Kuvat
Shutterstock

Raju liikunta voi olla liikaa lantionpohjan lihaksille, siksi niiden vahvistamista ei pidä treenarinkaan unohtaa. Gynekologi neuvoo, mikä helpottaa ponnistusinkontinenssia.

Olen 19-vuotias nainen. Harrastan urheilua, jossa kyykätään raskailla painoilla ja hypitään hyppynarulla. Nämä liikkeet aiheuttavat minulle todella noloa virtsan karkailua. Oireisiin liittyy myös paineen tunne sekä välillä jatkuva virtsaamisen tarve. Karkailua ei aina ole ja minulla saattaa olla pitkiäkin jaksoja, kun se ei vaivaa. Silloin pystyn treenaamaan huoletta. Gynekologin mukaan emättimen ja kohdun rakenteissa ei ole mitään vikaa. En haluaisi millään lopettaa rakasta harrastustani inhottavan vaiva takia. Mitä minun kannattaisi tehdä?

Asiantuntija vastaa:

PONNISTUSVIRTSANKARKAILU tarkoittaa virtsan karkaamista fyysisen rasituksen tai ponnistuksen yhteydessä.

Syynä ovat virtsaputkea ympäröivien tukirakenteiden tai virtsaputken sulkijamekanismin heikkous. Näihin vaikuttavat

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
  • ikääntyminen,
  • raskaudet tai hormonaaliset syyt sekä
  • elintavat (lihavuus, tupakointi).
  • Harvinaisia syitä ovat rakon tai synnytinelinten rakennemuutokset.

Väestötutkimuksissa on todettu, että neljänneksellä naisista esiintyy jonkinlaista virtsankarkailua. Nuorilla naisilla se on harvinaista, mutta iän myötä vaiva lisääntyy.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Virtsankarkailu voi olla myös ohimenevää ja parantua itsekseen.

Pitkäaikainen kohtuullinen kuntoliikunta näyttää vähentävän virtsankarkailua.

Toisaalta voimakasta ja toistuvaa ponnistelua vaativat lajit saattavat altistaa naisen virtsankarkailulle.

Nuorille synnyttämättömille naishuippu-urheilijoille tehdyssä kyselytutkimuksessa voimakkaan fyysisen ponnistuksen yhteydessä jonkinasteista virtsankarkailua raportoi joka neljäs.

Taustalla voi olla tilanne, että raskaan treenauksen yhteydessä vatsaontelon paine virtsarakkoon on niin voimakas ja äkillinen, että lantionpohjan lihasten voima ei riitä estämään virtsan karkaamista.

Muun treenauksen lisäksi on hyvä erikseen harjoittaa lantionpohjan lihaksia. Lihasvoiman lisäämiseksi harjoittelua tulisi tehdä viitenä päivänä viikossa vähintään kolme kuukautta.

Lihasvoiman ylläpitämiseksi harjoittelua tulisi jatkaa pysyvästi 2–3 kertaa viikossa.

Lihasvoimaa lisättäessä harjoitusmäärää kasvatetaan koko ajan. Lihaksen eri ominaisuuksia – voimaa, kestävyyttä ja nopeusvoimaa – tulee harjoittaa, koska vain siten ominaisuus kehittyy.

Kuten kaikkeen lihasharjoitteluun kuuluu, myös lantionpohjan lihasten rentouttaminen on tärkeää ja lihasten ylijännitystilaa pitää välttää.

 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Millaisilla liikkeillä niitä kannattaa vahvistaa? Tai kenen puoleen kääntyä, jos ei voi vinkata jotain yleisluontoisia harjoitteita, joilla vahvistamista voisi tehdä?

Sisältö jatkuu mainoksen alla