Suomalaisen sperman laatu on heikentynyt hälyttävästi viime vuosina. Liki puolet miehistä on siinä kunnossa, ettei raskautta saa alulle kovin helposti.

Euroopassa ollaan munia myöten, voisi suomalaismies vihdoin todeta. Kun tanskalainen tutkija Niels Skakkebaek julkaisi parikymmentä vuotta sitten selvityksen länsimaisten miesten siittiöpitoisuuksien romahtamisesta, Suomessa asia ei herättänyt suurta huomiota, sillä suomalaismiehet saattoivat tuolloin ylpeillä spermansa laadulla.

Suomalaismiesten siittiömäärät olivat Euroopan suurimpia. Siittiötiheys oli yli 100 miljoonaa siittiötä yhdessä millilitrassa spermaa, kun Euroopassa luku jäi keskimäärin 66 miljoonaan siittiöön.

Vuosituhannen vaihteesta lähtien myös suomalaismiesten sperman laatu on heikentynyt. 1980-luvun lopulla syntyneillä on jo selvästi vähemmän siittiöitä kuin 1980-luvun alussa syntyneillä. Suomalaismiesten siittiömäärät alkavat olla samalla tasolla saksalaisten, tanskalaisten ja norjalaisten kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yksiselitteistä syytä miesten siittiötuotannon vähenemiseen ei ole löydetty. Syytä on etsitty pääasiassa kolmesta lähteestä: kemikaaleista, ympäristömyrkyistä ja elintapojen muutoksesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kemikaalit tyttöistävät

Siittiötuotantoon vaikuttavat kemikaalit ovat niin sanottuja antiandrogeenejä. Ne ovat yhdisteitä, jotka estävät miessukupuolihormonien eli androgeenien syntyä tai niiden vaikutusta. 

Yleisimpiä ovat ftalaatit, joita käytetään erityisesti PVC-muovin valmistuksessa pehmittimenä. Muovista jopa puolet saattaa olla ftalaatteja. Niitä on kaikessa, missä on PVC-muovia, kuten matoissa, vaatteissa, kengissä, laukuissa ja urheiluvälineissä. Lisäksi ftalaatteja voi löytyä muistakin valmisteista, kuten rakennustarvikkeista, liimoista, kosmetiikasta ja pesuaineista.

Äidin kautta sikiöön siirtyvä tai lapsen saama ftalaattiannos voi häiritä kehittyvän elimistön hormonitasapainoa.
— Ftalaattien tiedetään vaikuttavan mieshormonien tuotannon säätelyjärjestelmään, sanoo fysiologian professori Jorma Toppari.   

Haitat eivät näy heti vaan vasta myöhemmällä iällä. Esimerkiksi Yhdysvalloissa ftalaateille altistuneilla poikalapsilla on todettu matalia testo­steronipitoisuuksia. He myös käyttäytyivät vähemmän maskuliinisesti kuin vertailu­ryhmä.
  

Voiko odottava äiti tehdä mitään välttääkseen ftalaatteja?
  — Hyvä kysymys. Ftalaatteja ei tarvitse ilmoittaa tuoteselosteissa. Sen sijaan PVC:stä voi olla maininta, joten sitä yrittäisin karttaa, sanoo ylitarkastaja Jouni Räisänen Tukesista.

Koska voidepurkin tai hiusväripakkauksen kyljestä ei löydy tietoa ftalaateista,  ainoaksi keinoksi jää kosmetiikan käytön vähentäminen raskausaikana.
— Kemikaalikuormaansa voi keventää myös sillä, ettei osta tuotteita, vaikka muovisandaaleja, jotka tuoksuvat voimakkaasti. Se nimittäin kertoo aina, että jotakin irtoaa. Jos ei ftalaatteja niin jotakin muuta turhaa, Jouni Räisänen vinkkaa.

Viranomaiset ovat heränneet ftalaattien uhkaan, ja niiden käyttöä on rajoitettu.
— Ftalaatit on kielletty leluissa ja lastenhoitotarvikkeissa. Tosin vanhoista muovi­leluista niitä voi irrota, Jouni Räisänen sanoo.

EU:ssa sorvataan rajoituksia yleisesti käytössä oleville tuotteille, kuten matoille, suihkuverhoille ja ihoa vasten tuleville vaatteille, ja neljä ftalaattia joutui vuoden alussa luvanvaraisten kemikaalien listalle.
— Yöuniaan ei kannata kemikaalien takia menettää. Kyllä tupakointi tai liika suolan-käyttö on vaarallisempaa kuin ftalaattialtistus, Jouni Räisänen sanoo.

E-pillereitä talousvedestä

Teollisten kemikaalien lisäksi siittiökatoa on selitetty ympäristömyrkyillä. Muun muassa talousvesiin suodattuvien e-pillerien estro­geenijäämien on arveltu joutuvan juoma­veteen ja koko kansan nautittavaksi. 

Ympäristömyrkkyteorian mukaan ihmisuros olisi vaivihkaa naisistumassa.   
Alttiimpia hormonihäiriöille ovat sikiöt ja imeväisikäiset. Hormonitoimintaa häiritseviä estrogeenejä kulkeutuu useasta eri lähteestä ihmiseen, myös raskaana olevan naisen poika­sikiöön.

Huonolla siemennesteen laadulla näyttää olevan yhteys myös kivessyövän yleistymiseen. Maissa, joissa sairastetaan paljon kivessyöpää, siemennesteen laatu on heikko. Vastaavasti niissä maissa, joissa kivessyöpää on vähän, siemennesteen laatu on parempi. Suomessa kivessyöpäkin on lisääntynyt nopeasti viime vuosikymmenten aikana.

Tupakka myrkyttää

Mies voi heikentää mahdollisuuksiaan saada jälkeläisiä myös elintavoillaan. Ylipaino huonontaa siemennesteen laatua ja saattaa johtaa testosteronipitoisuuden laskuun. Noin kolmannes alkoholisteista kärsii pahoista kivesvaurioista, ja kannabiskin vaurioittaa kiveksiä.

Erityisen haitallista on äidin tupakointi. Tupakoivien äitien pojilla on todettu neljänneksellä vähentynyt siittiötuotanto verrattuna savuttomien äitien poikiin. Naiset voivat siis vaikuttaa merkittävästi siihen, millä toden­näköisyydellä he saavat lapsenlapsia.

Miehen oma tupakointi huonontaa sperman laatua, mutta vaikutus on vähäinen verrattuna äidin raskaudenaikaiseen tupakointiin. Miehen siittiöntuotantokyky kehittyy sikiöaikana ja lapsuudessa. Murrosiän päätyttyä mies ei voi enää nostaa siittiöidensä määrää.

— Poikkeus tästä säännöstä on hormonipuutoksista johtuvat harvinaiset siittiöntuotanto­häiriöt, jotka voi osittain korjata normalisoimalla hormonituotannon, Jorma Toppari sanoo.

Istuja hautoo siittiöitä

Kolmas selitys siittiötuotannon häiriintymiselle on istumatyö. Sujuva siittiötuotanto edellyttää kivesten oikeaa lämpötilaa. Jos kiveksen sisäinen lämpötila ylittää 35 celsiusta, tuotanto häiriintyy vakavasti. Istumatyössä ahtaassa tilassa olevien kivesten lämpötila kohoaa selvästi enemmän kuin kivesten roikkuessa vapaana. Esimerkiksi ammattiautoilijoilla siittiöpitoisuudet ovat tutkimuksissa osoittautuneet keskimääräistä alhaisemmiksi.

Lisääntymiskyvyn kannalta skotlantilainen kilttihame olisi miehelle sopivampi asu kuin kireät farkut. Harrastuksista taas pyöräily on haitallisempaa kuin juoksu tai kävely.

Jostain syystä siittiöiden määrä vaihtelee terveilläkin miehillä eri vuodenaikoina. Niiden tuotanto on suurimmillaan huhtikuussa ja pienimmillään elokuun lopussa. Syytä vaihteluun ei tiedetä.

Yhä useampi on ”kallis lapsi”

Sperman laadun heikkeneminen johtaa todennäköisesti lapsettomuuden yleistymiseen. Suomalaisten lisääntymiskykyä kuvastava hedelmällisyysluku on pysynyt 1,8 tuntumassa, eli naista kohden syntyy 1,8 lasta.

Nykyään lapsettomuudesta kärsii joka viides pariskunta. Noin kolmasosalla syy hedel­mättömyyteen on naisessa, kolmasosalla miehessä. Lopuilla hedelmättömyyden syy on molemmissa ja pienellä osalla syytä ei koskaan löydetä.

Maailman terveysjärjestön WHO:n uusi alaraja normaalille siemennesteelle on 15 miljoonaa siittiötä millilitrassa. Käytännössä lapsen saaminen on vaikeaa
hieman suuremmallakin siittiötiheydellä. Kun luku putoaa alle 50 miljoonan, miehen hedelmöittämiskyky alkaa laskea. Nuorten suomalaismiesten siittiötiheyksien keskiarvo on lähellä tätä lukua.

— Liki puolet miehistä on siinä kunnossa, ettei raskautta saa alulle kovin helposti, Jorma Toppari sanoo.

Lapsistamme noin kolme prosenttia syntyy keinoalkuisesti. Tämä luku sisältää niin sanotut koeputkilapset ja siittiön mikroinjektiolla tuotetut raskaudet mutta ei inseminaatioita eli keinosiemennyksiä. Inseminaatiohoitoja tehdään Suomessa vuosittain useita tuhansia.

Keinoalkuisen lisääntymisen käyttöön vaikuttavat lainsäädäntö ja taloustilanne.
Lapsettomuushoidot ovat suhteellisen kalliita, ja ainoastaan yhden lapsen voi hankkia julkisen terveydenhuollon kautta.

— Ilmeisesti tulevaisuudessa käy niin, että vain varakkaat vanhemmat voivat kustantaa omille aikuisille lapsilleen lisääntymishoitoja saadakseen itselleen lapsenlapsia, professori Jorma Toppari ennustaa.

Asiantuntijat fysiologian professori Jorma Toppari, Turun yliopisto, ja ylitarkastaja Jouni Räisänen, Tukes

Lue lisää Miehen lapsettomuus

 • Spermansa laatu selviää lapsettomuuspoliklinikalla. Lähetteen saa
  oman paikkakunnan terveyskeskuksesta. Yksityisellä lapsettomuuspoliklinikalla analyysin omavastuuosuus on yleensä muutamia kymmeniä euroja.
 • Spermanäytteen voi antaa halutessaan myös kotona. Edellisestä siemen­syöksystä pitäisi olla kulunut 3–5 vuorokautta. Näyte tulee toimittaa laboratorioon noin tunnin sisällä ja suojata kylmältä ja kuumalta. Näytteestä tutkitaan siittiöiden määrä, liikkuvuus ja rakenne.
 • Siemennestetutkimuksen tuloksen saa noin viikon kuluessa. Lääkäri antaa lausunnon, jossa selvitetään siemennesteen ominaisuudet ja sperman laadun
  yhteys lapsettomuuteen.

Yksi vaiettu syy miesten lapsettomuuteen on myös kännykkä- ja wlan-säteily. Aiheesta löytyy lukuisia tutkimuksia. Säteily voi myös hyvin selittää viime aikojen romahduksen Suomessa, sillä se on ainoa rähähdysmäisesti lisääntynyt ympäristötekijä.

 • ylös 26
 • alas 17

nykyään on niin paljon irtosuhteita joista seuraa sukupuolitauteja,tiedän paljon ihmisiä joiden lapsettomuuden syynä on klamydia.Sitten useiden sukupuolitartuntojen jälkeen kohtuun tai penikseen tulee solumuutoksia.Nuorenakin yleensä pojat menee sen tytön luo jolta tiedetään saavan ja sitten saadaan klamydia ja siittiöt kuolevat .Aikuisena sitten harmittaa kun ei lapsia sitten saakkaan.Meillä pitäisi olla enempi kampanjoita miksi kannattaa  olla parisuhteessa ,eikä mainostaa yhden illan juttuja ja intohimoista seksiä.Puhuttaisiin miten ihanaa ,kun nuorena rakastuu,sitten mennään naimisiin,saadaan lapsia,vanhetaan yhdessä ja lapset,lapsenlapset ovat tasapainoisia ja onnellisia ,kun kaikki pysyvät yhdessä ja on juuret,suku,perhe,rakkaus siellä asuu ONNI

 • ylös 19
 • alas 18
Sisältö jatkuu mainoksen alla