Lääkäri määräsi pitkään jatkuneeseen suupielten punoitukseen ja halkeiluun Rosazol 1 % -voidetta. Vaiva parani mutta palasi kuurin jälkeen. Mistä saan kunnon avun?

Suupielten punoituksen ja halkeilun takana voi olla eri syitä. Hoito valitaan oireen aiheuttajan mukaan, joten ilman taudinmääritystä (diagnoosia) on mahdotonta antaa tarkkaa vastausta.

Rosazol-voiteen vaikuttava aine on metronidatsoli-niminen antibiootti. Kun tämä voide on oireeseen auttanut, voisi kyseessä olla niin kutsuttu perioraalidermatiitti eli suunympärysihottuma. Se tosin jättää useimmiten rauhaan aivan suun viereisen ihoalueen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Suunympärysihottuma on rosacean eli ruusufinnin ilmenemismuoto, jossa iholle tulee tavallisesti pienenpieniä punoittavia näppylöitä. Suun ympäristön lisäksi sitä voi olla nenän tai harvemmin silmien ympärillä. Vaiva on tavallinen nuorilla ja keski-ikäisillä naisilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suunympärysihottuman paikallishoitona voidaan käyttää metronidatsolivoidetta, joka tappaa bakteereja ja hillitsee tulehdusta. Järeämpi hoito on suun kautta käytettävät tetrasykliinit, jotka ovat nekin antibiootteja. Kumpaakin hoitoa käytetään kuukauden kahden kuurina. Joskus voi olla hyötyä metronidatsolivoiteen jatkamisesta pidempäänkin. Hoidon jälkeen oireet pysyvät yleensä pois jonkin aikaa, mutta vaivalla on taipumus uusiutua. Jotkut kosmeettiset valmisteet ja hydrokortisonia tai muita glukokortikoideja sisältävät voiteet saattavat pahentaa oireita.

Tärkeintä olisi saada oikea taudinmääritys vaivalle, koska suunympärysihottuma vaatii pitkäkestoista hoitoa. Joko yleislääkäri tai ihotautilääkäri voi ottaa kantaa, kertoa vaivan luonteesta ja suunnitella siihen sopivan hoidon.

Annikka Kalliokoski
kliinisen farmakologian erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Hei

Sitkeä piina kasvoissa ( 9kk) ja lääkäri kun aikoi antaa lääkekuurin, joka kesto 2kk kavahdin sitä ja hakeuduin homeopaatille, joka löysi minulle sopivan aineen. 2vkoa käytettyäni sitä oli ihottuma lähes kadonnut ja nyt kuukauden kuluttua ei erota läiskiä lainkaan, suosittelen lämpimästi tätä pehmeämpää hoitomuotoa. Kiitos homeopaatti Marja-Liisa Virrakselle Tampereella

  • ylös 13
  • alas 13
Sisältö jatkuu mainoksen alla