epäsäännöliset kuukautiset minipillerit ehkäisy
Kuva Shutterstock

Olen 16-vuotias tyttö ja olen aloittanut Desogestrel-minipillerit raskauden ehkäisyyn. Olen syönyt niitä noin neljä kuukautta. Kuukautisistani on tullut epäsäännölliset: ne saattavat tulla pari kertaa kuukaudessa. Vuoto on vähän niukempaa eikä kipuja ole. Nyt vuoto on kestänyt kuitenkin jo parisen viikkoa. Onko tämä normaalia?

Suomessa on pelkkää keltarauhashormonia sisältäviä ehkäisyvalmisteita pillereinä, kapseleina ja injektioina. Pillereitä kutsutaan yleisesti minipillereiksi, koska niiden sisältämä hormonimäärä on pieni. Minipillereitä voivat käyttää nekin naiset, joille ei suositella estrogeenia.

Ehkäisyvaikutus perustuu kohdunkaulan limassa tapahtuvien muutosten kautta: siittiöiden kulkeutuminen kohtuun estyy. Osittain menetelmien teho perustuu myös munasarjavaikutuksiin: munasolun irtoaminen on harvinaista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Minipillereiden käytössä säännöllinen muistaminen on vielä tärkeämpää kuin yhdistelmäpillereillä. Pilleri otetaan päivittäin, ilman taukoja. Tästä seuraa tavallisin sivuoire, kuukautiskiertojen epäsäännöllisyys, tiputteluvuodot tai toisaalta vuotojen loppuminen lähes kokonaan. Nämä ovat vaarattomia mutta harmillisia oireita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tätä vaaratonta tiputtelu-vuotoa voi kokemuksen mukaan hoitaa esimerkiksi pillerin kaksinkertaisella annostuksella, kunnes tiputtelu loppuu.

Muita sivuoireita ovat ihon rasvoittuminen ja akne sekä joskus rintojen aristus ja päänsärky. Vaikutus mielialaan on vähäinen, mutta yksilöllisiä eroja on, sillä sekä hyödyllisiä että haitallisia vaikutuksia on kuvattu.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla