menopaussi, vaihdevuodet
Kuva Shutterstock

Olen 51 v nainen. Kuukautiset ovat aina olleet säännölliset, mutta ne loppuivat kuin seinään kolmisen kuukautta sitten, rinnat kipeytyivät ja minulle tuli palelukohtauksia. Palelu on mennyt ohi mutta rinnat ovat ajoittain arat. Uusi oire on paineen tunne alavatsalla. Pitäisikö tilata aika lääkäriin vai ovatko nämä normioireita vaihdevuosissa?

Kysyjä on tavanomaisessa menopaussi-iässä, joka suomalaisnaisilla on 51 vuotta. Menopaussi tarkoittaa viimeisiä kuukautisia. Mutta määritelmä menopaussista täyttyy vasta kun vuodot ovat olleet pois vuoden ajan.

Kuukautiskierron ja vuotojen käyttäytyminen ennen menopaussia on hyvin yksilöllistä. Joillakin vuodot ovat säännölliset, ja sitten ne vain loppuvat. Joillakin on epäsäännöllisyyttä jopa kymmenen vuotta. Tämä johtuu siitä, että munarakkulan kehitys ei enää ole säännöllistä, ja ovulaatiot alkavat harventua.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vaihdevuosioireet liittyvät estrogeenitasojen laskuun; tyyppioire on hikoilu tai kuuma aalto. Sen jälkeen voi tulla palelukohtaus. Koska estrogeenitasot vaihtelevat, voivat oireet ajoittain olla pois. Ajoittainen rintojen arkuus liittyy myös hormonitasojen heilahteluun. Paineen tunne alavatsalla voisi viitata siihen, että vielä on odotettavissa kuukautisvuoto.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kysymyksen perusteella syntyy vaikutelma normaaleista oireista ja tuntemuksista vaihdevuosi-iän tienoilla.
 

 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla