Kukapa ei tahtoisi olla kekseliäs ja omaperäinen. Mutta mitä luovuus on, ja voiko sitä oppia? Lue asiantuntijan vastaukset tuttuihin luovuusmyytteihin.

1. Luovan ihmisen oikea aivopuolisko on hallitseva. Tarua. Luovuus ei sijaitse yhdellä tietyllä aivoalueella. Luova ajattelu on mutkikas prosessi, joka työllistää hoksottimia monipuolisesti. Paljon riippuu myös siitä, millaista ongelmaa olet ratkomassa: romaanin rustaaminen ja matikkapähkinän puiminen työllistävät eri aivoalueita. 

2. Luovuus vaatii loogista ajattelua. Totta. Luovuus on taitoa keksiä uutta, mutta myös kykyä järjestää ideat mielessä säntillisesti riviin, napsia parhaat päältä ja kehittää niitä eteenpäin. Siksi järkevä ja johdonmukainen voi olla luova ideoija.

3. Luovuutta ei voi harjoitella. Tarua. Varmin keino luovuuden lisäämiseen on raaka taustatyö. Uutta avaruusalusta ei voi keksiä opiskelematta ensin alan huippuasiantuntijaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

4. En ole lahjakas piirtäjä tai soittaja, en siis ole luova. Tarua. Luovuutta on muutakin kuin taiteellisuus. Treenaa siis aivoja monipuolisesti. Tee ristikoita, kehitä pelisilmää pallokentällä ja ajaudu inspiroivaan keskusteluun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Asiantuntijana luovuustutkija, kasvatustieteen tohtori Jussi T. Koski, Creleco Oy.

Lue myös, kuinka unelmoimalla, lomailemalla ja lepäämällä voi lisätä luovuutta:

Aivot tarvitsevat lepoa

Unelmoi kohti onnea

 

XX

Jos pää tuntuu tyhjältä ennen aamupalaveria, vetreytä mielikuvitusta helpolla harjoituksella.

1. Laita ajastin hälyttämään 10 minuutin päähän. Aikaraja tehostaa työskentelyä: se opettaa luottamaan intuitioon ja rohkeutta karsia epäolennaisen.

2. Kirjaa ensin paperille tärkeimpiä yläkäsitteitä. Pysy vielä yleisellä tasolla. Jos valmistaudut kokoukseen, jonka aihe on työhyvinvointi, se on yksi yläkäsitteistä.

3. Kokoa pääkohdan ympärille mitä tahansa käsitteitä tai lauseita, jotka pääkohdista tulevat mieleen. Assosioi rennosti. Muista ajastin: juuri nyt määrä on laatua tärkeämpää.

4. Jos tehtävä takkuilee, toista se niin, että kuvittelet olevasi joku muu. Miten 20 vuotta nuorempi tai eri ammatin edustaja kokisi saman ongelman?

Sisältö jatkuu mainoksen alla