Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Synnytin lapset 25- ja 26-vuotiaana. Sen jälkeen ovat riesana olleet peräpukamat. Nyt viisikymppisenä tuntuu, että pallukat vain lisääntyvät. Mitä niille voisi tehdä? Pitääkö vain kestää vai pääseekö niistä eroon?

Peräpukamat ovat peräaukon seudussa olevia laajentuneita laskimoita. Yksi yleinen pukamien kehittymisen syy on juuri laskimoihin kohdistuva paine raskauden ja synnytyksen aikana. Vaikka raskauden aikana kehittyneet pukamat usein raskauden jälkeen kutistuvat, näin ei aina käy, vaan joillekin ne jäävät pysyviksi.

Peräpukamathan eivät sinänsä ole vaarallisia mutta saattavat olla aikamoinen kiusa. Iän myötä ja kudosten heikentyessä pullistumat voivat laajeta, kipeytyä ja haitata ulostamista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Erityisen kivuliaiksi pukamat voivat joskus äityä nopeastikin, kun niihin kehittyy äkillinen hyytymä ja tämä aiheuttaa kovan paineen. Tilanne vaatii tällöin pelkän kivun lievittämiseksi pukaman avaamista ja tyhjentämistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lääkehoidoilla peräpukamia ei saa poistetuksi. Apteekeissa myytävät pukamavoiteet ja -perä­puikot auttavat vain kipuihin. Sen sijaan pukamia voidaan hoitaa melko vaivattomalla keinolla eli ”hirttämällä” ne kumirenkaalla. Pukaman ympäri viedään tähän tarkoitukseen suunnitellulla instrumentilla kumirengas, joka aiheuttaa pukaman joutumisen kuolioon ja arpeutumisen.

Hirttohoito on lähes kivuton, ja se voidaan suorittaa tavallisella lääkärin vastaanotolla, esimerkiksi terveyskeskuksessa. Laajat pukamat saattavat vaatia useamman hoitokerran.

 

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Uudelleenko leikkaukseen?

Itsellä jo kerran leikattu. Ei saatu kaikkea pois ja nyt 10 vuoden jälkeen alkanut taas vaivata. Pylly ei kestä ollenkaan pyyhkimistä vaan aina suihkuteltava. Pelkään että joudun toiseen leikkaukseen, kun pukama ei pysy sisällä ja vuotaa verta. Mökissä oli ulkovessa ja tässä sitä ollaan. Viimeksi kokeiltiin kumpparihoitoa, mutta siitä tuli niin hirveät kivut, että akuutisti sairaalaan ja leikkaukseen, jonne minulla oli kyllä lähete. 

  • ylös 11
  • alas 18
Sisältö jatkuu mainoksen alla