Unet kertovat aina jotakin niiden näkijästä. Niitä tulkitsemalla voi oppia ymmärtämään itseään.

Kun psykoanalyytikolle kertoo unensa juonikiemurat, joutuu yleensä itse tulkitsijaksi. Kyse ei suinkaan ole siitä, että psykoanalyytikko pakenisi työntekoa, vaan siitä, että tulkinnan avaimet ovat unen näkijällä itsellä. Ammattilainen kuitenkin auttaa purkamaan unta elämänhistorian, tämänhetkisen elämäntilanteen ja mielikuvien avulla. Unen yksityiskohdille pyritään löytämään merkitys.

Toiveet ja pelot

Psykoanalyyttisen näkemyksen mukaan unet kertovat aina jotain, mutta vain unen näkijä itse voi löytää todellista ymmärrystä niihin. Jokaisen unet ovat yksilöllisiä, kukaan muu ei näe samanlaisia. Jo Sigmund Freud selitti aikanaan, että uni koostuu muun muassa edeltävän päivän todellisista tapahtumista ja unennäkijän toiveista. Unissa on myös pelkoja. Ne voivat ilmetä vaikka niin, ettei läheiseen saa yhteyttä, koska puhelimen johdot ovat poikki.

Psykoanalyytikko Leena Klockarsin kuulemat unet eivät ole juuri muuttuneet vuosikymmenten saatossa. Hänestä tuntuu hyvältä, että unet pysyvät samantapaisina ajan ja elämän muutoksista huolimatta.

– Selitys voisi olla se, että unet tulevat syvältä tiedostamattomasta, mihin valveilla elettävä elämä ei jätä pysyviä jälkiä.

Symboleiden sanoma

Uniin putkahtavat usein sellaiset asiat, jotka muutenkin pyörivät mielessä. Kyse voi olla arkisista asioista tai laajemmin elämäntilanteesta. Esimerkiksi opiskelijat kertovat usein näkevänsä unta noloista tilanteista, vaikkapa siitä, että ovat alasti väärässä paikassa. Se voisi johtua siitä, että eletään etsinnän aikaa.

Psykoanalyysissä pohditaan myös, mitä uneen satunnaisen tuntuisesti tulleet elementit unennäkijälle symboloivat. Jos esimerkiksi ahdistavaan uneen matikankokeista ilmestyy pulpetilla kulkeva muurahainen, voi miettiä, onko se ahkeruuden symboli vai muistuttaako se jostain elämän varrella koetusta kirvelevästä kivusta.

Unissa on omasta elämänhistoriasta nousevia, mutta myös kaikille yhteisiä symboleja. Näitä myyttisiä kuvia ihmiskunta on sijoittanut esimerkiksi satuihin ja tarinoihin historiansa aikana. Tällainen niin sanotusta kollektiivisesta piilotajunnasta tuleva kuva on vaikkapa paratiisikertomuksen käärme, joka sekin merkitsee eri ihmisille eri asioita.

Ihmisten yhteisesti jakamista ajatuksista, kollektiivisesta muistista, tulevia unia ovat esimerkiksi ahtaiden paikkojen läpi kulkeminen, mikä saattaa useimmille merkitä työläyttä jonkin asian suhteen. Monille yhteinen unikuva on myös talon rakentaminen. Se edustaa usein minuuden tyyssijaa, jota siis unessa rakennetaan.

Yöt ilman unia

Jotkut väittävät, etteivät näe unia koskaan. Leena Klockarsin mukaan se ei ole mahdollista, vaan kaikki ihmiset näkevät unia. Kaikkia unia vain ei muista – ja joitakin ei halua muistaa. Mieli pyrkii pyyhkimään pois ikävät asiat. Psykoanalyysissa kuitenkin pyritään siihen, että kaikki mielessä olevat asiat – unet ja ajatukset – saisivat sanallisen muodon. Näin tiedostamaton tulee tietoiseksi ja on helpompi ymmärtää itseään, pelkojaan ja motiivejaan.

Jos unien muistaminen jostain syytä estyy, moni kokee sen köyhdyttäväksi. Ilman unien apua on vaikea saada kiinni tunteista, joita ne käyttävät materiaalinaan.

Tulkitse vapaasti

– Jos tahtoo, unielämäänsä voi vilkastuttaa. Se tapahtuu kiinnostumalla niin omasta kuin muidenkin mielenmaailmasta, ihmisistä yleensä ja inhimillisyydestä. Unet ovat rikkaita, kun on kiinnostunut itsestään ja kun tuntuu, että elämässä tapahtuu monenlaista. Muistetut unet voivat myös arkipäiväistyä, jos niistä ei ole kiinnostunut, Leena Klockars sanoo.

Miten uniaan sitten voisi itse oppia ymmärtämään paremmin? Klockars kääntää asian toisin päin.

– Unien avulla voi oppia ymmärtämään paremmin itseään. Voi harjoitella muistamaan uniaan kertomalla niitä itselleen ja muillekin. Kuulostella, minkälainen tunnetila niissä vallitsee. Omien unien tulkitsemisessa tärkeää on luovuus ja vapaus – tiukan älyllisyyden saa silloin unohtaa.

Unet voivat myös auttaa tulevan hahmottamissa, vaikka eivät sinänsä ennustakaan tulevaa. Unet kuitenkin voivat kertoa siitä, mitä ihminen ajattelee. Ja se mitä ihminen ajattelee, voi ennustaa sitä, mitä hän tulee tekemään.
s

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.