Suuri B12-vitamiinipitoisuus pienentää riskiä sairastua Alzheimerin tautiin. B12-vitamiinin puutos yleistyy vanhetessa, kun sen imeytyminen heikkenee.

Voiko B12-vitamiinin puute olla syy muistisairausepidemiaan, professori Hilkka Soininen?

Tärkeimmät etenevän muistisairauden aiheuttajat ovat Alzheimerin tauti ja verenkiertoperäisistä syistä johtuvat muistin ja tiedonkäsittelyn ongelmat. Vaikea B12-vitamiinin puute voi aiheuttaa neurologisia oireita, myös muistiongelmia. Kuitenkin on todennäköisempää, että B12-vitamiinin puute vain myötävaikuttaa muistisairauksiin.

Mistä johtuu se, että yli 65-vuotiaista joka kymmenenneltä on todettu B12-vitamiinin puutos, ja on arvioitu, että jopa 70 prosenttia ikäihmisistä kärsii siitä tietämättään?

Vaikka monet heistä syövät maksaa, kalaa, lihaa, maitoa ja kananmunia, joista B12-vitamiinia saa yllin kyllin, B12-vitamiinin imeytyminen saattaa heikentyä vanhetessa. Vanhukset, erityisesti muistipotilaat, voivat kärsiä myös aliravitsemuksesta ja ruokavalio voi jäädä yksipuoliseksi.

Mistä voi päätellä, että saa liian vähän B12-vitamiinia?

Ei mistään. Puutoksen löytää määrittämällä vitamiinitasot. Tämä laboratoriotutkimus kuuluu muistipotilaan perusselvityksiin. Lähetteen verikokeeseen saa terveyskeskuslääkäriltä.

Miten vitamiinivaje korjataan?

Jos todetaan vaikea puutos, B12-vitamiinia annetaan lihakseen ruiskeina. Ruokavalion tarkistus ja tarvittaessa apteekista saatava vitamiinilisä suun kautta toimivat ennalta ehkäisyssä.

Lue lisää:

Näillä resepteillä lisää B-vitamiinia ruokapöytään
Vitamiinit - mistä ja miten paljon?
Kerää vitamiinipommit luonnosta

  • vilja (mielellään täysjyvä)
  • kasvikset (erityisesti vihreät)
  • liha
  • maksa
  • kala
  • maitovalmisteet
  • pähkinät
  • siemenet

Ota lisää B12-muistivitamiinia

B12-vitamiinia myydään lisäravinteena joka marketissa ja luontaistuotekaupassa, joten apteekin kalliita pilereitä ei tarvitse välttämättä ostaa. Lisäksi metyylikobalamiini imeytyy paremmin kuin syanokobalamiini. Metyylikobalamiinia saa edullisesti Iherbistä. http://www.iherb.com/Vitamin-B12-Methylcobalamin B12-vitamiinin määritys pitäisi kuulua perusverikokeisiin kaikilta 50v täyttäneiltä, eikö sitten, kun on jo sairastunut. Muistisairaudet lisääntyvät kohisten ja vika ei ole pelkässä...
Lue kommentti