Kukapa ei tahtoisi olla kekseliäs ja omaperäinen. Mutta mitä luovuus on, ja voiko sitä oppia? Lue asiantuntijan vastaukset tuttuihin luovuusmyytteihin.

1. Luovan ihmisen oikea aivopuolisko on hallitseva. Tarua. Luovuus ei sijaitse yhdellä tietyllä aivoalueella. Luova ajattelu on mutkikas prosessi, joka työllistää hoksottimia monipuolisesti. Paljon riippuu myös siitä, millaista ongelmaa olet ratkomassa: romaanin rustaaminen ja matikkapähkinän puiminen työllistävät eri aivoalueita. 

2. Luovuus vaatii loogista ajattelua. Totta. Luovuus on taitoa keksiä uutta, mutta myös kykyä järjestää ideat mielessä säntillisesti riviin, napsia parhaat päältä ja kehittää niitä eteenpäin. Siksi järkevä ja johdonmukainen voi olla luova ideoija.

3. Luovuutta ei voi harjoitella. Tarua. Varmin keino luovuuden lisäämiseen on raaka taustatyö. Uutta avaruusalusta ei voi keksiä opiskelematta ensin alan huippuasiantuntijaksi.

4. En ole lahjakas piirtäjä tai soittaja, en siis ole luova. Tarua. Luovuutta on muutakin kuin taiteellisuus. Treenaa siis aivoja monipuolisesti. Tee ristikoita, kehitä pelisilmää pallokentällä ja ajaudu inspiroivaan keskusteluun.

Asiantuntijana luovuustutkija, kasvatustieteen tohtori Jussi T. Koski, Creleco Oy.

Lue myös, kuinka unelmoimalla, lomailemalla ja lepäämällä voi lisätä luovuutta:

Aivot tarvitsevat lepoa

Unelmoi kohti onnea

 

XX

Jos pää tuntuu tyhjältä ennen aamupalaveria, vetreytä mielikuvitusta helpolla harjoituksella.

1. Laita ajastin hälyttämään 10 minuutin päähän. Aikaraja tehostaa työskentelyä: se opettaa luottamaan intuitioon ja rohkeutta karsia epäolennaisen.

2. Kirjaa ensin paperille tärkeimpiä yläkäsitteitä. Pysy vielä yleisellä tasolla. Jos valmistaudut kokoukseen, jonka aihe on työhyvinvointi, se on yksi yläkäsitteistä.

3. Kokoa pääkohdan ympärille mitä tahansa käsitteitä tai lauseita, jotka pääkohdista tulevat mieleen. Assosioi rennosti. Muista ajastin: juuri nyt määrä on laatua tärkeämpää.

4. Jos tehtävä takkuilee, toista se niin, että kuvittelet olevasi joku muu. Miten 20 vuotta nuorempi tai eri ammatin edustaja kokisi saman ongelman?

Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.