selkäkipu, iskias, osteoporoosi, välilevytyrä
Kuva Shutterstock

Yllättävä kipu säikäyttää: pitääkö minun lähteä lääkäriin heti vai voinko kokeilla lepoa ja särkylääkettä? Erikoislääkäri kertoo vaarallisen selkäkivun merkit.

Yleensä selkää särkee alaselästä lantion seudusta. Tavallinen syy on puristuksiin joutunut hermo: nikamavälilevy on luisunut pois normaalilta paikaltaan ja painaa selkäydinhermon juurta.

–Näin syntyy iskiaskipu, joka voi säteillä jalkoihin ja puuduttaakin niitä. Se voi olla niin kova, että estää lähes kaiken liikkumisen, sanoo kivun hoidon ja anestesiologian erikoislääkäri Martina Bachmann HYKSistä.

Lue lisää Paraneeko iskias?

Hän toivoisi, että tällaisiin akuutteihin selkäkipuihin suhtauduttaisiin nykyistä vakavammin. Silloin ne eivät pääsisi kroonistumaan ja vaikeuttamaan normaalia elämää.

Välilevytyrä voi olla välillä kivuton ja sitten taas kovinkin hankala. Yhdeksän tapausta kymmenestä paranee kolmessa kuukaudessa hyvällä hoidolla, levolla, fysioterapialla ja liikunnalla.

– Mutta jos vaiva jatkuu ja pahenee, se kyllä lähettää lääkäriin.

Lue lisää Kuuluvatko kivut luukatoon?
 

Apua viivyttelemättä


Selkäpotilaan pitää hakea apua viivyttelemättä, jos alaraajoihin heijastuu voimakas kipu tai niihin tulee heikkoutta ja tunnottomuutta. Virtsaamisvaikeudet ja ulosteen pidätysvaikeudet ovat myös syy lähteä lääkäriin heti. Välilevyn pullistuman lisäksi tällaiset oireet voivat nimittäin johtua myös kasvaimen tai bakteeritulehduksen aiheuttamasta selkäydinkanavan ahtaumasta.Lääkäriä tarvitaan pikaisesti myös, jos selkäsärkyyn liittyy kuumetta tai jos kipu ei lievity levossa.
 

–Tutkimuksessa selvitetään, koska kipu on alkanut, minkälaista se on nyt ja minkälaista aikaisemmin, tuntuuko se vain liikkuessa vaiko myös levossa, säteileekö se jalkoihin, miten se vaikeuttaa normaalia toimintaa, onko muita sairauksia. Selkää tutkimalla lääkäri näkee myös, onko lannerangan normaali notko oiennut, onko selkä vinossa ja missä asennossa kipu pahenee tai helpottaa.
 

 

Monta syytä kipuun

Iskias on useimmiten nuorten aikuisten vaiva. Iän lisääntyessä se vähenee, kun selkäranka jäykistyy.

Jos välilevytyrä joudutaan leikkaamaan, tilanne tulee eteen yleensä noin nelikymppisenä. Vanhemmiten selkäsäryn aiheuttaja voi olla osteoporoottinen murtuma tai selkäydinkanavan ahtauma eli spinaalistenoosi. Jälkimmäinen aiheuttaa pikkuhiljaa pahenevaa kipua ja voimien vähenemistä jaloissa. Jos selkäkipuun liittyy vatsakipu, syynä voi olla esimerkiksi virtsatie- tai haimatulehdus tai kasvain.


Selkäkipuista voi pelottaa, kun hän ei tiedä, onko oireen syy vakava. Pelon hälventämiseksikin on hyvä käydä yleislääkärin tutkimuksessa.

– Hän voi selvittää selkäkivun syitä varsin pitkälle esimerkiksi röntgenkuvan ja laboratoriotutkimusten avulla. Hän näkee, tarvitaanko pitemmälle meneviä sairaalatutkimuksia, joissa sitten päätetään esimerkiksi tietokonetomografia- tai magneettikuvauksesta: muun muassa välilevytyrä näkyy niissä selkeämmin.

 

Niksauttaa vai ei?
 

Selän hoito ei enää ole makuuttamista vaan liikuntaa kivun sallimissa rajoissa. Tavalliset kotityöt ovat hyvää lääkettä. Lääkärin kanssa voidaan myös miettiä, olisiko koulutetun osteopaatin tai kiropraktikon antamasta manipulaatiohoidosta eli nivelten niksauttamisesta hyötyä.

Manipulaatiohoidon tavoitteena on lisätä nivelen liikkuvuutta ja näin laukaista kiputiloja sekä parantaa potilaan toimintakykyä. Tavallisesti manipuloidaan selän nikamia, siksi voidaan myös puhua nikamakäsittelystä tai niksautushoidosta.

– Ennen tällaista hoitoa pitää kuitenkin ottaa lannerankakuva ja varmistua, ettei kivun aiheuttaja ole sairaus tai vamma, joka ei siedä käsittelyä. Esimerkiksi juuri välilevytyrän hoidossa ei manipulaatiota pidä käyttää, Martina Backmann varoittaa.

Lue lisää Niksautus saattaa auttaa selkäkipuun

 

  • heijastelee tunnottomuutena
  • aiheuttaa virtsaamisvaikeuksia
  • aiheuttaa pidätyskyvyttömyyttä
  • liittyy kuumeeseen
  • liittyy vatsakipuun
  • ei lievity levossa