Välikorvantulehdus, otiitti, on pikkulasten vaiva, Kahden vuoden ikään mennessä sen on sairastanut vähintään kerran noin 70 prosenttia lapsista. Tavallisimmin tauti kehittyy virusinfektion yhteydessä. Se voi parantua itsekseenkin, mutta yleensä siihen annetaan lääkitys.

Riskit

Välikorvantulehduksen riski kasvaa, kun pikkulapsi sairastuu flunssaan. Sairastumisriski on suurempi, jos lapsi on päivähoidossa tai hänellä on paljon sisaruksia, muilla perheenjäsenillä on korvatulehdus tai lapsi altistuu tupakansavulle. Rintaruokinta hieman ehkäisee korvatulehduksilta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Oireet

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Välikorvantulehdus liittyy melkein aina flunssaan. Korvakipu alkaa usein kolmantena tai neljäntenä yönä flunssaoireiden alkamisesta. Kipua on kuitenkin vain kuudella potilaalla kymmenestä. Taudinkuvaan kuuluu lisäksi nuhaa, yskää, kuumetta, kurkkukipua, kuulon heikkenemistä, öistä levottomuutta, ruokahaluttomuutta, oksentelua tai ripulia. Selvä tulehduksen merkki on korvan tärykalvon ilmastointiputkesta tuleva märkävuoto.

Hoito

Jos lapsi herää yöllä korvakipuun, lääkärille lähdön voi lykätä aamuun. Ensiavuksi lapselle voi antaa kipulääkettä, esimerkiksi parasetamolia tai ibuprofeenia. Nuhaisen lapsen on paras nukkua puolittain istuvassa asennossa, koska silloin hengitys sujuu helpommin.

Suurimmalta osalta lapsia neste häviää välikorvasta muutamassa viikossa ilman antibioottihoitoakin. Lääkitystä kuitenkin käytetään usein, sillä se saattaa nopeuttaa korvaoireiden häviämistä ja estää taudin pitkittymisen. Ensisijaislääkkeeksi suositetaan amoksisilliinia tai V-penisilliiniä. Jos lapsella on kovaa korvakipua, tärykalvon puhkaisu vähentää sitä tehokkaasti.

Noin kuukausi tulehduksen alkamisen jälkeen lapsen korvat on syytä tarkistaa. Jos välikorvantulehdukseen viittaavia oireita vielä ilmenee, lapselle määrätään uusi antibioottikuuri eri valmisteella. Pitkittyvät oireet saattavat johtua korvaeritteestä löytyvästä viruksesta tai edelleen jatkuvasta hengitysteiden virusinfektiosta. Tällöin lääkkeen vaihdosta ei ole hyötyä. Ellei välikorvissa oleva neste ole hävinnyt viimeistään kolmen kuukauden kuluessa, lapsi lähetetään jatkohoitoon korvalääkärille.

Lähde: Käypä hoito -suositus
www.kaypahoito.fi

Sisältö jatkuu mainoksen alla