Koska syödään? Perheen yhteiset ruokailuhetket ovat hyvä tilaisuus pysähtyä arjen keskellä. Kuva: iStock
Koska syödään? Perheen yhteiset ruokailuhetket ovat hyvä tilaisuus pysähtyä arjen keskellä. Kuva: iStock

Paras paikka parantaa teinin kehonkuvaa on yhteinen ruokapöytä.

Jos haluat auttaa lasta positiivisen kehonkuvan luomisessa, syökää usein yhdessä. Laajasta amerikkalaistutkimuksesta selvisi, että näillä pienillä tilanteilla on suuri merkitys sille, oppiiko lapsi tykkäämään vartalostaan vai ei.

Erityisen iso vaikutus oli yhdessä syödyllä aamupalalla.

– Yhdessä syöminen antaa lapselle ja teinille positiivisia mielikuvia ruuasta, kertoo professori Virginia Ramseyer Winter tutkimustiedotteessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimuksessa analysoitiin yli 12 000 nuoren ruokailutottumuksia ympäri Yhdysvaltoja. Tutkijat perehtyivät muun muassa siihen, kuinka usein ja kenen kanssa teini syö ruokansa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Teinit toivovat enemmän arkista yhdessäoloa vanhempien kanssa. 

Teini-ikäinen saattaa vaikuttaa siltä, että viimeinen asia mitä hän haluaa, on syödä yhdessä ja kertoa kuulumisiaan. Se luulo voi olla väärä. Kun suomalaisilta 15–17-vuotiailta nuorilta kysyttiin ajatuksia perheen ja ystävien välisestä vuorovaikutuksesta, yhteiset ruokailuhetket olivat listalla kolmantena. Ykkösenä nuorten listalla oli arkinen yhdessäolo vanhempien kanssa.

Miten sitten luodaan hyvä tunnelma ruokapöytään? Tärkeää on rento ja kiireetön yhdessäolo.

Ravitsemusterapeutin mukaan hyvä ja terveellinen suhde ruokaan syntyy ilosta, jota yhteiset ruokailuhetket edesauttavat. Myös vanhempien oma suhtautuminen ruokaan vaikuttaa. Jos vanhempi itse vahtii syömisiään, se tarttuu lapseen.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla