Kuva: <span class="photographer">Shutterstock</span>
Kuva: Shutterstock

Kirveleekö pissatessa, lirahtaako kun aivastat? Virtsavaivoihin löytyy apua lääkityksestä kirurgiaan.

Virtsatietulehdus on monelle liiankin tuttu vaiva. Pissaa saattaa herua vain muutama tippa, mutta jo hetken päästä on jälleen sietämätön hätä, sillä pienikin virtsamäärä ärsyttää tulehtunutta rakkoa ja saa sen supistelemaan. Taudinkuvaan kuuluu kirvely ja alavatsakipu.

Naiset ovat anatomiansa puolesta alttiita virtsatietulehduksille, sillä bakteerit kiipeävät herkästi lyhyttä virtsaputkea pitkin välilihasta tai suolistosta  rakkoon. Virtsatietulehdus on yleinen seksielämän alkaessa. 

Oireinen virtsatulehdus talttuu tavallisesti 3–5 päivän antibioottikuurilla. Kuume ja selkäkipu ovat sen sijaan merkkejä vakavammasta munuaistulehduksesta, jolloin tarvitaan pitkä, 10–14 vuorokauden antibioottikuuri.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Bakteeriviljely kertoo tulehduksesta

Virtsatietulehduksessa virtsanäytteestä löytyy bakteereja ja tulehduksesta kertovia valkosoluja, joskus myös punasoluja. Näytteestä tehdään viljely, josta selviää bakteereihin parhaiten tehoavat antibiootit.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kuuri voidaan aloittaa kuitenkin saman tien. Joskus virtsassa on bakteereja, mutta oireita ei ole. Silloin tulehdusta ei tarvitse hoitaa, ellei nainen ole raskaana.

Jos vuodessa on kolme tai puolessa vuodessa kaksi tulehdusta, aloitetaan yleensä estolääkitys puoleksi vuodeksi. Lääkitys estää bakteerien kasvua virtsassa, jolloin myös kehon omat puolustusmekanismit toimivat paremmin.

Karpalo toimii toisilla

Virtsatietulehduksista kärsivän kannattaa juoda runsaasti, sillä neste huuhtelee rakosta bakteereita ja ne eivät ehdi lisääntyä siellä. Rakko on hyvä tyhjentää ennen seksiä ja sen jälkeen.

Joissakin tutkimuksissa karpaloiden ja puolukoiden tai karpalomehun on todettu vähentävän bakteerien kasvua ja virtsatietulehduksia, osassa tutkimuksia vaikutusta taas ei ole havaittu. 

Jos kuitenkin olet saanut apua karpaloista, kannattaa niiden syömistä ehdottomasti jatkaa, sillä yksilölliset erot ovat suuria.

Lirahtiko aivastaessa?

Virtsankarkailu eli inkontinenssi koettelee sekin enemmän naisia. Satunnaisesti siitä kärsii jopa puolet naisista. Säännöllinen virtsankarkailu lisääntyy ikääntyessä ja alatiesynnytysten jälkeen. Karkaavan virtsan määrä ei välttämättä ole suuri mutta kuitenkin häiritsevä.

Pakkoinkontinenssin taustalla on hermostollinen ongelma, joka saa rakon supistelemaan ja tyhjenemään. Virtsaamispakko iskee niin nopeasti, ettei ihminen aina ehdi vessaan.

Ponnistusinkontinenssista kärsivällä virtsaa karkaa, kun paine vatsaontelossa kasvaa. Näin voi käydä esimerkiksi yskiessä, aivastaessa, juostessa tai hyppiessä.

Fysioterapiasta apua

Pakkoinkontinenssia voidaan hoitaa rakkoa rentouttavalla fysioterapialla. Ponnistusinkontinenssiin auttaa lihasharjoittelu, jonka tukena käytetään usein EMG-laitetta tai ultraääntä sekä tarvittaessa sähköhoitoa. Hoito on kivutonta. 

Jos kolmen kuukauden fysioterapia ei auta, voidaan ponnistusinkontinenssista kärsivälle tehdä leikkaus, jossa virtsaputken alle pujotetaan virtsanpidätyskykyä parantava tukilenkkinauha.

Asiantuntijoina urologian erikoislääkäri Jaakko Salo sekä fysioterapeutti, uroterapeutti ja seksuaalineuvoja Anu Parantainen.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla