosteuttaa limakalvoja, professori Anne Pitkäranta kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla