Unet kertovat aina jotakin niiden näkijästä. Niitä tulkitsemalla voi oppia ymmärtämään itseään.

Kun psykoanalyytikolle kertoo unensa juonikiemurat, joutuu yleensä itse tulkitsijaksi. Kyse ei suinkaan ole siitä, että psykoanalyytikko pakenisi työntekoa, vaan siitä, että tulkinnan avaimet ovat unen näkijällä itsellä. Ammattilainen kuitenkin auttaa purkamaan unta elämänhistorian, tämänhetkisen elämäntilanteen ja mielikuvien avulla. Unen yksityiskohdille pyritään löytämään merkitys.

Toiveet ja pelot

Psykoanalyyttisen näkemyksen mukaan unet kertovat aina jotain, mutta vain unen näkijä itse voi löytää todellista ymmärrystä niihin. Jokaisen unet ovat yksilöllisiä, kukaan muu ei näe samanlaisia. Jo Sigmund Freud selitti aikanaan, että uni koostuu muun muassa edeltävän päivän todellisista tapahtumista ja unennäkijän toiveista. Unissa on myös pelkoja. Ne voivat ilmetä vaikka niin, ettei läheiseen saa yhteyttä, koska puhelimen johdot ovat poikki.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Psykoanalyytikko Leena Klockarsin kuulemat unet eivät ole juuri muuttuneet vuosikymmenten saatossa. Hänestä tuntuu hyvältä, että unet pysyvät samantapaisina ajan ja elämän muutoksista huolimatta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Selitys voisi olla se, että unet tulevat syvältä tiedostamattomasta, mihin valveilla elettävä elämä ei jätä pysyviä jälkiä.

Symboleiden sanoma

Uniin putkahtavat usein sellaiset asiat, jotka muutenkin pyörivät mielessä. Kyse voi olla arkisista asioista tai laajemmin elämäntilanteesta. Esimerkiksi opiskelijat kertovat usein näkevänsä unta noloista tilanteista, vaikkapa siitä, että ovat alasti väärässä paikassa. Se voisi johtua siitä, että eletään etsinnän aikaa.

Psykoanalyysissä pohditaan myös, mitä uneen satunnaisen tuntuisesti tulleet elementit unennäkijälle symboloivat. Jos esimerkiksi ahdistavaan uneen matikankokeista ilmestyy pulpetilla kulkeva muurahainen, voi miettiä, onko se ahkeruuden symboli vai muistuttaako se jostain elämän varrella koetusta kirvelevästä kivusta.

Unissa on omasta elämänhistoriasta nousevia, mutta myös kaikille yhteisiä symboleja. Näitä myyttisiä kuvia ihmiskunta on sijoittanut esimerkiksi satuihin ja tarinoihin historiansa aikana. Tällainen niin sanotusta kollektiivisesta piilotajunnasta tuleva kuva on vaikkapa paratiisikertomuksen käärme, joka sekin merkitsee eri ihmisille eri asioita.

Ihmisten yhteisesti jakamista ajatuksista, kollektiivisesta muistista, tulevia unia ovat esimerkiksi ahtaiden paikkojen läpi kulkeminen, mikä saattaa useimmille merkitä työläyttä jonkin asian suhteen. Monille yhteinen unikuva on myös talon rakentaminen. Se edustaa usein minuuden tyyssijaa, jota siis unessa rakennetaan.

Yöt ilman unia

Jotkut väittävät, etteivät näe unia koskaan. Leena Klockarsin mukaan se ei ole mahdollista, vaan kaikki ihmiset näkevät unia. Kaikkia unia vain ei muista – ja joitakin ei halua muistaa. Mieli pyrkii pyyhkimään pois ikävät asiat. Psykoanalyysissa kuitenkin pyritään siihen, että kaikki mielessä olevat asiat – unet ja ajatukset – saisivat sanallisen muodon. Näin tiedostamaton tulee tietoiseksi ja on helpompi ymmärtää itseään, pelkojaan ja motiivejaan.

Jos unien muistaminen jostain syytä estyy, moni kokee sen köyhdyttäväksi. Ilman unien apua on vaikea saada kiinni tunteista, joita ne käyttävät materiaalinaan.

Tulkitse vapaasti

– Jos tahtoo, unielämäänsä voi vilkastuttaa. Se tapahtuu kiinnostumalla niin omasta kuin muidenkin mielenmaailmasta, ihmisistä yleensä ja inhimillisyydestä. Unet ovat rikkaita, kun on kiinnostunut itsestään ja kun tuntuu, että elämässä tapahtuu monenlaista. Muistetut unet voivat myös arkipäiväistyä, jos niistä ei ole kiinnostunut, Leena Klockars sanoo.

Miten uniaan sitten voisi itse oppia ymmärtämään paremmin? Klockars kääntää asian toisin päin.

– Unien avulla voi oppia ymmärtämään paremmin itseään. Voi harjoitella muistamaan uniaan kertomalla niitä itselleen ja muillekin. Kuulostella, minkälainen tunnetila niissä vallitsee. Omien unien tulkitsemisessa tärkeää on luovuus ja vapaus – tiukan älyllisyyden saa silloin unohtaa.

Unet voivat myös auttaa tulevan hahmottamissa, vaikka eivät sinänsä ennustakaan tulevaa. Unet kuitenkin voivat kertoa siitä, mitä ihminen ajattelee. Ja se mitä ihminen ajattelee, voi ennustaa sitä, mitä hän tulee tekemään.
s

Sisältö jatkuu mainoksen alla