Rintasyöpään ei voi valmistautua. Sairaus on sokki ja kestää aikansa, ennen kuin uutisen pystyy tajuamaan. Anna itsellesi aikaa, mutta ota vähitellen selvää syövästä ja sen hoidosta.

Miksi juuri minä, kuinka minua hoidetaan, kuolenko? Rintasyöpään sairastuneen mielessä vilisee kysymyksiä, joista yleisimpiin vastaa syöpätautien erikoislääkäri Riikka Huovinen.

1. Miksi juuri minä?

Suomessa noin 4000 naista sairastuu vuosittain rintasyöpään. Kukaan ei tiedä, miksi ja kenelle rintasyöpä tulee. Se on kuitenkin varmaa, että itse rintasyöpää ei voi itse itselleen aiheuttaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Rintasyöpään sairastumiseen saattavat vaikuttaa muun muassa ylipaino, synnytysten määrät ja runsas alkoholinkäyttö. Mutta jos otetaan kaikki rintasyöpään sairastuneet naiset, joka toisella heistä ei ole mitään erityisiä riskitekijöitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Miten minun käy, mikä on ennusteeni?

Lähes 90 prosenttia rintasyöpäleikkaukseen joutuneista naisista on elossa vielä viisi vuotta leikkauksen jälkeen. Tämä merkitsee hyvää ennustetta. Tosin tauti saattaa uusia paljon myöhemminkin. Uusimisherkät syöpälajit osataan onneksi tunnistaa ja uusimisriskiä voidaan vähentää lääkityksellä. Liitännäishoitoa voidaan jatkaa 5–8 vuotta syöpäleikkauksen jälkeen.

3. Poistetaanko minulta rinta?

Tavoitteena on aina säästävä leikkaus eli rinnasta poistetaan vain sen verran kuin on välttämätöntä. Jälkihoidoksi säästävässä leikkauksessa tarvitaan aina sädehoitoa. Kainalosta poistetaan kudoksia, jos vartijaimusolmukkeessa löytyy syöpäsoluja. Koko rinta pitää poistaa, jos kasvain on rinnan kokoon nähden hyvin suuri, tai rinnassa on useita kasvaimia. Leikkaustapa tiedetään ennen leikkausta, ja potilaalle kerrotaan, mitä on odotettavissa.

4. Onko syöpäni levinnyt?

Syövän levinneisyydestä lääkäri pystyy kertomaan vasta leikkauksen jälkeen. Leikkauksessa tarkistetaan, onko syöpä levinnyt kainalon imusolmukkeisiin. On hyvin harvinaista, että leikkauksen jälkeen todettaisiin syövän etäpesäkkeitä muualla kehossa. Jos rintasyöpä leviää, se leviää yleensä luustoon keuhkoihin tai maksaan.

5. Mitä hoidot ja lääkkeet tekevät minulle?

Rintasyöpäleikkauksen jälkeen hoitona käytetään solunsalpaajia, sädehoitoa ja hormonaalista hoitoa. Yksi potilas saattaa tarvita kaikkia näitä hoitoja, toiselle riittää ehkä vähempi. Jos kaikki hoidot ovat tarpeen, aloitetaan ne solunsalpaajilla. Niitä annetaan 4–6 kuukautta, ja ne valitaan monesta vaihtoehdosta syöpätyypin mukaan. Hoidon sivuvaikutukset ovat yksilöllisiä, mutta yleisimpiä ovat hiustenlähtö, pahoinvointi, väsymys, lihas- ja nivelkivut sekä vatsavaivat ja infektioherkkyys.

Seuraavana vuorossa on sädehoito, joka kestää 4–6 viikkoa. Hoitoa annetaan päivittäin, ja se saattaa ärsyttää tai rikkoa ihoa. Leikkauksessa säästetty rinta saattaa lisäksi turvota sädehoidosta.

Hormonaaliseksi hoidoksi valitaan naisen iän mukaan tamoksifeeni tai aromataasin estäjiä. Niillä ei yleensä ole hankalia sivuvaikutuksia, paitsi osalla naisista ne voivat aiheuttaa hieman hikoilua ja kuumia aaltoja.

6. Voinko hoitojen jälkeen saada lapsia?

Se on mahdollista, jos potilas on nuori. Solunsalpaajahoito aiheuttaa kuukautishäiriöitä, ja yli 40 vuotiailla kuukautiset voivat loppua kokonaan. Alle neljäkymppisellä naisella kuukautiset yleensä palautuvat, ja näin voi käydä kahdenkin vuoden kuluttua hoidoista.

7. Tarvitsenko sairauslomaa?

Sairausloman tarve riippuu työstä. Jos työ on joustavaa ja solusalpaajahoidoista tulee vain tilapäisiä sivuvaikutuksia, nainen voi käydä työssä jaksamisensa mukaan. Potilas on aina oikeutettu saamaan sairauslomaa koko hoidon ajaksi, joka tarkoittaa noin seitsemään kuukautta.

8. Kauanko tämä kaikki kestää?

Rintasyöpädiagnoosista viimeiseen sädehoitoon kuluu aikaa 9–11 kuukautta.

9. Saanko ottaa jonkun mukaan vastaanotolle?

Kyllä se on jopa suositeltavaa! Mukaan voi ottaa puolison, tyttären, ystävän tai jonkun muun tukihenkilön.

10. Kasvatko hiukset uudelleen?

Hiuksetonta aikaa kestää 4–6 kuukautta, mutta sen jälkeen hiukset kasvavat uudelleen. Sitä odotellessa pärjää peruukin, huivien ja hattujen kanssa. Uudet hiukset voivat olla esimerkiksi aiempaa tummempia ja kiharaisempia.

11. Kuinka kauan pitää pelätä syövän uusimista?

Rintasyöpä voi uusiutua yli kymmenen vuoden tai jopa 30 vuoden kuluttua leikkauksesta. Siksi olisi parempi yrittää elää hoitojen jälkeen pelkäämättä! Jos syöpä uusii, se hoidetaan taas.

Lue lisää
Patti rinnassa - selvitä se
Uusi rinta syövän jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla