vaihdevuodet, menopaussi, hormonihoito, pallolaajennus, sydäntauti
Kuva Shutterstock

Olin reilut puoli vuotta sitten pallolaajennuksessa ja silloin kiellettiin käyttämästä vaihdevuosivaivojani helpottanutta estrogeenigeeliä. Nyt gynekologini sanoi, että se ei aiheuta tukoksia valtimoissa. Miten on? Nukun huonosti ja sekään ei ole sydämelleni hyväksi.

Hormonikorvaushoidon vaikutus sydän- ja verisuonisairauksien riskiin on monimutkainen. Tiedetään, että naisilla menopaussin yhteydessä tapahtuva estrogeenipitoisuuden pieneneminen kiihdyttää valtimon seinämissä muutoksia, jotka liittyvät ateroskleroosin kehittymiseen. Näitä ovat valtimon seinämän toimintahäiriöt ja verisuonen seinämän jäykistyminen sekä samaan aikaan veren rasvatasapainossa tapahtuvat epäedulliset muutokset. Tämän seurauksena sydäninfarktien riski kasvaa.

2000-luvulla on julkaistu lukuisia tutkimuksia vaihdevuosien hormonihoidon terveysvaikutuksista. Niissä on osoitettu, että hormonihoito vähentää sydäntapahtumia, jos se aloitetaan alle kymmenen vuotta menopaussin jälkeen. Hoitoa ei toki suositella pelkästään sydän- ja verisuonisairauksien ehkäisyyn vaan estrogeenihoito on tarkoitettu haittaavien vaihdevuosioireiden hoitoon. Hormonihoito näyttää myös vähentävän riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kolikon toinen puoli on estrogeenihoitoon liittyvä pieni laskimoveritulpan riskin lisääntyminen. Myös valtimoissa voi tapahtua veren hyytymistä, erityisesti jos valtimon seinämä on sairas, ja siihen on kehittynyt kalkkiplakki. Tällaiseen kohtaan voi tulla paikallinen tulppa, joka ahtauttaa tai tukkii verisuonta. Hormonihoidon haittavaikutukset iäkkäämmillä naisilla liittyvät erityisesti kohonneeseen sydän- ja aivoinfarktiriskiin, jonka oletetaan johtuvan iän myötä kehittyvästä valtimonkovettumistaudista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hormonihoidon vaikutus sepelvaltimotaudin riskiin siis riippuu siitä, minkä ikäisenä hoitoa käytetään ja missä vaiheessa hoito aloitetaan. Terveissä verisuonissa estrogeenillä on valtimoita suojaavia vaikutuksia. Uudet tutkimukset liittävät hormonikorvaushoidon edulliset verisuonivaikutukset erityisesti naisiin, joilla on hikoiluoireita. Lisäksi on osoitettu, että ihon kautta annosteltu estrogeeni ei lisää tulppariskiä.

Estrogeenihoidon hyödyt ja haitat pitää punnita yksilöllisesti. Kysyjän tapauksessa hormonihoidosta koituu selvästi hyötyjä; vointi on parempi. On tärkeää, että muut verisuonisairauksien riskitekijät on hoidettu, verenpaine on kunnossa, samoin kolesterolitasot ja sokeritasapaino. Estrogeeni kannattaa käyttää ihon kautta annosteltuna, eli geeli on hyvä valinta.

 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla