
Mitä tarkoittavat luottamus, avoimuus ja rehellisyys parisuhteessa? Eivät ainakaan sama, vastaa psykoterapeutti Mikael Saarinen.
Olen varatun miehen ystävä. Ja muutaman kerran sinkkuna päädyin hänen kanssaan petipuuhiin. Lupasin, että tästä en koskaan puhu muille. Hiljattain aloin seurustella. Mieheni on avoimesti kertonut existään, ja olemme luvanneet olla rehellisiä toisillemme. Mietin, onko miehen syytä tietää, että ystäväni kanssa on ollut aikaisemmin jotain. Vai pilaanko kertomalla sekä ystävyyssuhteen että parisuhteen – pahimmassa tapauksessa avioliiton? Ystäväni ja mieheni eivät tunne toisiaan, mutta asumme pienellä paikkakunnalla, joten pelkään juoruja. Kaduttaa, että hairahdin varattuun, ja pelottaa miehen suhtautuminen minuun, varsinkin kun häntä on aikaisemmissa suhteissa petetty. En tiedä, mitä tehdä. Asia vaivaa mieltäni. Haluaisin olla lojaali ja rehellinen. HUOLESTUNUT
Vastaus:
LUOTTAMUS on yksi kestävän parisuhteen kivijalka. Se ei kuitenkaan ole sama asia kuin avoimuus ja rehellisyys. On hyvä muistaa, että täydellistä rehellisyyttä ei ole mahdollista saavuttaa: me jokainen teemme erilaisia tulkintoja kokemastamme ja pyrimme ylläpitämään ehyttä tarinaa elämästämme.
Siihen kuuluu väistämättä monien tarinanosien unohtaminen.
Tätä voidaan kutsua totuuden muunteluksi tai jopa valehteluksi, mutta se on osa aivojemme toimintaa ja ihmisten välistä käyttäytymistä. Koetilanteessa kahden kolmasosan on todettu valehtelevan keskimäärin 2–3 kertaa kymmenessä minuutissa.
KUMPPANISI avoimuus sisältää myös valikoivuutta, ja se on aivan normaalia.
Avoimuus parisuhteessa ei tarkoita sitä, että kaikki elämä jaetaan, vaan sitä, että ollaan valmiita jakamaan omia ajatuksia, tunteita ja tarpeita. Ja myös kuunnellaan tuomitsematta toisen kokemuksia.
Sinulla on täysi oikeus olla kertomatta aikoinaan harrastamastasi seksistä. Se, että sinulla on ollut elämää ennen nykyistä kumppania, ei tee sinusta suhteen pilaajaa.
Jos kumppanisi on erityisen herkkä epäilemään petetyksi tulemista, siitä tulisi pyrkiä puhumaan yhdessä. Pahimmillaanhan tämä voi kasvaa mustasukkaisuudeksi ja sinun kontrolloimiseksi.
Toisaalta, jos tämä salaisuus vaivaa sinua, jonkun kanssa sinun olisi hyvä puhua siitä.
Parisuhteen onnistumisen kannalta menneisyys jää hyvän arjen ja yhteisen tulevaisuuden jalkoihin. On siis tärkeintä keskustella siitä, millaista arkea haluatte viettää ja minkälaisia unelmia rakennatte.
ANNA itsellesi aikaa avoimuusasiassa. Pohtimistasi voivat helpottaa esimerkiksi Arto Pietikäisen kirjat Joustava mieli parisuhteessa (2015) ja Joustava mieli tukena elämänkriiseissä (2017). Jim Carreyn tähdittämä komediaklassikko Valehtelija,
valehtelija (1997) kuvaa hauskasti sitä, miten hankalaa elämä olisi, jos emme voisi koskaan kiertää totuutta millään tavalla.
Parisuhde-elokuvat sisältävät paljon myötä- ja vastoinkäymisiä. Kun Harry tapasi Sallyn (1989) kertoo ystävistä ja heidän välisestään rakkkauden vaikeudesta muiden suhteiden sekamelskassa. Uudempi The Wife (2017) kertoo ikääntyneen pariskunnan yhteisestä salaisuudesta ja sen aiheuttamasta taakasta.
Ehkäpä parisuhteissa sanonta ”Parempi myöhään kuin ei milloinkaan” on syytä unohtaa ja pyrkiä tuomaan mieltä vaivaavat asiat esille heti, kun ne ilmenevät. Voimia tähän haasteeseen.
NÄIN ETEENPÄIN
- ANNA itsellesi aikaa pohtia sitä, mitä avoimuus suhteessa sinulle tarkoittaa.
- KESKUSTELE ystäviesi kanssa siitä, miten he ovat asettaneet rajoja yksityisyydelleen suhteissaan.
- POHDI ja harjoittele sitä, miten aiot jatkossa puhua luottamuksesta kumppanisi kanssa.
- KESKITY rakentamaan suhdettanne arjessa ja tulevaisuudessa vähemmän huolestuneena.
Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta
Mikael Saarinen
psykologi ja psykoterapeutti
Kysy psykologilta
Hyvän terveyden psykologit Sanna Aulankoski ja Mikael Saarinen vastaavat lukijoiden kysymyksiin. Voit lähettää kysymyksesti tästä.