Mielialasi vaikuttaa eniten oloosi ja elämääsi. Tee testi ja ota viisaat neuvot vastaan.

Tee testi! Rengasta jokaisesta väitteestä sinuun parhaiten sopiva vaihtoehto.

1. Myönteisten tunteiden määrä arjessani on selkeästi suurempi kuin kielteisten.
A) Kyllä, myönteiset tunteet ovat hallitsevia arjessani.
B) Tunteeni jakautuvat melko tasan kielteisen ja myönteisen välillä.
C) Kielteiset tunteet hallitsevat arkeani.

2. Huolehdin siitä, että yöuneni ovat riittävän pitkät ja hyvät.
A) Nukun 8 tuntia heräämättä välillä.
B) Yöuneni laatu ja pituus vaihtelevat työn ja elämäntilanteen mukaan.
C) Nukun epäsäännöllisesti ja heräilen paljon.

3. Osoitan läheisissä ihmissuhteissani paljon tukea, kiinnostusta ja kiintymystä.
A) Ilmaisen avoimesti myönteisiä tunteita lähipiirissäni.
B) Tunteiden ilmaiseminen on melko hillittyä lähipiirissäkin.
C) Tunteiden ilmaisu ei ole minulle tyypillistä edes läheisissä ihmissuhteissa.

4. Varmistan, että minulla on joka päivä hetki aikaa pysähtyä ja rauhoittua itsekseni.
A) Minulla on selkeät päivittäiset rutiinit rauhoittumiselle.
B) Koetan löytää aikaa itselleni pari kertaa viikossa.
C) Minulla ei jää aikaa itselleni tässä elämäntilanteessa.

Jokaisessa saa A-vastauksesta 3 pistettä, B-vastauksesta 2 ja C-vastauksesta 1 pisteen.

Pisteitä 10–12.
Hienoa! Jatka hymyillen.
Psyykkinen hyvinvointisi vaikuttaa hyvältä olettaen, että olet pystynyt arvioimaan sitä tarkasti. Juuri kyky havainnoida omaa oloa ylläpitää psyykkistä jaksamistasi tulevaisuudessakin, sillä huomaat ajoissa jos jokin alkaa uhata mielenrauhaasi. Muista, että
päivittäinen positiivisten tunteiden ylijäämä rakentaa persoonallisia voimavaroja, säteilee hyvää ympärillesi ja suojelee hyvinvointiasi jatkossakin.

Pisteitä 7–9.
Pärjäät ihan hyvin, mutta voisit hakea rentoutta.
Psyykkinen hyvinvointisi on kohtuullinen, mutta olisi hyvä jos tekisit sitä tukevia harjoituksia päivittäin. Esimerkiksi tietoisuustaidon (mindfulness) harjoittamisella on todettu olevan monia myönteisiä vaikutuksia. Se muun muassa rauhoittaa autonomisen
hermoston toimintaa, laskee verenpainetta, vähentää
masennusoireita sekä lisää myönteisten tunteiden kokemuksia arjessa.

Pisteitä 4–6.
Olet kovilla, joten etsi mielenrauhaa.
Psyykkisen hyvinvoinnin kuntoremontti olisi paikallaan. Olet ehkä kokeillut meditointia tai muuta mielenhallinnan tekniikkaa, mutta et ole sitoutunut huolehtimaan itsestäsi. Tee asennemuutos ja aloita vaikka yhdellä rauhoittumishetkellä päivittäin ja varmista, että saat riittävästi lepoa. Suurin osa hyvinvointia tukevista toimenpiteistä vaatii 1–2 kuukautta, ennen kuin niiden vaikutukset alkavat näkyä.
 

Näin otat suunnan kohti parempaa!

Psykoterapeutti Mikael Saarinen: ”Muutos vaatii herätyksen”

"Arvojen uudistus on elämäntaparemontin lähtökohta. Se tarkoittaa pessimistisestä asenteesta luopumista. Totutussa on turvallista olla, ja siksi negatiivisista tunteista luopuminen on niin vaikeaa. Myönteinen suhtautuminen elämään parantaa sosiaalisia suhteita ja jopa fyysistä terveyttä. Silti se vaatii herätyksen, asennemuutoksen.

Omia tunteitaan voi hallita suhtautumalla niihin sallivasti. Energia on hyvä suunnata tietoisesti positiivisiin asioihin. Jos vatvomme jatkuvasti kiireitämme ja huoliamme, on selvää, että ne leimaavat tunteitamme.

Kiitollisuuspäiväkirjan pito on helppo niksi muistuttaa itseään positiivisista asioista ja tapahtumista. Sitä silmäilemällä kokonaisuus näyttää hieman valoi­sammalta.

Toisiin ei voi vaikuttaa kuten itseensä. Tosin myötätunnon osoittaminen helpottaa omaakin oloa. Sitä kannattaa harjoitella myös parisuhteessa. Jos suhtautuu kumppaniin positiivisesti, hänkin alkaa nähdä, että esimerkiksi unohduksesi johtuu kiireestä eikä velvollisuuksien välttelemisestä.

Empatia on kuin paritanssia, jossa kuulostellaan partnerin rytmiä. Sen varjolla on helppo lähteä märehtimään asioita ilman, että pulmaan etsitään ratkaisua. Tämä on tutkimusten mukaan tyypillisempää naisille kuin miehille. Miehet puolestaan pomppaavat ratkaisuehdotuksiin liian nopeasti. Tällöin järkyttävän tapahtuman kokenut tuntee, ettei häntä kuultu.

Toisen tavoittamiseksi täytyy tehdä työtä. Ensin kuunnellaan rauhassa, vasta sen jälkeen on toimintaehdotusten vuoro. Tarkoitus on tukea kertojaa näkemään itsensä uudessa tilanteessa tapahtuman jälkeen.

Ilmapiiri imaisee helposti mukaansa. Kannattaakin välttää ihmisiä, joilla on vain pahaa sanottavaa. Niin kiire ei ole koskaan, ettei ehtisi töissä tervehtiä toisia.
Kotona olisi hyvä syödä edes kerran päivässä yhdessä. Päivällispöytä ei ole lasten kolttosten puintipaikka vaan päivän kuulumiset käydään läpi positiivisessa hengessä.  

Hyvät unenlahjat on peritty taipumus. Silti nukkumista voi ja kannattaa opetella. Tyhjennä mielesi, kun käyt sänkyyn. Vaikkei uni heti tulisi, olo on hyvä, jos pystyt välttämään kielteiset ajatukset. Positiivisia ei kannata yrittää ottaa tilalle, sillä jos pakotat itsesi ajattelemaan positiivisesti, sekin stressaa.

Parhaat keinot rauhoittua liittyvät usein hetkessä oloon. Unohda, nukutko vai et. Iltarutiiniksi kannattaa ottaa mielentyhjennysharjoitus. Ohjeita löytyy netistä. Liian usein uni on se, josta napataan muuhun tarvittu aika. Mutta vain riittävä uni takaa psyykkisen ja fyysisen terveyden, joten se on väärä paikka leikata."

 

 • Pidä kiitollisuuspäiväkirjaa.
 • Karta ikävää seuraa, hakeudu mukavaan.
 • Lähde kävelylle yksin, jos et muuten saa tilaa omille ajatuksillesi.
 • Harjoittele tässä hetkessä olemista.
   
Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

 • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
 • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
 • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
 • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
 • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.