rintakipu, trauma
Kuva Shutterstock

Olen 33-vuotias nainen. Sain tammikuussa töissä potilaalta potkun rintalastaani. Siitä asti olen kärsinyt rintalastakivuista sekä kuumeilusta, väsymyksestä ja sydämen tykytyksestä. Kaikki mahdollinen on tutkittu: laboratorioarvot ja MRI ovat normaalit. Olen myös käynyt reumatologilla ja fysiatrilla. Ongelma ei ratkea, ja minua vain siirretään lääkäriltä toiselle.

Potku rintalastaan voi aiheuttaa vaurioita rintakehässä ja jopa sisäelimissä. Nykyiset kuvantamistutkimukset osoittavat tällaiset vauriot.

Kysyjän monitahoinen oirekuva voisi sopia trauman jälkeiseen toiminnalliseen oireistoon. Fyysisen koskemattomuuden loukkaus on aina kuormittava kokemus. Tällainen tapahtuma työtehtävissä voi aiheuttaa ahdistusta ja epävarmuutta jaksamisesta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lääketieteen kehittyminen on parantanut hoitotuloksia. Kääntöpuolena on hoidon pirstaloituminen. Yleislääkärit haluavat varmistaa erikoislääkäreiltä, ettei jotakin jää huomaamatta. Tämä johtaa usein potilaan siirtelyyn lääkäriltä toiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Potilaskaan ei aina ahdistuksensa keskellä kuule lääkärin arviota. On vaikea elää tutkimuskierteeseen johtaneen oireiston kanssa, jos sille ei löydy syytä ja hoitoa. Luottamuksellinen ja pitkäaikainen potilas-lääkärisuhde auttaa yli karikoiden ja siihen pitäisi pyrkiä, kun oleelliset erikoistutkimukset on tehty.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla