Tuliko herkuteltua rasvaisilla herkuilla? Kokeile vatsaa rauhoittavia ruokia ja ota oppia japanilaisesta ruokailuperinteestä: mahaa ei tarvitse vetää täpötäyteen. 

Rasvaiset ruoat saavat ruoansulatuksen toimimaan huonosti, tukkivat koneen. 

Sen sijasta ruokavalio, joka sisältää täysjyviä, vihanneksia, palkokasveja ja hedelmiä voi parantaa ruoansulatuskanavan terveyttä. Tällainen hiilihydraattiruoka poistuu mahasta nopeasti, proteiinipitoinen ruoka jonkin verran hitaammin ja runsaasti rasvaa sisältävä kaikkein hitaimmin.

Punainen ja prosessoitu liha – joissa on rasvaa yltäkylläisesti – ovat vaikeita pilkottavia, joten liharuoka voi matkata hyvinkin kauan elimistössä. Esimerkiksi 600 kalorin paistiateria pysyy vatsassa pari kolme tuntia. Vasta tämän jälkeen alkaa sen kulku ohutsuoleen, jossa ravintoaineet alkavat imeytyä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ruoan sulamisen prosessi suusta peräsuoleen kestää 40–53 tuntia. Tiesitkö, että hampurilaisaterian sulaminen voi kestää jopa kolme päivää?  

Helpoin urakka elimistölle ovat hedelmät ja marjat – ne sulavat jopa tunnissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Valitse sopivaa syömistä

Jos kärsit närästyksestä, kannattaa hevi-osastolta valita banaaneja ja meloneja. Ne ovat pH-arvoltaan emäksisiä eli vähähappoisia hedelmiä. Banaanista saa myös useita hyviä ravintoaineita sekä kuituja.

Muistathan, että kuidut auttavat ruoansulatusta monin tavoin. Liukenematonta kuitua saa vihanneksista ja täysjyväviljasta; liukoista kuitua kaurasta, pähkinöistä, hedelmistä, marjoista ja pavuista.

Myös jogurtista voi olla apua. Erityisen hyvä vaihtoehto on kefiiri. Elintarvikkeet, joissa on mukana bakteerilajit B. lactis, L. rhamnosus ja L. casei voivat säädellä ruoansulatusta erityisen hyödyllisellä tavalla.

Kaalissa ja punajuuressa on paljon glutamiinia – se on polttoaine, jota suolistosolut kaipaavat. Glutamiinin avulla suolen seinä kestää paremmin haitallisten mikrobien hyökkäyksiä.

Sitten on vielä inkivääri. Inkivääritee rentouttaa ruoansulatuskanavaa ja voi helpottaa myös pahoinvointia. Inkivääri on tutkimuksissa myös nopeuttanut mahalaukun tyhjenemistä terveillä koehenkilöillä.

Miten napostelu vaikuttaa? 

Ravitsemusasiantuntijat suosittelevat aterioiden väliksi nelisen tuntia, koska napostelu keskeyttää ruoansulatuksen aaltoliikkeen.

Jos suolta siivoaava aaltomainen liike ei toimi oikein, se vauhdittaa ohutsuolen bakteeriston liikakasvua (SIBO), mikä voi tuottaa kaasuja, venyttää suolta ja siksi aiheuttaa kipuja.

Lisäksi ohutsuoleen majoittuneet bakteerit varastavat tärkeitä ravintoaineita, kuten vitamiineja, mikä itsessään lisää ikävyyksien kierrettä.

Älä vedä tankkia täyteen

Tiesitkö, että Japanissa lounas kestää 40–60 minuuttia? Se mahdollistaa riittävän ravitsemuksen ja myös aikaa pöytäseuralle.

Ruoansulatuksen kultaisia ohjenuoria kannattaakin poimia japanilaisesta ruokailuperinteestä. Tilastot kertovat paljon: vain kolme prosenttia japanilaisista työikäisistä on lihavia, kun Suomessa vastaava luku on noin 20 prosenttia. Japanilaiset ovat myös maailman pitkäikäisimpiä.

Japanilaisen ruokailufilosofian ytimessä on ajatus hillitystä syömisestä, jossa syödään itsensä 80-prosenttisesti täyteen. Näin välttyy elimistöä turhaan rasittavalta ähkyltä.

Japanilaisilla ei ole myöskään lounasbuffet-kulttuuria. He tarjoilevat jokaisen aterian osissa: pieni määrä yhtä ruokaa yhdessä astiassa

Pureskele kunnolla

Myös hitaus auttaa pysymään kohtuudessa. Rauhallinen pureskelu antaa hyvän alun ruoansulatukselle. Pureskellessa ruoka muuttuu liukkaammaksi ja samalla syljen amylaasi alkaa pilkkoa ruoan hiilihydraatteja.

Suolisto pääsee siis vähemmällä, kun pureskelet ruokasi kunnolla. Kannattaa myös juoda riittävästi, koska se auttaa jätteiden poistumista.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla