Mielialasi vaikuttaa eniten oloosi ja elämääsi. Tee testi ja ota viisaat neuvot vastaan.

Tee testi! Rengasta jokaisesta väitteestä sinuun parhaiten sopiva vaihtoehto.

1. Myönteisten tunteiden määrä arjessani on selkeästi suurempi kuin kielteisten.
A) Kyllä, myönteiset tunteet ovat hallitsevia arjessani.
B) Tunteeni jakautuvat melko tasan kielteisen ja myönteisen välillä.
C) Kielteiset tunteet hallitsevat arkeani.

2. Huolehdin siitä, että yöuneni ovat riittävän pitkät ja hyvät.
A) Nukun 8 tuntia heräämättä välillä.
B) Yöuneni laatu ja pituus vaihtelevat työn ja elämäntilanteen mukaan.
C) Nukun epäsäännöllisesti ja heräilen paljon.

3. Osoitan läheisissä ihmissuhteissani paljon tukea, kiinnostusta ja kiintymystä.
A) Ilmaisen avoimesti myönteisiä tunteita lähipiirissäni.
B) Tunteiden ilmaiseminen on melko hillittyä lähipiirissäkin.
C) Tunteiden ilmaisu ei ole minulle tyypillistä edes läheisissä ihmissuhteissa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

4. Varmistan, että minulla on joka päivä hetki aikaa pysähtyä ja rauhoittua itsekseni.
A) Minulla on selkeät päivittäiset rutiinit rauhoittumiselle.
B) Koetan löytää aikaa itselleni pari kertaa viikossa.
C) Minulla ei jää aikaa itselleni tässä elämäntilanteessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jokaisessa saa A-vastauksesta 3 pistettä, B-vastauksesta 2 ja C-vastauksesta 1 pisteen.

Pisteitä 10–12.
Hienoa! Jatka hymyillen.
Psyykkinen hyvinvointisi vaikuttaa hyvältä olettaen, että olet pystynyt arvioimaan sitä tarkasti. Juuri kyky havainnoida omaa oloa ylläpitää psyykkistä jaksamistasi tulevaisuudessakin, sillä huomaat ajoissa jos jokin alkaa uhata mielenrauhaasi. Muista, että
päivittäinen positiivisten tunteiden ylijäämä rakentaa persoonallisia voimavaroja, säteilee hyvää ympärillesi ja suojelee hyvinvointiasi jatkossakin.

Pisteitä 7–9.
Pärjäät ihan hyvin, mutta voisit hakea rentoutta.
Psyykkinen hyvinvointisi on kohtuullinen, mutta olisi hyvä jos tekisit sitä tukevia harjoituksia päivittäin. Esimerkiksi tietoisuustaidon (mindfulness) harjoittamisella on todettu olevan monia myönteisiä vaikutuksia. Se muun muassa rauhoittaa autonomisen
hermoston toimintaa, laskee verenpainetta, vähentää
masennusoireita sekä lisää myönteisten tunteiden kokemuksia arjessa.

Pisteitä 4–6.
Olet kovilla, joten etsi mielenrauhaa.
Psyykkisen hyvinvoinnin kuntoremontti olisi paikallaan. Olet ehkä kokeillut meditointia tai muuta mielenhallinnan tekniikkaa, mutta et ole sitoutunut huolehtimaan itsestäsi. Tee asennemuutos ja aloita vaikka yhdellä rauhoittumishetkellä päivittäin ja varmista, että saat riittävästi lepoa. Suurin osa hyvinvointia tukevista toimenpiteistä vaatii 1–2 kuukautta, ennen kuin niiden vaikutukset alkavat näkyä.
 

Näin otat suunnan kohti parempaa!

Psykoterapeutti Mikael Saarinen: ”Muutos vaatii herätyksen”

"Arvojen uudistus on elämäntaparemontin lähtökohta. Se tarkoittaa pessimistisestä asenteesta luopumista. Totutussa on turvallista olla, ja siksi negatiivisista tunteista luopuminen on niin vaikeaa. Myönteinen suhtautuminen elämään parantaa sosiaalisia suhteita ja jopa fyysistä terveyttä. Silti se vaatii herätyksen, asennemuutoksen.

Omia tunteitaan voi hallita suhtautumalla niihin sallivasti. Energia on hyvä suunnata tietoisesti positiivisiin asioihin. Jos vatvomme jatkuvasti kiireitämme ja huoliamme, on selvää, että ne leimaavat tunteitamme.

Kiitollisuuspäiväkirjan pito on helppo niksi muistuttaa itseään positiivisista asioista ja tapahtumista. Sitä silmäilemällä kokonaisuus näyttää hieman valoi­sammalta.

Toisiin ei voi vaikuttaa kuten itseensä. Tosin myötätunnon osoittaminen helpottaa omaakin oloa. Sitä kannattaa harjoitella myös parisuhteessa. Jos suhtautuu kumppaniin positiivisesti, hänkin alkaa nähdä, että esimerkiksi unohduksesi johtuu kiireestä eikä velvollisuuksien välttelemisestä.

Empatia on kuin paritanssia, jossa kuulostellaan partnerin rytmiä. Sen varjolla on helppo lähteä märehtimään asioita ilman, että pulmaan etsitään ratkaisua. Tämä on tutkimusten mukaan tyypillisempää naisille kuin miehille. Miehet puolestaan pomppaavat ratkaisuehdotuksiin liian nopeasti. Tällöin järkyttävän tapahtuman kokenut tuntee, ettei häntä kuultu.

Toisen tavoittamiseksi täytyy tehdä työtä. Ensin kuunnellaan rauhassa, vasta sen jälkeen on toimintaehdotusten vuoro. Tarkoitus on tukea kertojaa näkemään itsensä uudessa tilanteessa tapahtuman jälkeen.

Ilmapiiri imaisee helposti mukaansa. Kannattaakin välttää ihmisiä, joilla on vain pahaa sanottavaa. Niin kiire ei ole koskaan, ettei ehtisi töissä tervehtiä toisia.
Kotona olisi hyvä syödä edes kerran päivässä yhdessä. Päivällispöytä ei ole lasten kolttosten puintipaikka vaan päivän kuulumiset käydään läpi positiivisessa hengessä.  

Hyvät unenlahjat on peritty taipumus. Silti nukkumista voi ja kannattaa opetella. Tyhjennä mielesi, kun käyt sänkyyn. Vaikkei uni heti tulisi, olo on hyvä, jos pystyt välttämään kielteiset ajatukset. Positiivisia ei kannata yrittää ottaa tilalle, sillä jos pakotat itsesi ajattelemaan positiivisesti, sekin stressaa.

Parhaat keinot rauhoittua liittyvät usein hetkessä oloon. Unohda, nukutko vai et. Iltarutiiniksi kannattaa ottaa mielentyhjennysharjoitus. Ohjeita löytyy netistä. Liian usein uni on se, josta napataan muuhun tarvittu aika. Mutta vain riittävä uni takaa psyykkisen ja fyysisen terveyden, joten se on väärä paikka leikata."

 

  • Pidä kiitollisuuspäiväkirjaa.
  • Karta ikävää seuraa, hakeudu mukavaan.
  • Lähde kävelylle yksin, jos et muuten saa tilaa omille ajatuksillesi.
  • Harjoittele tässä hetkessä olemista.
     
Sisältö jatkuu mainoksen alla