Lääkäri määräsi pitkään jatkuneeseen suupielten punoitukseen ja halkeiluun Rosazol 1 % -voidetta. Vaiva parani mutta palasi kuurin jälkeen. Mistä saan kunnon avun?

Suupielten punoituksen ja halkeilun takana voi olla eri syitä. Hoito valitaan oireen aiheuttajan mukaan, joten ilman taudinmääritystä (diagnoosia) on mahdotonta antaa tarkkaa vastausta.

Rosazol-voiteen vaikuttava aine on metronidatsoli-niminen antibiootti. Kun tämä voide on oireeseen auttanut, voisi kyseessä olla niin kutsuttu perioraalidermatiitti eli suunympärysihottuma. Se tosin jättää useimmiten rauhaan aivan suun viereisen ihoalueen.

Suunympärysihottuma on rosacean eli ruusufinnin ilmenemismuoto, jossa iholle tulee tavallisesti pienenpieniä punoittavia näppylöitä. Suun ympäristön lisäksi sitä voi olla nenän tai harvemmin silmien ympärillä. Vaiva on tavallinen nuorilla ja keski-ikäisillä naisilla.

Suunympärysihottuman paikallishoitona voidaan käyttää metronidatsolivoidetta, joka tappaa bakteereja ja hillitsee tulehdusta. Järeämpi hoito on suun kautta käytettävät tetrasykliinit, jotka ovat nekin antibiootteja. Kumpaakin hoitoa käytetään kuukauden kahden kuurina. Joskus voi olla hyötyä metronidatsolivoiteen jatkamisesta pidempäänkin. Hoidon jälkeen oireet pysyvät yleensä pois jonkin aikaa, mutta vaivalla on taipumus uusiutua. Jotkut kosmeettiset valmisteet ja hydrokortisonia tai muita glukokortikoideja sisältävät voiteet saattavat pahentaa oireita.

Tärkeintä olisi saada oikea taudinmääritys vaivalle, koska suunympärysihottuma vaatii pitkäkestoista hoitoa. Joko yleislääkäri tai ihotautilääkäri voi ottaa kantaa, kertoa vaivan luonteesta ja suunnitella siihen sopivan hoidon.

Annikka Kalliokoski
kliinisen farmakologian erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Suupielet punoittaa?

Hei Sitkeä piina kasvoissa ( 9kk) ja lääkäri kun aikoi antaa lääkekuurin, joka kesto 2kk kavahdin sitä ja hakeuduin homeopaatille, joka löysi minulle sopivan aineen. 2vkoa käytettyäni sitä oli ihottuma lähes kadonnut ja nyt kuukauden kuluttua ei erota läiskiä lainkaan, suosittelen lämpimästi tätä pehmeämpää hoitomuotoa. Kiitos homeopaatti Marja-Liisa Virrakselle Tampereella
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.