Rintasyöpä on leikattu ja voitettu – ehkä unohdettukin, kun käsivarsi alkaa oudosti turvota. Onneksi apua turvotteluun löytyy lymfasta leikkaukseen.

Imusuonisto on kuin verisuoniverkosto, joka ylläpitää osaltaan elimistön puolustukykyä. Imusolmukkeet suodattavat imunestettä ja torjuvat tulehduksia. Imusolmukkeita on rykeminä kaulassa, kainalossa, nivusissa ja vatsalla. Rintasyöpäleikkauksessa kainolon imusolmukkeita saatetaan joutua poistamaan. Imusolmukkeiden poistamisesta voi pitkän ajan jälkeenkin seurata leikatun puolen käteen vaarallinen turvotus.

Jos rintasyöpäleikkauksen jälkeen käteen nousee turvotusta, tulee painontunnetta tai kättä pistelee, syöpäosastolle tai hoitavalle lääkärille on mentävä heti. Nestekierron vajaatoimintaa voidaan helpottaa muun muassa lymfaterapialla. Fysioterapeutti, lymfaterapeutti Jaana Sinkkonen tapaa Kuopiossa jatkuvasti rintasyövästä toipuneita naisia, joita vaivaa käden turpoaminen.

– Leikkauksen jälkeen kädessä on jonkin aikaa leikkausturvotusta, mutta se laskee muutamassa viikossa. Lymfaturvotus on eri asia ja voi nousta kauankin leikkauksen jälkeen. Sitä voi tulla kuukauden, vuoden tai kymmenen vuoden kuluttua imusolmukkeiden poistosta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Rintasyöpäleikkauksessa poistetaan syöpäsolukko ja imusolmukkeita, jos epäillään syövän leviävän niiden kautta. Imusolmukkeiden poistaminen voi häiritä lymfakiertoa ja alentaa vastuskykyä. Käden turvotuksen kanssa joutuu kamppailemaan kolmannes niistä, joilta imusolmukkeita on poistettu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Kun kainalosta on poistettu imusolmukkeita ja imusuonia on katkaistu, jäljelle jäänyt imusuonisto ei jaksa kierrättää nestettä, vaan se kertyy käsivarteen. Imusuonistossa nesteelle on kuitenkin paljon varareittejä, mutta niitä pitää käynnistellä lymfahieronnalla ja jumpalla, Sinkkonen selvittää.

Jos turvottelu ei asetu pehmeillä keinoilla, kirurgit osaavat tehdä myös imuteiden korjauksia ja imusolmukkeiden siirtoja. Imusolmukkeiden siirto voidaan tehdä samaan aikana rinnan uudelleenrakentamisen kanssa.

Nämä leikkaukset vaativat plastiikkakirurgista osaamista ja niitä tehdään yliopistosairaaloissa.

Pumppaa ja purista

Monille imusolmukkeiden poiston seuraamus tulee täytenä yllätyksenä. Sinkkonen on vetänyt leikkauksesta toipuville naisille sairaaloissa rintaryhmiä. Niissä opetellaan elämään turvotusriskin kanssa ja harjoitellaan olkapään jumppaliikkeitä ja käden voimistamista. Potilaat käyvät rintaryhmässä kerran.

– Potilailla neuvotaan jumppaa, jolla olkapään liikeradat pyritään leikkauksen jälkeen palauttamaan ennalleen. Kun olkapää toimii hyvin, nesteetkin kiertävät paremmin, Sinkkonen sanoo.

Aktiivinen pumppaava liike voi estää turvotuksen etenemistä. Sormien puristeleminen nyrkkiin, kyynär- ja olkanivelten ojentaminen ja koukistaminen saavat imunestejärjestelmän aktivoitumaan. Olkapää pitäisi saada yhtä liikkuvaksi kuin ennen leikkausta. Jo puolen vuoden jälkeen leikkauksesta lihasvoimaa saa kasvattaa myös kuntosalilla.

– Pitkin päivää kädet kannattaa nostaa niin ylös kuin ne nousevat ja puristaa sormia nyrkkiin vaikkapa kymmenen kertaa, Sinkkonen neuvoo.

Suojele kättä

Leikatun puolen käsivartta pitää varoa myös satuttamasta. Kun immuunipuolustusjärjestelmään on kajottu, käsi tulehtuu helposti, jos rikkoontuneesta ihosta pääsee sisään bakteereita. Jos terveydenhoitaja ottaa hemoglobiinia tai verensokeria sormenpäästä, hän ei voi tietää ottavansa näytettä rintasyöpäleikatusta naisesta. Siksi verikokeeseen on tarjottava terve käsi.

Sama varovaisuus on paikallaan kainalokarvojen poistossa. Siihen pitää hankkia kunnon välineet, joilla ei tule haavoja. Myös verenpaine on syytä mitataan aina terveestä kädestä

Keittiötöihin on hyvä hankkia pitkävartiset kintaat, ettei käsivarsi pääse palamaan kuumaa uuninluukkua vasten. Palovammat paranevat huonommin ja tulehtuvat helpommin kädessä, jonka imunestekierto on heikkoa.

– Ruusunpiikkien pistoiltakin kannattaa suojautua, Jaana Sinkkonen kuvaa varoajattelua.

Jos käsien rasvaus ei ole kuulunut päivärutiineihin, nyt se on syytä opetella. Näin iho pysyy joustavana ja kestävänä. Käsi pitää myös suojata lämmönvaihteluilta ja auringolta. Löylyssä voi käyttää märkää pyyhettä ja auringossa pitkähihaista paitaa. Sen sijaan uiminen viilentää ja vähentää turvotusta, mutta ei sovi, jos iho on kärsinyt sädehoidosta.

Leikatun rinnan puoleinen käsi on suojelukohde loppuelämän.

Lue lisää:
Rintasyöpä! Apua alkusokkiin

Turvotusta hoitaa

  • jumppa
  • lymfahieronta
  • painehiha
  • imuteidenkorjaus

Kolme hyvää venytystä

  1. Perhosen lento Mene makuulle, aseta kädet niskan alle. Nosta kyynärpäät kohti kattoa. Laske kyynärpäät alas ja hengitä syvään sisään. Tavoite on saada kyynärpäät lattiaan. Leikkausarpia varmasti kiristää. Tee siksi liikkeet hitaasti ja rauhallisesti.
  2. Puolikuu Makaa selin kädet vartalon vieressä. Kohota kumpikin käsivarsi kohti kattoa ja anna käsien laskeutua pään ohi korvien vieritse kohti lattiaa. Vie kädet niin pitkälle kuin mahdollista mieluiten lattiaan asti. Ojenna kyynärpää ja hengitä syvään. Liikkeen tavoite saada käsivarsi lattiaan.
  3. Lumienkeli Ole makuulla, aseta kädet vartalon vierelle kämmenpuoli ylöspäin. Liu´uta molempia käsiä ylös-alas yhtä aikaa lattialla kuin tekisit enkelin lumeen. Tavoite on saada käsivarret korvien viereen ja kädet yhteen pään yläpuolella. Enkeli saa saada mahdollisimman korkeat siivet.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla