Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Iho-ongelmat eivät ole mitään pikku vaivoja, vaan ne vaikuttavat sekä fyysiseen että henkiseen hyvinvointiin. Etsi siis rohkeasti tehokasta hoitoa juuri sinulle.

Olipa oma iho-ongelma lääketieteen valossa merkittävä tai ei, se voi vaikuttaa merkittävästi omaan itsetuntoon ja ihmissuhteisiin. Lievimmillään omat kasvot voivat vaikuttaa jonakin päivänä erityisen harmailta, väsyneiltä tai veltostuneilta. Jo se lisää selvästi houkutusta perääntyä sosiaalisesta menosta.

Toisessa ääripäässä voimakas ihon kuivuminen, halkeilu ja tulehtuminen kertoo yleensä jo ihosairaudesta ja voi saada eristäytymään muiden tuijotuksilta. Sen hoitamiseen saa parhaat ohjeet ja voiteet ihotautilääkäriltä. Hoidosta huolimattakin kuivat läiskät ja verestävät haavat saattavat jäädä näkyville.

Suurin osa iho-ongelmista – pienistä ja suurista – johtuu perimästä. Ei silti pidä unohtaa, että huonoilla elintavoilla, kuten runsaalla auringonotolla ja tupakoinnilla, on ihoa heikentävä ja vanhentava vaikutus.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Rasvoittuminen riippuu pääosin perintötekijöistä, mutta myös länsimainen, runsaasti nopeita hiilihydraatteja sisältävä ruokavalio lisää aknea ja edistää ihon ja koko elimistön ennenaikaista vanhenemista. Liikunnan puute hidastaa aineenvaihduntaa, minkä seuraukset voivat näkyä ihossakin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ensin heikkenee ihon suoja

Jos kaikki on hyvin, omaa ihoa ei edes juuri huomaa. Terveessä ihossa sen pintakerros eli orvaskesi uusiutuu normaalisti ja kuolleet ihosolut hilseilevät pois kaikessa hiljaisuudessa.

Jos tämä prosessi häiriintyy, ihon luonnollinen suoja eli läpäisyeste vaurioituu, ja ihon omat puolustusmekanismit käynnistyvät. Se näkyy iholla punoituksena, kutinana, hilseilynä, halkeiluna tai tulehduksina.

Jo pieni naarmu käynnistää ihon omat korjausmekanismit.

Iho muodostaa omia peptidiantibiootteja sen eri alueiden tarpeen mukaan. Nämä sallivat ihoa suojaavan normaalin mikrobiflooran kasvun, joka estää haitallisten tauteja aiheuttavien bakteerien asettumista iholle ja tunkeutumista ihon sisään.

Aina haava ei kuitenkaan lähde paranemaan vaan päinvastoin tulehtuu ja pahenee. Silloin jotain on pielessä.

– Läpäisyesteen ja mikrobiflooran erilaiset puutteet altistavat ihosairauksiin ja infektioihin. Usein puute on jo perimässä, jokin pieni virhe geenien tasolla, kertoo ihotautien erikoislääkäri Tapio Rantanen.

Myös ihottumat ja muut muutokset iholla ovat hälytysmerkkejä. Jos iho alkaa oireilla oudosti, kannattaa ensimmäisenä pysähtyä miettimään, mikä ihoa olisi voinut ärsyttää – onko esimerkiksi tehnyt siivous- tai remonttitöitä, joissa iho olisi joutunut tekemisiin ärsyttävien aineiden kanssa.

Jos mitään ilmeistä syytä iho-oireille ei löydy, ja ongelma jatkuu, olisi hyvä käydä ihotautilääkärillä.

Kortisonivoidetta tai takrolimuusia

Ihotauteja on yli 3 000 erilaista, autoimmuunisairauksista kroonisiin tulehduksiin ja tavallisiin infektioihin, kuten sienitauteihin. Yleensä iho oireilee kutisemalla tai kuivumalla.

Oireille ei aina ole tehtävissä mitään, vaan niiden kanssa täytyy vain oppia elämään. Siihen ei kuitenkaan kannata alistua, ennen kuin kaikki saatavilla olevat keinot on kokeiltu.

– Atooppista ihottumaa sairastavat kärsivät usein turhaan. Tiedotusvälineissä ja jopa apteekeissa pelotellaan liikaa kortisonin haittavaikutuksilla. Siksi etenkin lasten vanhemmat päättävät hoitaa vain pahimmat vaiheet kortisonivoiteilla. Jos hoito ei ole riittävää, ongelmaa ei saada kuriin, Rantanen varoittaa.

Kortisoneja on neljää eri vahvuusluokkaa, joista sopivin valitaan taudin vaikeusasteen mukaan. Yleensä hoitaminen aloitetaan miedommalla valmisteella.

Hydrokortisoni on kehon oma aine. Se on ensisijainen lääke atooppiseen ihottumaan.

Sen käytöstä ei yleensä ole haittaa, mutta pitkään jatkuvalla ja runsaalla vahvojen kortisonien käytöllä voi kyllä olla haittavaikutuksia, lähinnä paikallista ihon ohenemista. Koko elimistölle haittaa pääsee syntymään lähinnä pitkäaikaisessa kortisonien sisäisessä käytössä.

– Kortisonivoidetta ei tarvitse laittaa kuin kerran vuorokaudessa, mutta hoitoa täytyy jatkaa niin pitkään, että oireet ovat poissa, ja vielä pari päivää päälle. Sen jälkeen voi siirtyä käyttämään pelkkää perusvoidetta, mutta oireiden uusiutuessa kannattaa heti aloittaa lääkevoide uudelleen, Rantanen painottaa.

Kortisonivoiteille on olemassa teholtaan yhtä vahva vaihtoehtokin, takrolimuusi. Kela kuitenkin korvaa sen käyttöä vain, jos lääkäriltä on B-lausunto, ja saatavilla olevat kortisonivoiteet on jo kokeiltu, mutta oireita ei ole saatu hallintaan.

Ruokavalio riittää harvoin hoidoksi

Moni uskoo myös yksittäisten ruokaaineiden tai pikakonstien voimaan. Terveellinen ruokavalio edistää tietysti aina hyvinvointia, ja riittävä veden juominen ja runsas kasvisten syöminen voivat kyllä kirkastaa ihoa. Näistä voi olla todellista hyötyä pieniin ihoongelmiin, kuten ihon harmauteen ja lievään kuivuuteen. Ihotauteihin ruokavalio riittää harvoin ainoaksi hoidoksi.

– Ihotautien hoidossa olisi tärkeintä osata pitää oireet kurissa tutkituilla hoitomenetelmillä, ja välttää niitä asioita, joiden tiedetään laukaisevan ihooireita, Rantanen tiivistää.

Vaikka oma iho-ongelma ei täysin nykytieteen keinoin paranisikaan, ei kannata luopua toivosta. Uusia hoitomenetelmiä tutkitaan ja kehitetään jatkuvasti.

Asiantuntija: Tapio Rantanen, ihotautien erikoislääkäri, Dextra Koskiklinikka Tampere.

Sisältö jatkuu mainoksen alla