rokotesuoja influessa hepatiitti jäykkäkouristus pneumokokki
Kuva Shutterstock

Samalla kun otat rokotuksen influenssaa vastaan,  tarkista myös muu rokotesuojasi.

Marras-joulukuussa on aika ottaa influenssarokote. Se pitää uusia joka vuosi, koska influenssavirus muuntuu. Jos et kuulu riskiryhmään, saat influenssasuojan näin:

  1. Lääkäri kirjoittaa reseptin.
  2. Hankit rokotteen apteekista.
  3. Terveydenhoitaja pistää sen terveysasemalla.

Samalla voit tarkistaa, ovatko muut rokotukset ajan tasalla. Ainakin seuraavat rokotteet pitäisi olla:

  • Jäykkäkouristuksen (tetanus) tehosterokote tarvitaan 10 vuoden välein. Kuuluu kansalliseen rokoteohjelmaan ja on maksuton.
  • Pneumokokkirokote estää aivokalvontulehdusta ja muita pneumokokkibakteerin aiheuttamia tauteja. Tarpeellinen ikääntyville ja tupakoiville, perusterveille pneumokokin aiheuttamat sairaudet ovat erittäin harvinaisia. Hinta noin 40 e.

Lisäksi yksilöllisen tarpeen mukaan:

Tuhkarokko, vihurirokko ja sikotauti (MPR): jos lapsena annettava perusrokotesarja on jäänyt väliin tai kesken. Kuuluu kansalliseen rokoteohjelmaan ja on maksuton.

Vesirokkorokotetta suositellaan, jos ei ole varmaa tietoa sairastamisesta. Hinta noin 75 e.

Hepatiitti A ja B -rokotteita suositellaan riskialueille matkustaville. A-B-yhteisrokotteen hinta noin 40 e/ kerta-annos, tarvitaan 3 rokotuskertaa.

Poliotehostetta suositellaan korkean polioriskin maihin matkustaville tai sieltä palaaville. Kuuluu kansalliseen rokoteohjelmaan ja on maksuton.

 

Luotettavaa tietoa rokotteista Rokotetieto.fi

Lisää tietoa rokotussuojasta ja riskiryhmistä Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta 

 

Vierailija

Rokotukset? Laita ne kuntoon nyt!

Vierailija kirjoitti: Miksi jopa sairaanhoitaja kieltää ikäihmisiä ottamasta influenssa rokotetta 9 Koska se on vaarallinen. Rokotteen valmistaja rahoittaa THL:n tutkimuksia ja näinollen THL:n on pakko ostaa ifluenssarokotteita vastapalvelukseksi ja kaikki tietysti veronmaksajien rahoilla. Tämä on ihan perusbisnestä.
Lue kommentti