Tunnetuin syöpävirus on HPV eli papilloomavirus, jota vastaan on rokote.
Tunnetuin syöpävirus on HPV eli papilloomavirus, jota vastaan on rokote.

Vaikka syövän synty on vielä osittain arvoitus, riskit tunnetaan ja niiltä voi suojautua.

TYÖPERÄISIÄ SYÖPIÄ todetaan Suomessa noin 500 joka vuosi. Yleisimpiä syöpävaaran lisääjiä ovat esimerkiksi ulkotyössä auringon UV-säteily, ravintolatyössä tupakansavu, kivi- ja rakennustyössä kvartsipöly ja kaivostyössä radon.

KODIN SISÄILMAAN voi päästä radioaktiivista radonia, joka on maankuoressa uraanin ja toriumin hajoamistuotteena syntyvä jalokaasu. Se aiheuttaa Suomessa lähes 300 keuhkosyöpää vuosittain. Radonia vuotaa taloon perustuksissa olevien rakojen kautta. Kodin radonarvon voi selvittää helposti: tarvittavan mittauspurkin saa esimerkiksi Säteilyturvakeskukselta. Tutkimuksen jälkeen kodissa voidaan tehdä remontteja, joiden avulla radonin määrää sisäilmassa saadaan laskemaan.

VIRUS- JA BAKTEERI-INFEKTIOT aiheuttavat arviolta noin viidesosan kaikista maailman syövistä, enemmän kehitysmaissa kuin kehittyneissä maissa. Tunnetuin syöpävirus on HPV eli papilloomavirus, jonka aiheuttama tulehdus on tärkein kohdunkaulan syövän riskitekijä. HPV:tä vastaan on kehitetty rokote, joka annetaan nykyään kuudesluokkalaisille tytöille. Muita syöpää aiheuttavia viruksia ja bakteereita ovat B- ja C-hepatiitti, helikobakteeri, herpesvirus ja HIV.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nämä ovat tutkitusti toimivia tapoja ehkäistä syöpää

 1. Älä tupakoi
 2. Muista painonhallinta
 3. Syö vihanneksia, hedelmiä ja marjoja
 4. Juo vähemmän alkoholia
 5. Vältä aurinkoa ja suojaudu siltä
 6. Älä ota riskejä työpaikalla
 7. Suojaudu infektioilta
 8. Vältä ionisoivaa säteilyä, kuten radonia ja turhia röntgenkuvia
 9. Karsi punaista lihaa ja lihajalosteita
 10. Syö kuitua
 11. Liiku enemmän
 12. Vähennä suolaa
 13. Käytä hormonikorvaushoitoa korkeintaan viisi vuotta

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla