Vulvodynia on hankala vaiva, jonka hoitoon käytetään monelaisia lääkkeitä. Itse voi helpottaa oloaan karsimalla kaikki limakalvojen ärsyttäjät.

Olen kärsinyt puoli vuotta merkillisestä poltteen tunteesta intiimialueella. Polte on jokapäiväistä, todella kiusallista ja ahdistavaa. Oire tulee, jos istun kauan. Kun liikun ja nukun, polte häviää. Olen normipainoinen, perusterve nainen.

Aluksi oiretta hoidettiin hiivatulehduksena ja söin useamman kuurin Fluconazolia + maitohappobakteereita. Ei apua. Pimafucortvoidetta kokeiltiin, ei apua. Myöskään estrogeenivoide ei tuonut helpotusta. Gynekologiset tutkimukset, veri- ja virtsakokeet eivät anna vastausta. Kaikki ok. Neurologi ei löytänyt poikkeavaa, mutta määräsi Triptyl-lääkettä kipukynnyksen nostoon. Se on hieman helpottanut oloa, mutta ei ole vienyt oireita täysin pois. Osaisitteko auttaa tässä?

Asiantuntija vastaa:

KYSYJÄLLÄ on hankala vaiva, jota on hoidettu useilla eri tavoilla. Hoidot ovat nykyisten hoitosuositusten mukaisia. Oletan, että kaikkia hoitoja on käytetty riittävän pitkään, koska apu ei aina ole välitön.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yksinkertaisia neuvoja minulla ei ole.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ulkosynnyttimien kiputilaa kutsutaan vulvodyniaksi silloin, kun sen aiheuttaja ei ole mikään tunnettu sairaus, ulkosynnyttimien alue on ulkoisesti täysin terveen näköinen ja kun kipu on pitkäkestoista.

Kun oireiden syytä aletaan selvittää, on tärkeä poissulkea tulehdukset (herpes- tai hiivatulehdus), vulvan ihosairaus (puna- tai valkojäkälä) tai menopaussin jälkeinen limakalvojen oheneminen estrogeenipuutoksen vuoksi.

Näin on kysyjän kohdalla toimittu.

Jos aiheuttajaa ei tutkimuksista huolimatta löydy, käytetään oireita helpottavia hoitoja.

Kipukynnystä kohottavat neuropaattisen kivun lääkkeet lievittävät usein vulvodynianoireita.

Näistä lääkkeistä trisykliset masennuslääkkeet ovat osoittautuneet tehokkaimmiksi.

Hoito aloitetaan yleensä 10 mg:n annoksella amitriptyliinia (Triptyl), joka suositellaan otettavaksi illalla sen väsyttävän vaikutuksen vuoksi. Annosta voidaan suurentaa haittavaikutusten sallimissa rajoissa määrään, jolla saadaan hyvä vaste.

Kaikki limakalvoja ärsyttävä tulisi karsia: pesu pelkällä vedellä, ei saippuaa, ei hajusteita, ei pikkuhousunsuojia, ei keinokuituisia tai kiristäviä alusvaatteita, ei liian tiukkoja housuja.

Omatoiminen lantionpohjan lihasten harjoittelu yhdistettynä lihasten tietoisen rentouttamisen opetteluun on hyödyllistä.

Lisätietoa ja neuvoja löytyy Terveyskylästä (terveyskyla.fi) hakusanalla vulvodynia.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla