Rintasyöpään ei voi valmistautua. Sairaus on sokki ja kestää aikansa, ennen kuin uutisen pystyy tajuamaan. Anna itsellesi aikaa, mutta ota vähitellen selvää syövästä ja sen hoidosta.

Miksi juuri minä, kuinka minua hoidetaan, kuolenko? Rintasyöpään sairastuneen mielessä vilisee kysymyksiä, joista yleisimpiin vastaa syöpätautien erikoislääkäri Riikka Huovinen.

1. Miksi juuri minä?

Suomessa noin 4000 naista sairastuu vuosittain rintasyöpään. Kukaan ei tiedä, miksi ja kenelle rintasyöpä tulee. Se on kuitenkin varmaa, että itse rintasyöpää ei voi itse itselleen aiheuttaa.

Rintasyöpään sairastumiseen saattavat vaikuttaa muun muassa ylipaino, synnytysten määrät ja runsas alkoholinkäyttö. Mutta jos otetaan kaikki rintasyöpään sairastuneet naiset, joka toisella heistä ei ole mitään erityisiä riskitekijöitä.

2. Miten minun käy, mikä on ennusteeni?

Lähes 90 prosenttia rintasyöpäleikkaukseen joutuneista naisista on elossa vielä viisi vuotta leikkauksen jälkeen. Tämä merkitsee hyvää ennustetta. Tosin tauti saattaa uusia paljon myöhemminkin. Uusimisherkät syöpälajit osataan onneksi tunnistaa ja uusimisriskiä voidaan vähentää lääkityksellä. Liitännäishoitoa voidaan jatkaa 5–8 vuotta syöpäleikkauksen jälkeen.

3. Poistetaanko minulta rinta?

Tavoitteena on aina säästävä leikkaus eli rinnasta poistetaan vain sen verran kuin on välttämätöntä. Jälkihoidoksi säästävässä leikkauksessa tarvitaan aina sädehoitoa. Kainalosta poistetaan kudoksia, jos vartijaimusolmukkeessa löytyy syöpäsoluja. Koko rinta pitää poistaa, jos kasvain on rinnan kokoon nähden hyvin suuri, tai rinnassa on useita kasvaimia. Leikkaustapa tiedetään ennen leikkausta, ja potilaalle kerrotaan, mitä on odotettavissa.

4. Onko syöpäni levinnyt?

Syövän levinneisyydestä lääkäri pystyy kertomaan vasta leikkauksen jälkeen. Leikkauksessa tarkistetaan, onko syöpä levinnyt kainalon imusolmukkeisiin. On hyvin harvinaista, että leikkauksen jälkeen todettaisiin syövän etäpesäkkeitä muualla kehossa. Jos rintasyöpä leviää, se leviää yleensä luustoon keuhkoihin tai maksaan.

5. Mitä hoidot ja lääkkeet tekevät minulle?

Rintasyöpäleikkauksen jälkeen hoitona käytetään solunsalpaajia, sädehoitoa ja hormonaalista hoitoa. Yksi potilas saattaa tarvita kaikkia näitä hoitoja, toiselle riittää ehkä vähempi. Jos kaikki hoidot ovat tarpeen, aloitetaan ne solunsalpaajilla. Niitä annetaan 4–6 kuukautta, ja ne valitaan monesta vaihtoehdosta syöpätyypin mukaan. Hoidon sivuvaikutukset ovat yksilöllisiä, mutta yleisimpiä ovat hiustenlähtö, pahoinvointi, väsymys, lihas- ja nivelkivut sekä vatsavaivat ja infektioherkkyys.

Seuraavana vuorossa on sädehoito, joka kestää 4–6 viikkoa. Hoitoa annetaan päivittäin, ja se saattaa ärsyttää tai rikkoa ihoa. Leikkauksessa säästetty rinta saattaa lisäksi turvota sädehoidosta.

Hormonaaliseksi hoidoksi valitaan naisen iän mukaan tamoksifeeni tai aromataasin estäjiä. Niillä ei yleensä ole hankalia sivuvaikutuksia, paitsi osalla naisista ne voivat aiheuttaa hieman hikoilua ja kuumia aaltoja.

6. Voinko hoitojen jälkeen saada lapsia?

Se on mahdollista, jos potilas on nuori. Solunsalpaajahoito aiheuttaa kuukautishäiriöitä, ja yli 40 vuotiailla kuukautiset voivat loppua kokonaan. Alle neljäkymppisellä naisella kuukautiset yleensä palautuvat, ja näin voi käydä kahdenkin vuoden kuluttua hoidoista.

7. Tarvitsenko sairauslomaa?

Sairausloman tarve riippuu työstä. Jos työ on joustavaa ja solusalpaajahoidoista tulee vain tilapäisiä sivuvaikutuksia, nainen voi käydä työssä jaksamisensa mukaan. Potilas on aina oikeutettu saamaan sairauslomaa koko hoidon ajaksi, joka tarkoittaa noin seitsemään kuukautta.

8. Kauanko tämä kaikki kestää?

Rintasyöpädiagnoosista viimeiseen sädehoitoon kuluu aikaa 9–11 kuukautta.

9. Saanko ottaa jonkun mukaan vastaanotolle?

Kyllä se on jopa suositeltavaa! Mukaan voi ottaa puolison, tyttären, ystävän tai jonkun muun tukihenkilön.

10. Kasvatko hiukset uudelleen?

Hiuksetonta aikaa kestää 4–6 kuukautta, mutta sen jälkeen hiukset kasvavat uudelleen. Sitä odotellessa pärjää peruukin, huivien ja hattujen kanssa. Uudet hiukset voivat olla esimerkiksi aiempaa tummempia ja kiharaisempia.

11. Kuinka kauan pitää pelätä syövän uusimista?

Rintasyöpä voi uusiutua yli kymmenen vuoden tai jopa 30 vuoden kuluttua leikkauksesta. Siksi olisi parempi yrittää elää hoitojen jälkeen pelkäämättä! Jos syöpä uusii, se hoidetaan taas.

Lue lisää
Patti rinnassa - selvitä se
Uusi rinta syövän jälkeen

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Kun verensokeri on pysyvästi koholla, olet sairastunut tyypin 2 diabetekseen. Mikä siihen johtaa, miten sitä voi välttää?

Millaisia ovat alkavan tyypin 2 diabeteksen oireet?

Erityisesti syömisen jälkeen saattaa vähän väsyttää ja raukaista. Suu tuntuu kuivalta ja janottaa, voi ilmetä keskittymisvaikeuksia ja levottomuutta, näön sumentumista sekä jalkojen puutumista ja pistelyä.

Kun verenkierrossa on paljon ylimääräistä glukoosia, sitä alkaa erittyä myös virtsaan, jolloin virtsaamistarve voimistuu.

Aiemmin puhuttiin vanhuustyypin diabeteksesta, mutta termi on vanhentunut, sillä osa sairastuneista on nuoria. Yhdysvalloissa ja Englannissa sairastuneiden joukossa on myös lapsia ja teiniikäisiä.

Onko löytynyt uusia tekijöitä, jotka vaikuttavat sairastumiseen?

Diabeteksen puhkeamisessa on vielä paljon tuntematonta, mutta ylipainon, vähäisen liikkumisen ja perintötekijöiden lisäksi yksi vähemmän tunnettu riskitekijä on pitkään jatkunut univaje. Jo yksi huonosti nukuttu yö voi pistää verensokeritasot hetkeksi hyrskyn myrskyn. Unen puute kääntää hormonitoiminnan sellaiseksi, että ruokahalu voimistuu, kylläisyyden tunne vähenee ja insuliinin toimintaa heikkenee.

Myös ympäristömyrkyt, kuten raskasmetallit ja torjunta-aineet muuttavat hormonien ja geenien toimintaa. Ympäristömyrkkyjä on esimerkiksi elintarvikkeiden pakkausmateriaaleissa, hygieniatuotteissa, muoveissa ja kaloissa.

Voiko sairastaa tietämättään?

Voi, jopa vuosia tai vuosikymmeniä, sillä tyypin 2 diabetes on usein petollisen vähäoireinen tai oireeton.

Ei ole lainkaan tavatonta, että silmälääkäri huomaa taudin ensimmäisenä. Liika sokeri verenkierrossa saa silmänpohjan pienet verisuonet ratkeilemaan ja vuotamaan.

Joskus äkillisen sydäninfarktin takaa paljastuu tyypin 2 diabetes.

Miksi huomaamaton tautikin on vaarallinen?

Pitkään jatkuessaan korkea verensokeri vahingoittaa verisuonia, sydäntä ja hermostoa.

Silmänpohjan verisuonten vaurioituminen voi jopa sokeuttaa. Jos munuaisten verisuonet vaurioituvat, ihminen voi joutua keinomunuaishoitoon tai elinsiirtoon.

Hermovauriot taas aiheuttavat erimuotoisia tuntohäiriöitä, kuten puutumista, pistelyä ja lämpötunnon vaihtelua raajoissa. Hermojen vaurioituminen voi tehdä myös sen, että ihminen ei tunne esimerkiksi kengässään hiertävää kiveä, jolloin jalat voivat haavautua.

Diabeetikoita myös ientulehdukset piinaavat terveitä enemmän.

Jopa 60–70 prosenttia aikuisiän diabeetikoista kuolee sydän- ja verisuonitauteihin.

Voiko diabeteksesta parantua?

Tyypin 2 diabetesta pidetään elämänmittaisena sairautena, mutta sen voi hoitaa erinomaiseen tasapainoon syömällä terveellisesti, nukkumalla hyvin ja liikkumalla tarpeeksi.

Osa pääsee lihavuusleikkauksen jälkeen eroon diabeteslääkkeistä. Leikkaus parantaa insuliinin toimintaa ja lisää kylläisyyden tunnetta.

Voidaan ajatella, että jos verensokeri on pysynyt vuoden normaalina ilman lääkitystä, on parantunut.


Mikä on tehokkainta tyypin 2 diabetesta hoitoa?

Tärkeintä on painonpudotus. Tutkimusten mukaan tyypin 2 diabeetikoilla laihduttaminen on kuitenkin terveitä vaikeampaa. Silloin, kun laihtumisesta olisi eniten hyötyä, elimistö pistää kaikin keinoin hanttiin.

Taivaita ei kuitenkaan tarvitse tavoitella, sillä jo pieni, noin viiden prosentin painonpudotus voi saada ihmeitä aikaan.

Lääkehoidossa pyritään valitsemaan valmisteita, jotka eivät lihota tai altista hypoglykemioille ja jotka jopa auttavat laihtumaan. SGLT2-estäjäryhmän lääkkeet poistavat myös glukoosia virtsaan, ja osa diabeetikoista saattaa keventyä sen vaikutuksesta jopa parikymmentä kiloa.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Lue lisää tyypin 2 diabeteksesta Käypä hoito -suosituksesta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti