Rintasyöpä on leikattu ja voitettu – ehkä unohdettukin, kun käsivarsi alkaa oudosti turvota. Onneksi apua turvotteluun löytyy lymfasta leikkaukseen.

Imusuonisto on kuin verisuoniverkosto, joka ylläpitää osaltaan elimistön puolustukykyä. Imusolmukkeet suodattavat imunestettä ja torjuvat tulehduksia. Imusolmukkeita on rykeminä kaulassa, kainalossa, nivusissa ja vatsalla. Rintasyöpäleikkauksessa kainolon imusolmukkeita saatetaan joutua poistamaan. Imusolmukkeiden poistamisesta voi pitkän ajan jälkeenkin seurata leikatun puolen käteen vaarallinen turvotus.

Jos rintasyöpäleikkauksen jälkeen käteen nousee turvotusta, tulee painontunnetta tai kättä pistelee, syöpäosastolle tai hoitavalle lääkärille on mentävä heti. Nestekierron vajaatoimintaa voidaan helpottaa muun muassa lymfaterapialla. Fysioterapeutti, lymfaterapeutti Jaana Sinkkonen tapaa Kuopiossa jatkuvasti rintasyövästä toipuneita naisia, joita vaivaa käden turpoaminen.

– Leikkauksen jälkeen kädessä on jonkin aikaa leikkausturvotusta, mutta se laskee muutamassa viikossa. Lymfaturvotus on eri asia ja voi nousta kauankin leikkauksen jälkeen. Sitä voi tulla kuukauden, vuoden tai kymmenen vuoden kuluttua imusolmukkeiden poistosta.

Rintasyöpäleikkauksessa poistetaan syöpäsolukko ja imusolmukkeita, jos epäillään syövän leviävän niiden kautta. Imusolmukkeiden poistaminen voi häiritä lymfakiertoa ja alentaa vastuskykyä. Käden turvotuksen kanssa joutuu kamppailemaan kolmannes niistä, joilta imusolmukkeita on poistettu.

– Kun kainalosta on poistettu imusolmukkeita ja imusuonia on katkaistu, jäljelle jäänyt imusuonisto ei jaksa kierrättää nestettä, vaan se kertyy käsivarteen. Imusuonistossa nesteelle on kuitenkin paljon varareittejä, mutta niitä pitää käynnistellä lymfahieronnalla ja jumpalla, Sinkkonen selvittää.

Jos turvottelu ei asetu pehmeillä keinoilla, kirurgit osaavat tehdä myös imuteiden korjauksia ja imusolmukkeiden siirtoja. Imusolmukkeiden siirto voidaan tehdä samaan aikana rinnan uudelleenrakentamisen kanssa.

Nämä leikkaukset vaativat plastiikkakirurgista osaamista ja niitä tehdään yliopistosairaaloissa.

Pumppaa ja purista

Monille imusolmukkeiden poiston seuraamus tulee täytenä yllätyksenä. Sinkkonen on vetänyt leikkauksesta toipuville naisille sairaaloissa rintaryhmiä. Niissä opetellaan elämään turvotusriskin kanssa ja harjoitellaan olkapään jumppaliikkeitä ja käden voimistamista. Potilaat käyvät rintaryhmässä kerran.

– Potilailla neuvotaan jumppaa, jolla olkapään liikeradat pyritään leikkauksen jälkeen palauttamaan ennalleen. Kun olkapää toimii hyvin, nesteetkin kiertävät paremmin, Sinkkonen sanoo.

Aktiivinen pumppaava liike voi estää turvotuksen etenemistä. Sormien puristeleminen nyrkkiin, kyynär- ja olkanivelten ojentaminen ja koukistaminen saavat imunestejärjestelmän aktivoitumaan. Olkapää pitäisi saada yhtä liikkuvaksi kuin ennen leikkausta. Jo puolen vuoden jälkeen leikkauksesta lihasvoimaa saa kasvattaa myös kuntosalilla.

– Pitkin päivää kädet kannattaa nostaa niin ylös kuin ne nousevat ja puristaa sormia nyrkkiin vaikkapa kymmenen kertaa, Sinkkonen neuvoo.

Suojele kättä

Leikatun puolen käsivartta pitää varoa myös satuttamasta. Kun immuunipuolustusjärjestelmään on kajottu, käsi tulehtuu helposti, jos rikkoontuneesta ihosta pääsee sisään bakteereita. Jos terveydenhoitaja ottaa hemoglobiinia tai verensokeria sormenpäästä, hän ei voi tietää ottavansa näytettä rintasyöpäleikatusta naisesta. Siksi verikokeeseen on tarjottava terve käsi.

Sama varovaisuus on paikallaan kainalokarvojen poistossa. Siihen pitää hankkia kunnon välineet, joilla ei tule haavoja. Myös verenpaine on syytä mitataan aina terveestä kädestä

Keittiötöihin on hyvä hankkia pitkävartiset kintaat, ettei käsivarsi pääse palamaan kuumaa uuninluukkua vasten. Palovammat paranevat huonommin ja tulehtuvat helpommin kädessä, jonka imunestekierto on heikkoa.

– Ruusunpiikkien pistoiltakin kannattaa suojautua, Jaana Sinkkonen kuvaa varoajattelua.

Jos käsien rasvaus ei ole kuulunut päivärutiineihin, nyt se on syytä opetella. Näin iho pysyy joustavana ja kestävänä. Käsi pitää myös suojata lämmönvaihteluilta ja auringolta. Löylyssä voi käyttää märkää pyyhettä ja auringossa pitkähihaista paitaa. Sen sijaan uiminen viilentää ja vähentää turvotusta, mutta ei sovi, jos iho on kärsinyt sädehoidosta.

Leikatun rinnan puoleinen käsi on suojelukohde loppuelämän.

Lue lisää:
Rintasyöpä! Apua alkusokkiin

Turvotusta hoitaa

  • jumppa
  • lymfahieronta
  • painehiha
  • imuteidenkorjaus

Kolme hyvää venytystä

  1. Perhosen lento Mene makuulle, aseta kädet niskan alle. Nosta kyynärpäät kohti kattoa. Laske kyynärpäät alas ja hengitä syvään sisään. Tavoite on saada kyynärpäät lattiaan. Leikkausarpia varmasti kiristää. Tee siksi liikkeet hitaasti ja rauhallisesti.
  2. Puolikuu Makaa selin kädet vartalon vieressä. Kohota kumpikin käsivarsi kohti kattoa ja anna käsien laskeutua pään ohi korvien vieritse kohti lattiaa. Vie kädet niin pitkälle kuin mahdollista mieluiten lattiaan asti. Ojenna kyynärpää ja hengitä syvään. Liikkeen tavoite saada käsivarsi lattiaan.
  3. Lumienkeli Ole makuulla, aseta kädet vartalon vierelle kämmenpuoli ylöspäin. Liu´uta molempia käsiä ylös-alas yhtä aikaa lattialla kuin tekisit enkelin lumeen. Tavoite on saada käsivarret korvien viereen ja kädet yhteen pään yläpuolella. Enkeli saa saada mahdollisimman korkeat siivet.

 

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Jos terveydentilasi epäilyttää, älä kysy lääkäriltä lupaa matkustamiseen, sillä hän ei voi sitä antaa.

– Vastuu on aina matkustajalla itsellään, lääkäri Ari Kinnunen Matkustajan Lääkäripalvelusta muistuttaa.

Hänen mukaansa joka vuosi kymmenet matkalla sairastuneet ja hoidosta huimasti maksaneet suomalaiset kokevat tulleensa petetyiksi, koska eivät ole tulleet ajatelleeksi, että omalla riskillä mennään. Jos vaikka Aasiassa kiertomatkalla sairastuu, jää yksin oman kielitaitonsa varassa sairaalaan, kun muut jatkavat matkaansa.

Matkavakuutuskaan ei aina pelasta. Se korvaa kyllä odottamattoman sairauden hoitokulut, mutta jos olemassa oleva sairaus pahenee matkalla, korvataan korkeintaan 7–14 vuorokauden välttämätön lääketieteellinen hoito. Muu hoito ja kuljetukset menevät omasta pussista.

– Ja jos paluu ei onnistu omalla lennolla, kroonikko maksaa myös matkansa ja sen vaatimat erikoisjärjestelyt. Ambulanssilento mantereelta toiselle maksaa 100 000 euroa, Ari Kinnunen muistuttaa.

Euroopassa turvallista sairastua

Kun matkustaa EU- tai Eta-maissa tai Sveitsissä, on paremmassa turvassa. Matkalainen saa sairastuessaan lääkärin hoitoa samalla hinnalla kuin paikalliset. Sellainen sairaus hoidetaan, jonka hoito ei voi odottaa kotiinpaluuta.

Jos on eurooppalainen sairaanhoitokortti, saa matkan aikana hoitoa myös pitkäaikaissairauden, raskauden tai synnytyksen vuoksi. Kortin voi tilata ennen matkaa verkossa tai puhelimitse.

Apua hakevan on kuitenkin hyvä muistaa, että hoidon laatu ja määrä vaihtelee maittain. Esimerkiksi Espanjassa ja Portugalissa turisti ohjataan helposit yksityiselle puolelle hoitoon, koska julkinen on ruuhkautunut. Sitä Kela ei korvaa.

Pohjoismaissa ei välttämättä tarvitse eurooppalaista sairaanhoitokorttia, koska hoidon saa myös esittämällä voimassa olevan passin tai muun virallisen henkilöllisyystodistuksen.

Euroopan ulkopuolella hoitoa voi saada paikallisen asiakasmaksun hinnalla ainoastaan Australian julkisessa terveydenhuollossa, kun esittää Kela-kortin ja passin. Muissa maissa joutuu maksamaan hoidon kaikki kustannukset itse.

Se on kuitenkin hyvä muistaa, että Suomen valtio ei maksa ulkomailla sairastuneiden tai kuolleiden kuljetusta kotimaahan.

Lue lisää Kelan sivuilta hoidon korvaamisesta ulkomailla

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Ientulehdus on flunssan jälkeen toiseksi tavallisin infektiosairaus, jota moni potee tietämättään. Koska bakteerit eivät pysy vain suussa, tulehdus kannattaa pysäyttää alkuunsa.

Ienverenvuoto on tuttua lähes jokaiselle, mutta usein verenvuoto tulee ja menee. Jos se hetkeksi loppuu, koko asia unohtuu. Ientulehdus on kuitenkin mainio naamioituja. Se saattaa tehdä tihutöitään kaikessa rauhassa, vaikka verenvuoto hiipuisikin. Tupakoitsijoilla tilanne on astetta salakavalampi, sillä tupakka on myrkkyä ikenille. Nikotiini supistaa myös verisuonia, jolloin verenvuotoa ei aina tule.

– Ainoa tapa huomata suun piilevät tulehdukset onkin käydä säännöllisesti hammaslääkärissä, muistuttaa iensairauksien erikoishammaslääkäri Birgitta von Troil.

Terve ien on väriltään kauniin vaaleanpunainen. Jos ikenet tihkuvat vähänkin verta, ne ovat tulehtuneet. Yksi ientulehduksen merkki onkin punastunut omena. Kun omenaa puraisee, siihen jää verinen viiru. Tulehtunut ien on myös usein turvonnut ja kipeä. Pahanhajuinen hengityskin voi kieliä infektiosta.

Hätkähdyttävää on, että jopa 65 prosentilla yli kolmikymppisistä todetaan syventyneitä ientaskuja, he siis sairastavat ientulehdusta, usein tietämättään. Ientulehdus saattaa iskeä herkästi esimerkiksi raskauden aikana, sillä tietyntyyppiset suun bakteerit lisääntyvät hormonaalisten tekijöiden vuoksi ja pääsevät aiheuttamaan ientulehdusta. Myös syljen eritys vähenee odotusaikana, jolloin hampaat reikiintyvät helpommin.

– Ientulehdusta aiheuttavat bakteerit siirtyvät syljen välityksellä jo äidistä vauvaan. Usein se tapahtuu niin, että tutin tippuessa lattialle äiti puhdistaa sen omassa suussaan tai maistaa samasta lusikasta, onko ruoka sopivan lämpöistä.

Aikuisilla bakteerit tarttuvat etenkin suudellessa.

Yksi hammas tai koko suu

Ientulehdus johtuu usein siitä, että ienrajojen ja hammasvälien säännöllinen puhdistaminen tuppaa unohtumaan, jolloin ienrajoihin kertyy bakteeripeitettä, plakkia. Kun bakteerit tekevät tuttavuutta syljen suolojen kanssa, muodostuu hammaskiveä, jonka karkea ja röpelöinen pinta on bakteerimagneetti. Toisille hammaskiveä syntyy puhdistuksesta huolimatta nopeammin, jopa parissa viikossa.

Kortteja ei jaeta tasan terveydenkään suhteen. On pieni joukko ihmisiä, joilla ientulehdus ei hoitamattomanakaan etene, mutta useimmille syntyy ajan mittaan kiinnityskudossairautena tunnettu parodontiitti. Silloin elimistön puolustussolut ryntäävät paikalle ja yrittävät vimmaisesti tappaa bakteereita.

Hammasta leukaluuhun kiinnittävät sidekudossäikeet haurastuvat, lopulta myös luuta tuhoutuu. Kun kudostuho etenee, hampaat alkavat liikkua, yläetuhampaat viuhkaantuvat ja hampaiden väliin syntyy rakoja.

–Pahimmillaan hammas voi irrota. Vaikeasti tulehtuneessa ikenessä ientaskumittari hurahtaa juuren kärkeen. Suun limakalvoille voi ilmestyä myös märkäpesäkkeitä, kertoo von Troil.

Parodontiitti voi rajoittua vain yhden hampaan tuntumaan, mutta pahimmillaan koko suu voi olla tulehduksen peitossa. Silloin tulehtuneen alueen pinta-ala saattaa olla kämmenen kokoinen. Harva meistä katselisi kovin pitkään tulehtunutta kämmentä.

Parodontiitti saattaa olla oireeton ja kivuton.

Sen kehittyminen vie yleensä vuosia, mutta joskus se voi kehittyä nopeamminkin.

Vaarallinen yleisinfektio

Vaikeaa, märkäistä ientulehdusta esiintyy erityisesti poikkeuksellisessa stressitilanteissa. Sitä nähdään joskus pakolaisilla ja sotien aikaan niin sanottu juoksuhautasuu oli yleinen myös Suomessa.

Jos ihminen sairastuu äkillisesti esimerkiksi keuhkokuumeeseen, influenssaan, syöpään tai sydäninfarktiin, suun tulehdus voi ryöstäytyä käsistä, sillä kehon puolustusta tarvitaan muualla. Kuume, yleiskunnon lasku ja nielemisvaikeudet ovat merkki siitä, että pitää mennä päivystävälle hammaslääkärille.

Kun bakteerit pääsevät verenkiertoon, ne voivat tarttua esimerkiksi vaurioituneisiin sydänläppiin tai keinoniveliin. Tulehdus voi johtaa myös ennenaikaiseen synnytykseen.

– Hoitamaton tulehdus saattaa viedä hampaat suusta, johtaa sydäninfarktiin, aivoverenkierron häiriöihin tai hengenvaaralliseen yleisinfektioon. Joka vuosi satoja ihmisiä joutuu sairaalaan, jopa tehostettuun hoitoon hammastulehduksen vuoksi. Usein heillä on jokin perussairaus tai haastava elämäntilanne, kuvailee von Troil.

Koska suussa muhivat tulehdukset heikentävät immuunipuolustusta, ne voivat pahentaa jo puhjenneita sairauksia. Joskus toistuvan poskiontelotulehduksen taustalta löytyy hammasjuuren infektio.

Diabeetikolla hoitamaton ientulehdus saattaa johtaa siihen, että verensokerit sahaavat ylös alas, insuliinin teho kudoksissa heikkenee ja lisäsairauksien vaara kasvaa. Reumaatikolla sairaus voi pahentua. Tulehtunut suu voi romahduttaa myös syöpäpotilaan kunnon ja heikentää syöpähoitojen tehoa. Syöpähoitojen alkaessa, samoin kuin esimerkiksi ennen lonkkanivelleikkausta, on tärkeää saada suusta tulehduspesäkkeet pois.

Kuin ruosteinen auto

Ihminen saattaa ajatella, että jos hammas parodontiitin vuoksi irtoaa tai joudutaan poistamaan ja jos tilillä on muutama tonni ylimääräistä, tilalle voi kätevästi pistää keinojuuren, implantin. Asia ei ole kuitenkaan näin yksinkertainen.

– Samat bakteerit käyvät myös implantin kimppuun ja voivat irrottaa senkin. Puhutaan peri-implantiitista, muistuttaa von Troil.

Hammaslääkäri vertaa parodontiittia ruosteiseen autoon, jota voidaan hoitaa monella tavalla. Yksi vaihtoehto on laittaa maalia päälle, mutta jos saranatkaan eivät liiku, pitää vaihtaa koko ovi. Sama pätee parodontiittiin.

– Jos vaurioita on paljon, pelkästään mekaaninen puhdistus, hammaskiven poisto ja antibioottikuuri eivät auta. Tarvittaessa ientasku pitää avata ja vaurioitunutta aluetta hoitaa kirurgisesti. Joskus hampaita joudutaan myös poistamaan, ettei tulehdus etenisi, von Troil sanoo.

Parodontiitin hoidossa tarvitaan erikoishammaslääkäriä. Hoitosuunnitelma tehdään aina yksilöllisesti. Parodontologisen hoidon päättymisen jälkeen hoitoa voidaan myös jakaa hammaslääkärin ja suuhygienistin kesken, mikä laskee kustannuksia.

Asiantuntija: iensairauksien erikoishammaslääkäri Birgitta von Troil, Oral Hammaslääkärit.