Luomia kannattaa tarkkailla omatoimisesti esimerkiksi ottamalla aika ajoin kuvia niistä.

Kysymys:

Olen runsasluominen. Tiedän että melanooman riskini on kohonnut, mutta onko silti hyötyä siitä, että en ota aurinkoa, en rusketa itseäni enkä polta ihoani. Pystynkö tarkalla suojautumisella oikeasti vaikuttamaan syöpäriskiini?

Asiantuntija vastaa:

Ihosyövät ja erityisesti melanooma yleistyvät nopeasti. Melanooman esiintyvyys Suomessa on peräti kuusinkertaistunut 40 vuoden aikana. Melanooman riskitekijöitä ovat ihon toistuva palaminen erityisesti nuoruusiällä, runsasluomisuus (luomia yli 50 ), lähisuvun melanoomat sekä poikkeavat luomet. Melanooman riski kymmenkertaistuu,jos luomia on yli 120. Melanooma voi kehittyä vanhaan tai uuteen luomeen.

Auringon UV-säteilyltä ja erityisesti ihon palamiselta suojautuminen on siis runsasluomiselle erittäin tärkeää. Paras tapa on välttää keskipäivän aurinkoa (klo 11–15) ja suojata iho pitkähihaisilla vaatteilla. Paljaaksi jäävällä iholla kannattaa käyttää aurinkovoidetta, jossa riittävä suojakerroin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Suojavoidetta tulee muistaa lisätä usein, erityisesti uimisen tai hikoilun jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Luomia kannattaa tarkkailla omatoimisesti. Ja jos luomi erottuu värin tai muodon puolesta muista, siitä voi ottaa kuvan seurantaa helpottamaan. Jos luomi on poikkeavantumma, kirjava, epätarkkarajainen, vuotaa verta tai aiheuttaa muita tuntemuksia, sitä on hyvä näyttää lääkärille.

 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla